StoryEditorOCM
Neretvaapsurdi !

Makarska, Gradac, Baška Voda postali gorsko-planinska područja. Zažablje, Pojezerje i Kula Norinska nisu

Piše Stanislav Soldo
13. ožujka 2023. - 09:41

U moru nelogičnih propisa koje nam nameće Europska unija našao se i Pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju. Tako su područja s prirodnim i ostalim ograničenjima razvrstavaju se na gorsko planinska područja, područja sa značajnim prirodnim ograničenjima, područja s posebnim ograničenjima. Gorsko planinska područja poljoprivrednicima pružaju najviše novčanih poticaja i ostalih olakšica u poljoprivrednoj proizvodnji koji nije lako organizirati u tako otežanim uvjetima. U ovu kategoriju u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji spadaju primjerice Brela, Baška Voda, Gradac, Knin, Lokvičići, Makarska, Otok, Podgora, Tučepi, Vrlika, Vrgorac, Zagvozd.

Poljoprivrednici se pitaju kako su se Makarska, Baška Voda, Tučepi, Gradac našli u istoj kategoriji sa Zagvozdom, Otokom i Kninom, Vrgorcem. Druga još nelogičnija situacija je sa područja sa značajnim prirodnim ograničenjima koja je grad Dubrovnik stavila su skupinu sa Kulom Norinskom, Slivnom i Smokvicom. U tu kategoriju spadaju još Bol, Dubrovačko Primorje, Hvar, Jelsa, Klis, Komiža, Lećevica, Lovreć, Marina, Mljet, Nerežišća, Okrug, Postira, Prgomet, Pučišća, Slivno, Šestanovac, Trilj, Trpanj, Vis, Župa Dubrovačka. "Najblaža" kategorija su područja s posebnim ograničenjima premda većina njih faktički i jest brdko područje: Blato, Dugopolje, Cista Provo, Dicmo, Janjina, Imotski, Kaštela. Konavle, Korčula, Lastovo, Lumbarda, Omiš, Orebić, Ploče, Podbablje, Podstrana, Pojezerje, Primorski Dolac, Proložac, Sinj, Solin, Split, Stari Grad, Ston, Supetar, Sućuraj, Šolta, Trogir, Vela Luka, Zadvarje, Zažablje, Zmijavci.

Zanimljivo je da je područje grada Vrgorca svrstano u gorsko planinska područja dok općina Pojezerje nije a dijele isto polje.

Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali smatraju da je nužno izmijeniti kriterije razvrstavanja. Navode primjer iz doline Neretve gdje poljoprivrednik sa područja općine Slivno ima veće poticaje od onoga sa područja grada Opuzena (koji nije svrstan u nijednu od tri kategorije a sjedište je poljoprivredne proizvodnje) a samo ih dijeli rijeka Mala Neretva, koja je administrativna granica između jedinica lokalne uprave. Smatraju da osim nadmorskih visina treba u obzir uzeti vodoplavnost pojedinih područja jer poljoprivrede površine na nižim kotama često poplave što poljoprivrednicima zahtijeva primjenu posebnih agrotehničkih mjera koje su znatno skuplje.

Iz Ministarstva poljoprivrede pojašnjavaju da su na razini Europske komisije utvrđena nova pravila za ovo programsko razdoblje, u odnosu na programsko razdoblje 2014. – 2020., te je došlo do promjena u utvrđivanju područja s ograničenjima na način da 61 jedinica lokalne samouprave više ne pripada tom području, te poljoprivrednici ne ostvaruju pravo na potporu za područje s ograničenjima, dok je novih 39 temeljem Studije definirano kao područje sa značajnim prirodnim ograničenjem. Ovime su poljoprivrednici iz pojedinih jedinica lokalne uprave, koji to do sada nisu imali, ostvarili prava na dodatna plaćanja s ciljem poticanja poljoprivrede proizvodnje u težim uvjetima gospodarenja. Svaki od navedenih kriterija ima točno određene granične vrijednosti kojima se utvrđuje pripadnost područja nekom od ograničenja i Republika Hrvatska ne može mijenjati kriterije niti mijenjati ili dodavati nove uvjete, odnosno mora se pridržavati propisane metodologije.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković je izrazila razumijevanje spram interesa i brige jedinica lokalne samouprave vezano uz potporu razvoju poljoprivrede na njihovim područjima te najavila kompenzacijsku potporu za prijelazno razdoblje za one koji su izgubili pravo na potporu za područja s ograničenjima ili promijenili status iz područja sa značajnim ograničenjima na područja s posebnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju, u iznosu potpore koji neće biti manji od one koju bi primili u ovoj financijskoj perspektivi.

19. travanj 2024 03:13