StoryEditorOCM
KorčulaČUDO NA KORČULI|

FOTO/ ‘ZLATAREVO ZLATO‘: Božićna bajka Mikelja Gomilje na 400 kvadratnih metara s više od dvije tisuće lampica!

Piše Dora Lozica
30. prosinca 2020. - 12:54
U predgrađu Korčule nalazi se prava Božićna bajka s tisućama lampica i blagdanskih motiva Mikelja GomiljaDora Lozica
Mnogi Korčulani ne znaju da se u predgrađu grada nalazi prava Božićna bajka s tisućama lampica i blagdanskih motiva. Autor svjetlećeg vrta je poznati korčulanski zlatar Mikelj Gomilja kojem je božićno ukrašavanje omiljeni hobi još od malih nogu.
 

Zahvaljujući strini Vilmi


- Božićno kićenje je tradicija u mojoj obitelji, moj djed je to volio isto kao i moj pokojni otac. No, zaljubio sam se u kićenje zahvaljujući strini Vilmi, kao dijete sam učio od i još se sjećam šarenih kuglica. Ona je jako imala smisla za estetiku, ali tada ukrasi nisu bili dostupni kao danas i bilo ih je teško nabaviti - prisjetio se Mikelja.

image
Mikelja lampice i u krase nabavlja iz cijele Europe
Dora Lozica


Danas, Mikelja ukrase nabavlja iz cijele Europe. Gdje god putuje, obavezno kupuje lampice pa se tako može pohvaliti s primjercima iz npr. Italije ili Grčke. Svoj vrt za vrijeme blagdana ukrašava već 13 godina, započeo je skromno, a s godinama je napredovao do prave božićne bajke na 400 kvadratnih metara s više od dvije tisuće lampica koja je Korčulanima postala atrakcija.

image
.
Dora Lozica


Za postavljanje ukrasa treba mu cijeli tjedan. - Najčešće mi pomaže moj neput Nikola Berišić, od pomoći je i supruga i moji rođaci, dok me kćer podržava. Inspiraciju nalazim najčešće u svojoj glavi, ovo što radim nije nimalo lak posao, ali ja uživam u njemu. Da, volio bih da se nastavi tradicija u mojoj obitelji, ne znam tko će je nastaviti. Kćer neće sigurno - otkrio nam je Mikelja uz smijeh. Šetnja božićnom bajkom obitelji Gomilja zaista je užitak. Grmovi i inače lijepo uređenog vrta sjaje šarenim lampicama, tu je i snjegović koji pozdravlja kapom, svijetleći sobovi i Djedice Božićnjaci, fontane su se pretvorile u svjetleće skulpture, a ograde trepere u tisuću boja.

- Pozivam drage sugrađane i otočane da dođu u što većem broju, naročito s djecom, druga ulica desno od restorana Maslina! Od srca svima želim sretan Božić i sve najbolje - poručuje Mikelja



Najljepši dio bajke su velike i bogate jaslice koje Mikelja s posebnom pažnjom postavlja, a poseban ugođaj daje i glazbena podloga s božićnim pjesmama. Svi su oduševljeni, otkriva nam, i susjedi i Korčulani koji često navrate s djecom i najčešće mu kažu, otkrio nam je, Mikelja, svaka čast.
 

Školovani mehaničar


Inače na Korčulu je stigao prije pune 42 godine sa suprugom Bergitom s kojom je u braku pune 43 godine. Bergita nam otkriva kako je dolazak na Korčulu bila sudbina, trebali su u Trogir, a onda su preuzeli zlatarnicu rođaka koji je odlučio preseliti u Zagreb. Danas se osjećaju kao Korčulani, a pogotovo njihova kćer Mikella koja je rođena otočanka. Mikella se rodila nakon 11 godina braka, otkriva nam njena majka, zato je suprug uvijek imao vremena za ukrašavanje. Podrum je pun njegovih svjećica, a ove je godine bio posebno nezadovoljan jer je dugo padala kiša u studenom, ali ni to ga nije obeshrabrilo. Lampice slaže i kad je hladno, bura i nikad mu ništa nije niti zaiskrilo, pohvalila ga je Bergita.

image
.
Dora Lozica


- Razumijem se u struju, završio sam za mehaničara. Po obiteljskoj tradiciji, tata je bio zlatar, ali nije htio da svi u obitelji budemo samo zlatari. To imate doma, govorio nam je, probajte još nešto naučiti u životu, tako sam ja mehaničar, drugi brat je završio muzičku školu, a sestra je učiteljica - priča nam Mikelja koji danas ima poznatu zlatarnicu u starome gradu. Budući da je Korčula ove godine jako siromašno okićena, svi koji žele uživati u božićnom ugođaju neka svrate do obitelji Gomilja, svaki dan od 17 sati sve do Sveta tri kralja.
25. travanj 2024 03:12