StoryEditorOCM
NeretvaGraffiti na Gradele

Ploče dobivaju prvi veliki mural. Tea Jurišić oslikava pročelje zgrade u Nazorovoj ulici površine 200 kvadrata!

Piše DV
4. svibnja 2023. - 12:30

Prvi veliki umjetnički mural uskoro će osvanuti u Pločama. Na adresi Vladimira Nazora 19 započelo je oslikavanje zapadnog pročelja zgrade koje će potrajati narednih nekoliko dana. Radi se o umjetničkom projektu čiji je nositelj Grad Ploče koji će realizirati kolektiv „Graffiti na gradele“, pokrenutom s ciljem da se starim fasadama da novi život, da se ukrase ulice grada te da Ploče dobiju nove prepoznatljive atrakcije.

Ulična umjetnost u vidu murala posljednjih godina snažno je prisutna diljem Hrvatske, a neki od murala s potpisima najboljih hrvatskih street art umjetnika postali su prepoznatljiva obilježja gradova. Za Grad Ploče murali nisu novost. Na više lokacija diljem grada oslikani su potporni i drugi manji zidovi, a sada se prvi put oslikava cijelo pročelje površine nešto manje od 200 metara kvadratnih.

Mural će oslikati jedna od najtalentiranijih i najpoznatijih domaćih umjetnica i ilustratorica, Tea Jurišić iz Baške Vode. Posebnu pozornost plijenili su njeni posljednji murali u Zagrebu, Makarskoj, Bolu na Braču, u Sisku, a sada će svoj kreativni potpis ostaviti i u Pločama.

„Ploče i cijeli neretvanski kraj su sigurno inspiracija umjetnicima, a mi smo ovim projektom učinili da budu i platno. Ovo je street art projekt koji smo najavili prije pola godine i evo nas vrlo brzo u fazi realizacije. Ovaj mural neka bude mali poklon Grada građanima povodom dana Grada koji slavimo krajem svibnja. O motivu murala za sada mogu reći da je vrlo autentičan i prikladan, ali neka bude iznenađenje. Dobivamo jedno lijepo pročelje, lijep motiv za fotografiju, scenu koja će nam popraviti dan kad se provezemo niz ulicu Vladimira Nazora“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević i dodao:

„Ovo je prvi u nizu murala koje želimo realizirati, a drugom se nadam već do kraja ove godine. Detektirali smo nekoliko novih lokacija i vjerujem da će stanari, kada vide prvi mural, poželjeti da i njihove zgrade dobiju taj dodir umjetnosti“, dodao je gradonačelnik.

Festival i kolektiv „Graffiti na Gradele“ koji stoji iza dugogodišnjeg street art festivala na Braču te brojnih uličnih murala diljem Hrvatske brine za cijeli umjetnički i tehnički proces izrade prvog velikog pločanskog murala.

„Drago nam je što je ovaj vid umjetnosti i intervencije u javni prostor prepoznat u Pločama i zaista se veselimo ovom projektu, ali i svim onim nadolazećim, u sklopu kojih će u Pločama svoje radovi oslikati renomirani umjetnici iz cijele Hrvatske, ali i iz lokalne zajednice. Važno je napomenuti da sjajnih radova u Pločama i okolici već ima. Veselimo se zajedničkom stvaranju i oplemenjivanju gradskih vizura pozitivnim pričama i veselim bojama, a ovim putem građanke i građane Ploča pozivam da narednih dana svakako obiđu Teu i vide kako sam proces oslikavanja izgleda uživo. Pred Teom je zaista veliki posao“, rekao je Marko Boko iz „Graffiti na Gradele“

25. travanj 2024 13:04