StoryEditorOCM
KorčulaPRESTIŽNO NATJECANJE

Veliki uspjeh članova Udruge maslinara Vela Luka: u Japanu osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje!

Piše Maslin/SD
29. svibnja 2022. - 14:42
Tar sjeverno od Poreca, 240120. Reportaza iz Kuce gastronomije DeguStazione. Ponuda proizvoda koje nude kupcima. Na fotografiji: casice za degustaciju ulja.Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Udruga maslinara Vela Luka ove se godine po prvi put organizirano predstavila na Međunarodnom natjecanju u ekstra djevičanskom maslinovom ulju OLIVE JAPAN 2022 u Japanu i njeni su članovi osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje, objavila je udruga na svojoj Facebook stranici, piše Maslina.

Zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte Lastovka zaštićene oznake izvornosti "Korčulansko maslinovo ulje" osvojio je OPG Tonči Gugić koji proizvodi ekološko maslinovo ulje.

Srebrne medalje osvojili su OPG Ranko Surjan za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti Lastovke i Drobnice te OPG Zlatko Bosnić za ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte Lastovka zaštićene oznake izvornosti "Korčulansko maslinovo ulje".

OLIVE JAPAN International Extra Virgin Olive Oil Competition jedno je od vodećih natjecanja u maslinovom ulju u svijetu, koje okuplja najviše standarde integriteta i profesionalizma u dodjeli medalja najboljim uljima iz cijelog svijeta.

Natjecanje se održava u Tokiju u organizaciji Japanskog udruženje sommeliera maslinovog ulja (OSAJ), a ovo je jedanaesta godina Međunarodnog natjecanja OLIVE JAPAN.

Japan je jedno od najvažnijih tržišta za maslinovo ulje u svijetu i suci za natjecanje su pozvani iz ključnih zemalja proizvodnje maslinovog ulja i Japana, prema preporuci Japanske udruge sommeliera maslinovog ulja.

Ove je godine na natjecanje pristiglo rekordnih 816 uzoraka maslinovog ulja iz 27 zemalja. Dobitnici premijernih i drugih posebnih nagrada biti će nagrađeni na glavnom događaju OLIVE JAPAN SHOW sredinom srpnja, a prenosit će ga glavni listovi i stručni časopisi.

Natjecanje je posvećeno educiranju javnosti o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, uključujući stručnjake iz proizvodnog sektora s opsežnim znanjem o odabiru, kušanju i spajanju hrane.

24. rujan 2023 11:08