StoryEditorOCM
KorčulaPRVI OVOGODIŠNJI FESTIVAL GRKA

Uspjela vinokušnja zlatne kapljice iz Lumbarajskog polja

Piše Dora Lozica
9. srpnja 2019. - 13:48
Ljetni pljusak sinoć je, na Trgu jutih naranača u centru Lumbarde, pričekao da se popije posljednja kapljica cijenjene i jedinstvene sorte na prvom ovogodišnjem Festivalu grka kojeg organizira Udruga vinara i vinogradara Grk-Lumbarda.

Već tradicionalna manifestacija okupila je osam vinara, članova Udruge vinara i vinogradara Grk-Lumbarda, redom vinarije Zure, Grk, Lovrić, Nobilo, Cebalo, Bire, Fides i Popić te veliki broj ljubitelja kvalitetne kapljice. Priličan odaziv, kako ističe Ante Šestanović, direktor Turističke zajednice Općine Lumbarda, vinari mogu zahvaliti dobroj organizaciji i prepoznatljivosti festivala.

„Lumbarda se isprofilirala kao dom grka pa ne čudi ovoliki odaziv. Udruga vinara i vinogradara može se pohvaliti odličnom, jednostavnom i praktičnom organizacijom festivala. Na ulazu kupite čašu uz koju dobijete i putokaz svih vinara pomoću čega onda kušate vina koja su vam najzanimljivija. Putokaz kasnije možete ubaciti u košaru iz koje se izvlače pobjednici lutrije. Ukratko, dobro vino u dobrom društvu, može li bolje?“ – zaključio je Šestanović najavljujući još dva izdanja Festivala grka u Lumbardi, 28. srpnja i 11. kolovoza, ali i sličnu manifestaciju u Korčuli.

Osim Festivala Grka ove će se godine na Trgu Sv. Justine održati 7. izdanje vinskog festivala „Crni otok, bijela vina“ koji okuplja nabolje vinare otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Dok se Pelješac na svjetsku scenu probio svojim crnim sortama plavca malog na padinama Dingača i Postupa, na Korčuli su najbolje što možete probati tri autohtone sorte bijelih vina – pošip i rukatac koji rastu u unutrašnjosti otoka u Čari i Smokvici te grk koji raste u Lumbardi. Sve te sorte, i crne i bijele, susrest će se u nedjelju, 14. srpnja, na Trgu Sv. Justine u organizaciji Udruge vinara i vinogradara iz Lumbarde. No, grk plijeni svojim karakterom i svojom jedinstvenošću. Radi se o jednoj od najstarijih hrvatskih autohtonih sorti vina koja raste u Lumbardi još od 4.st.pr.Kr. Ono po čemu je specifična je to da sorta ima funkcionalan samo ženski dio cvijeta, takvih sorti na svijetu ima samo 1%, pa uz grk u vinogradu treba biti posađena još najmanje jedna sorta. Još jedna specifičnost ove neobične sorte je i lokacija na kojoj se uzgaja. Iako ga se nešto manje može pronaći na Lastovu, na padinama Defora ili u unutrašnjosti otoka Korčule, najbolje uspjeva na pjeskovitom lumabrajskom polju od tek 40 hektara. Uz Lumbarajsku psefizmu, grk je okosnica identiteta malog ribarskog naselja koje je ove godine za sve posjetitelje pripremilo zanimljivo kulturno i zabavno ljeto.

-Sljedeći ponedjeljak, 15. srpnja, na rasporedu je prva ovogodišnja Trka tovara kojih će biti ukupno tri, jednako kao i tri Festivala grka, a organiziramo i nekoliko predstava za djecu, nogomet na plaži te nezaobilazne ribarske večeri petkom kao i foklorne večeri srijedom. Nedavno smo dobili županijsku statistiku, za prvih šest mjeseci imamo 0,6 posto više noćenja, ali i blagi pad dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Moramo proznati da je sedmi mjesec počeo znakovito lošije nego prošlih godina, nadamo se da će se to promijeniti do kraja mjeseca“. – istaknuo je Šestanović.

Dora Lozica
17. travanj 2024 22:47