StoryEditorOCM
Neretvaprojekt mobilnosti za učitelje

Pločanske učiteljice u Grčkoj radile na sustavu pametnog gospodarenja u školama

Piše Ante Šunjić
17. studenog 2022. - 14:50
Pločanske učiteljice Marija Čupić-Senta i Žana Govorko u projektu mobilnosti u Grčkoj i Marina BurđelezPrivatni Album/

Atenska škola Gimnazija „Anoixis“ ugostila je predstavnike partnerskih školskih timova na zaključnoj projektnoj mobilnosti za učitelje. Tri učiteljice iz Osnovne škole Vladimir Nazor Ploče (Marija Čupić-Senta, Žana Govorko i Marina Burđelez) prošli su tjedan (7.-11.studenog) boravile u atenskom predgrađu Anoixis razvijajući strategije implementacije sustava pametnog gospodarenja otpadom u školama.

Vesela ekipa učitelja i učenika pripremila je toplu dobrodošlicu pjevajući i plešući tradicijske pjesme i plesove. U školskom laboratoriju učenici su izveli pokuse primjenjive u implementaciji pametnog gospodarenja otpadom u školama. U radionici „Reusing the useless“ otkrili su neke nove načine kako potaknuti učeničku kreativnost u prenamjeni odbačenih predmeta.

Najveći dio aktivnosti Pločani su odradili na teren, učeći iz prakse. Posjetili su privatni mlin za preradu maslinovog ulja u sklopu kojeg se nalazi i tvornica za preradu maslinovih koštica. Samljevene koštice suše se i na tržište plasiraju kao ogrjevni materijal visoke energetske vrijednosti.

U obližnjoj Stamati posjetili su vinograd s autohtonim vrstama vinove loze. Vinogradarstvo i proizvodnja vrhunskih vina na gospodarstvu u Stamati primjer su ekološke proizvodnje i kružne ekonomije u kojoj svi produkti proizvodnje nađu svoju svrhu i ne postaju otpad. Uz to, uživali su u demonstraciji profesionalnog kušanja vina uz zanimljive priče o nastanku pojedinih sorata.

„Naravno da smo boraveći u grčkoj prijestolnici kulture, zavirili u prošlost posjećujući nekolicinu arheoloških nalazišta. Priču o atičkom gradu Maratonu i velikoj pobjedi grčke vojske zorno smo doživjeli u Arheološkom muzeju Maraton. Obilazak Akropole i pripadajućeg muzeja uz stručno vodstvo bio je poseban doživljaj svim sudionicima mobilnosti u Grčkoj.

Posjet Kulturnom centru „Stavros Niarchos Foundation“, primjeru dobre prakse pametnog gospodarernja otadom, nadmašio je sva naša očekivanja. Poželjeli smo ostati i upoznavati profesionalno osoblje koje radi odličan posao edukacije i odgoja svih dobnih skupina u modernom opremljenom prostoru.

Cjeloživotno učenje za kružno gospodarstvo neophodno je za razvijanje strategije pametnog gospodarenja otpadom. Zeleni grad model je državnog programa koji skupljanjem bodova motivira građane da razvrstavaju otpad i odgovorno ga zbrinjavaju. Uspješna je to suradnja između škole i lokalne zajednice. O kružnoj ekonomiji razgovarali smo s predstavnikom Ministarstva okoliša koji nam je prikazao situaciju u Grčkoj uspoređujući je s ostatkom Europe“, poručili su iz pločanske škole.

19. travanj 2024 06:49