StoryEditorOCM
KorčulaOdlično vrijeme, sunčan dan i bonaca na moru

Velolučani i Blaćani potvrdili da nisu rivali, nego pravi suradnici: Fešta od udičarenja u Veloj Luci tek je početak lijepe ribolovne priče

Piše Dora Lozica
27. svibnja 2022. - 12:20

Vela Luka je ugostila otvoreno Ekipno državno natjecanje klubova u udičarenju iz usidrene brodice u kategorijama Seniori brodica i U-21 brodica. Ove kategorije natjecanja u ribolovu prvi su put održane u Hrvatskoj, a odličnu suradnju pokazali su domaćini Društvo sportskih ronilaca i ribolovaca Vela Luka i Športska ribolovna udruga Pagar iz Blata, uz organizatore Hrvatski savez za sportski ribolov na moru.

image

Načelnica Katarina Gugić s organizatorima natjecanja

Anđela Ščepanović/Cropix

Okupilo se cijelo priobalje

Prava fešta od ribolova okupila je ekipe iz cijele priobalne Hrvatske. Iako otočani tvrde da su DSRR Vela Luka i ŠRU Pagar dva rivala, izvrsnom organizacijom dokazali su kako surađuju kao jedan klub kad su nacionalna prvenstva u pitanju. Brojni natjecatelji, ali i otočani zaljubljenici u more i ribolov, okupili su se na svečanom otvaranju koje predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović, inače i sam podrijetlom iz Vele Luke, reprezentativac Jugoslavije, a potom i Hrvatske te vlasih brojnih medalja. Marinović je istaknuo kako je ovo natjecanje posebno budući da je u njegovoj Veloj Luci.

"Stablo može narasti visoko koliko god hoće, ali lišće uvijek pada blizu svojih korijena." Citirao je kinesku poslovicu prisjetivši se 1966. godine kad je baš u Veloj Luci osvojio titulu Državnog prvaka. Marinović je istaknuo kako vjeruje u pobjedu sporta, prijateljstva i dobrih međuljudskih odnosa pa je sucima, natjecateljima, voditeljima brodica i svim ostalim sudionicima poželio lak posao i ugodan boravak u najvećem otočnom naselju.

Pobjednici u kategoriji seniori brodica:

1. PIRKA TRIBUNJ - Alen Lakatoš, Ivan Markoč, Marin Perkov Stipičin

2. MEDUZA ROVINJ - David Pinezić, Marijan Klaričić, Alen Bilić

3. ZUBATAC ZADAR A - Nino Jukić, Ivan Galzina, David Bajlo

Pehar za najteži primjerak pripao je klubu GOF iz Rogoznice - 337g.

Pobjednici u kategoriji U-21 brodica:

1. KANTRIDA RIJEKA - Luka Hajdaraj, Antonijo Gršković, Teo Hajdaraj

2. GOF ROGOZNICA - Luka Karabatić, Nikola Goleš, Dario Karabatić

3. ZUBATAC ZADAR B - Antonio Franić, Dominik Ferjančić, Enzo Kotlar

Pehar za najteži primjerak dobio je klub IČIĆI iz Ičića - 410g.

Natjecanje je započelo u jutarnjim satima, a trajalo je do 13 sati. Iako ribolov mnogima ne zvuči kao uzbudljiv sport, rasute brodice u veloluškoj vali začinile su psjećaj napetosti i natjecanja, a dodatno je pogodovalo i prekrasno vrijeme, sunčan dan i bonaca na moru.

Otočanima sav ulov

Odlično vrijeme, sunčan dan i bonaca na moru je cijelo jutro pratila naše ribolovce. U kategoriji Seniori brodica natjecalo se 13 ekipa, a u kategoriji U-21 7 ekipa, a ulovljeno je većinom fratara, arbuna, kanjaca, pirki i smokve. Ulov je vagan u marini Korkyra gdje su proglašeni i pobjednici, u kategoriji Seniori brodica pobijedila je posada Pirka Tribunj u sastavu Alen Lakatoš, Ivan Markoč, Marin Perkov Stipičin dok je u kategoriji U-21 pobjeda išla još sjevernije, posadi Katrida rijeka u sastavu Luka Hajdaraj, Antonijo Gršković, Teo Hajdaraj. Nakon proglašenja Đuro Marinović dodijelio je plakete klubovima domaćinima i zahvalnicu sucu Mariju Šljuki nakon čega je sljedilo druženje i ručak u restoranu Luky. Domaćini nisu zaboravili ni na otočane kojima je podijeljen sav ulov, svatko je mogao doći i "pribrat" nešto za ručak.

Događajem je posebno zadovoljna načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić koja je uručila pehare i medalje. Kako doznajemo, plan je na otok donijeti još službenih natjecanja.

image

Načelnica Katarina Gugić s domaćinima natjecanja

Anđela Ščepanović/Cropix

"DSRR Zubatac i ŠRU Pagar su pokazali su odličnu suradnju i to ne prvi put. Ova dva kluba su i prije odlučno surađivala, a nakon organizacije ovog uspješnog natjecanja imaju brojne planove za budućnost. Ovo je lijepa i vrijedna promocija Vele Luke i otoka Korčule", poručila je načelnica.

 

20. travanj 2024 10:39