StoryEditorOCM
NeretvaNova pravila

Upozorenje vrtlarima, maslinarima, vinogradarima: Bez barkoda na mobitelu nema kupovine sredstava za zaštitu bilja

Piše Stanislav Soldo
17. ožujka 2023. - 09:06

Zakon o održivoj uporabi pesticida donosi nova pravila za poljoprivrednike i poljoljekarne poglavito oko kupovine i korištenja sredstava za zaštitu bilja. Kako bi njegova provedba bila u potpunosti omogućena, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) je nadograđen, a od poljoljekarni odnosno trgovaca sredstvima za zaštitu bilja zahtijeva se instalacija posebnih programa kako bi bili elektronski uvezani sa FIS-om. Poljoljekarne bez tih programa neće moći prodavati sredstva za zaštitu bilja.

Zakonom se uvodi uporaba elektroničkih vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup FIS-u te će se uspostavom tog sustava, uvidom u FIS, provjeravati statusi profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika odnosno kupaca sredstava za zaštitu bilja-pojašnjavaju iz odjela za održivu uporabu pesticida.

Prelaskom na sustav vjerodajnica više neće biti potrebe za posjedovanjem "papirnate" iskaznica.

image
HANZA MEDIA

Svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici koji su upisani u FIS i imaju važeće potvrde mogu preko portala https://ePoljoprivreda.mps.hr kojem se pristupa putem sustava e-građanin, pristupiti FIS-u i sami ispisati potvrde s barkodom koje će im služiti kao dokaz da imaju pravo kupnje. Također barkod se može spremiti u mobitel te se na prodajnom mjestu mogu poslužiti barkodom putem mobitela. Ako, iz nekog razloga, to ne mogu sami napraviti mogu se obratiti ovlaštenim provoditeljima izobrazbe kod kojih su pohađali izobrazbu, djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede po županijama ili Odjelu za održivu uporabu pesticida Ministarstva poljoprivrede.

Svi distributeri, odnosno sva prodajna mjesta obvezni su do 23. travnja 2023. godine uskladiti svoje poslovanje s odredbama zakona. Ona prodajna mjesta koja ne naprave integraciju s FIS-om neće biti u mogućnosti razmjenjivati podatke i provjeravati prava kupca putem barkod čitača, te provjere registracije neće se moći baviti distribucijom i prodajom sredstava za zaštitu bilja.

Poljoprivrednici koji na prodajnom mjestu neće moći dokazati svoje pravo kupovine preko barkoda na mobitelu nakon 23. travnja 2023. godine neće moći kupovati sredstva za zaštitu bilja-upozoravaju iz odjela za održivu uporabu pesticida.

image
HANZA MEDIA
19. travanj 2024 22:01