StoryEditorOCM
NeretvaPROMO

Edukativne radionice projekta SeCure

Piše PSD.
22. ožujka 2023. - 09:15

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA, Hrvatskih voda i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije povodom svjetskog dana voda organizirali su edukativne radionice na kojima su  predstavili projekt SeCure i planirane aktivnosti na projektu učenicima osnovne i srednje poljoprivredne škole u Opuzenu.

Predstavnici projektnog konzorcija učenicima su opisali povijesni razvoj kraja doline Neretve i način kako se dolina mijenjala kroz povijest pa su se tako pobliže dotakli intezivne poljoprivrede (melioracija),  hidroenergetskog sustava i vodnih građevinama na rijekama (brana i ustava). Kroz pitanja i konverzaciju s učenicima na jednostavan i prilagođen način objašnjene su aktivnosti projekta i problemi s kojima se poljoprivrednici doline Neretve suočavaju.

Cilj ovakvih edukativnih radionica je poticanje na društveno odgovorno ponašanje u području očuvanja voda te ukazivanje na važnost negativnih posljedica klimatskih promjena. Ovo je jedna od niza promotivnih aktivnosti koje će se provesti kroz projekt SeCure kako bi se podigla svijest o procesu salinizacije na području doline Neretve, posebno u vezi s učincima na produktivnost poljoprivrednog zemljišta i biološku raznolikost. Jedna od ciljnih skupina za promotivne kampanje koje provodimo kroz projektne aktivnosti su i mlade generacije, u skladu s EU planom Next Generation.

SeCure ima za cilj maksimizirati glavne rezultate i iskustva razvijena u standardnim projektima MoST, Asteris i Change We Care, omogućiti sinergiju između projekata za poboljšanje vidljivosti i prenosivosti, potpuno iskoristiti i konsolidirati dosad postignute rezultate te povećati bazu znanja o prodoru slane vode u sjevernom Jadranu te učincima klimatskih promjena.

Uz Regionalnu razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u projektu sudjeluju partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja (CNR) i Regija Veneto te iz Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu kao i Hrvatske vode. Projekt je vrijedan 600.000,00 eura i ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy - Croatia uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 57.142,86 eura.

 

19. travanj 2024 16:39