StoryEditorOCM
NeretvaMINISTAR TOMISLAV ĆORIĆ |

U Kominu i Stablini kapitalne investicije vrijedne 40 milijuna kuna

Piše Tekst i slike: Ante Šunjić
26. ožujka 2021. - 13:03

Radove na sanaciji desne obale rijeke Neretve u Kominu obišao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos te predstavnici Hrvatskih voda – zamjenik generalnog direktora Valentin Dujmović, direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica i voditelj Sektora korištenja voda Đino Zmijarević.

Projektom zaštite obale od erozivnog djelovanja voda i obrane od poplava desne obale rijeke Neretve u naselju Komin uspostavit će se puna funkcionalnost sustava obrane od poplava na naseljenom području. Projekt obuhvaća radove na uređenju obale u duljini od 544 m. Sanacijom obale, pored postizanja propisanih kota obrane od poplava, rješava se problem stabilnosti i sigurnosti obale, zaštita obale od erozivnog djelovanja vode te se uklanjaju postojeći objekti (nasuta i betoniran parkirališta, pristaništa i stepenište). Projektom rekonstrukcije obale, pored uređenja nasipa, obuhvaćena je i izvedba šetnice uz rijeku, izvedba legalnih pristaništa za čamce i stepeništa za pristup rijeci, uređenje nogostupa i izvedba dodatnih parkirališnih mjesta.

Ukupna vrijednost investicije je 23,4 milijuna kuna s PDV-om, a s ožujkom 2021. godine realizirano je 95 posto ugovora. Dovršetak svih radova očekuje se krajem travnja 2021., kao i podnošenje zahtjeva za tehnički prijem i ishođenje Uporabne dozvole.

Ćorić je izrazio zadovoljstvo skorim završetkom projekta, zahvalio se mještanima Komina na iskazanome strpljenju, te najavio daljnje rješavanje problema koji tište ovdašnje stanovništvo.

Prije Komina, ministar je obišao 2,1 kilometra dugačku dionicu Jadranske magistrale koja prolazi kroz naselje Stablinu prema Čeveljuši, gdje je nedavno završen kapitalni projekt vrijedan preko 17 milijuna kuna čiji su investitor najvećim dijelom Hrvatske ceste. Na tome dijelu državne ceste modernizirane i poboljšane vozne karakteristike ceste, proširen je pokos, promijenjena je vertikalna i horizontalna prometna signalizacija, zamijenjen donji i gornji nosivi sloj; tampon i dva sloja asfalta i obavljene druge potrebne aktivnosti. Osim sigurnog odvijanja prometa, realizacijom ovoga projekta omogućena je bolja protočnost vozila, te je povećana sigurnost pješaka i mještana Stabline, kao i svih drugih posjetitelja. Uz ovaj projekt obavljeni su i drugi radovi koji će utjecati na poboljšanje kvalitete života na ovome području. Izgrađen je novi vodoopskrbi cjevovod vrijednosti gotovo dva milijuna kuna, postavljena je javna rasvjeta, kao i kabelski rasplet.

20. travanj 2024 09:59