StoryEditorOCM
Neretvarajčica kraljica

Donosimo najbolje sorte za profesionalce ali i hobiste početnike u vrtlarenju. Hektor, Matias, Mirsini, Rally, Fenomen

Piše Stanislav Soldo
16. ožujka 2023. - 12:36
Mirko Knežić iz Metkovića bavi se uzgojem povrća u plastenicima gdje uzgaja paprike, krastavce i rajčiceTom Dubravec/HANZA MEDIA

Pred nama je vrijeme sadnje rajčica. Koje sorte odabrati, kupovati gotove sadnice ili sjeme pa ga sijati i pikirati u vlastitom aranžmanu pitanje je koje postavljaju brojni mali vrtlari. Zbog većih cijena povrća ovog proljeća se za sadnju rajčica u vrtovima odlučuju i oni koji to do sada nikada nisu radili. Osim što će uštedjeti ubrati će i povrće iz vlastite proizvodnje, zdravo i netretirano pesticidima što se ne može reći za ono kupljeno u trgovačkim centrima.

Proizvođači se uglavnom odlučuju za uzgoj ranih sorti i hibrida rajčice jer stižu ranije i daju bolje prinose. Neki će čak krajem srpnja zasaditi nove nasade kasnijih sorti koje će dozrijevati u rujnu.

image
HANZA MEDIA

Najčešće se sadi sorta Hektor. Riječ je o hibridu koji uspijeva dobro u vrtu i plasteniku. Već dva i pol mjeseca nakon sadnje možete se nadati prvim plodovima. Visok je oko 60 centimetara. Plodovi su pravilnog okruglog oblika dosta su čvrsti i dugotrajni u hladnjaku. Jabučar je srednje rana sorta. Ima nešto dužu vegetaciju od Hektora. Plodovi su nešto sitniji, intenzivne su crvene boje. Fenomen se odlikuje velikim prinosom. Dostiže visinu do 180 cm. Plodovi su težine od 90 do 120 g, ovalnog oblika, crveni i mesnati.

Mathias je također dobra sorta rajčica. Može se saditi za ljetnu i jesensku berbu, stoga je pogodan onima koji žele rajčice u svom vrtu imati tijekom čitave godine. Rally je iznimno otporan na biljne bolesti. Dobro rađa i kvalitetni su mu plodovi. Šljivar je kasnija sorta rajčica. Sadi se krajem svibnja i početkom lipnja a dozrijeva od sredine kolovoza. Plodovi su izduženi i mesnati, oblikom podsjećaju na šljivu pa im otuda dolazi i naziv. Jarko crvene su boje. Imaju malo košpica.

image

najbolje su rajčice uzgojene u vlastitom vrtu

HANZA MEDIA

Vrtlari kažu da je rajčica među deset najjednostavnijih biljaka za uzgoj. Tijekom rasta traže puno vode i hranjiva. Zalijevaju se najmanje dva puta tjedno. S pojavom prvih cvjetova biljke se prihranjuju svakih tjedan dana. Najbolje je granulirano organsko gnojivo koje se može nabaviti u svakoj poljoljekrani. Tako će se biljci osigurati potrebna snaga za rast i stvaranje plodova ali i otpornost na bolesti i štetnike.

Zanimljive su i sitne cherry rajčice rajčice vrlo sitnog i dekorativnog ploda, koriste se za salate i u kuhinji za kuhana i pečena jela. U vrtovima kod hobista zastupljene su i sorte, volovsko srce, Mirsini, i Fiorentina a u novije doba sadi se i mađarska, krupna sorta žute rajčice, srednje kasne rajčice, voćnog okusa koja je dosta visoka pa joj je potreban potporanj.

16. travanj 2024 12:12