StoryEditorOCM
NeretvaFOTOGALERIJA

Narodna knjižnica Ploče: obilježeni Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan šuma

Piše Ante Šunjić
22. ožujka 2023. - 08:52

Povodom Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana šuma, 21. ožujka 2023. u Narodnoj knjižnici Ploče organizirana je radionica i izložba “Minuta za male zelene” za djecu i odrasle. Autorica koncepta izložbe i voditeljica radionice Božena Delaš, dramski i lutkarski pedagog osmislila je zanimljivo kreativno druženje uz zelenu čajanku.

„Zemlja nam daje svoj prostor, i mi dijelimo svoj svijet s njom, s biljkama, stablima, travkama..daju nam svoje lišće, svoje korijenje... Živimo s njima, živimo zbog njih.

Ali, jesmo li dobri u suživotu, to je drugo pitanje. Zato su tu Mali zeleni... mali zeleni koji imaju puno posla.. Oni brinu za nas, daju nam kisik, daju nam divnu hranu, ali ljudi često nanose štetu biljkama i drveću.

Mali zeleni, naravno, vole zeleno, i vole djecu koja vole zeleno i žele zelenu minutu s vama.

Kako? U radionici kazališno-likovnog karaktera u kojoj se isprepliću lutke i svjesnost njihova utjecaja i moći u zelenom ruhu.

Zelenim mislima donijet ćete zelenu odluku kako ćete čuvati zelenu zemlju. Između ostalog, izradit ćemo i svoju malu zelenu lutku. Zelene lutke podsjećaju na zelene odluke, jer lutke to najbolje znaju! A dvije lutke, više znaju, pa izradite dvije,poklonite jednu i razveselite nekoga!“, poručila je Božena Delaš.

Hrvatski centar UNIMA je krovna organizacija lutkarske umjetnosti i udruga koja okuplja lutkarske profesionalce s ciljem širenja, razvitka, i promocije lutkarske umjetnosti. Osnovan je 1992. godine.

Hrvatsku poruku ove godine napisala je dramaturginja Ana Prolić.

Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma puno toga ne može. Tijelo lutke oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo pa sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo pa samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije. Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg!

Svjetsku poruku napisala je češka lutkarica Nina Malikova.

"Čak i u najmračnijim vremenima, uvijek je postojalo nešto što im je u tome pomagalo, a cijeli niz povijesnih izvora govori nam da je kazalište lutaka sa svojim drevnim magičnim moćima bilo dio te priče. Ta moć počiva u samim temeljima lutkarskog kazališta. Kao stilizirana kazališna forma sa samosvojnim metaforičkim izrazom, lutkarstvo prikazuje ljudsku stvarnost, ali također traži – katkad humoristički, katkad sasvim ozbiljno – rješenja. " (citat iz poruke).

19. travanj 2024 18:19