StoryEditorOCM
KorčulaŠto se događa s otočnim bukočima?

Učestala stradavanja korčulanskih sova: Istražili smo je li glad jedini razlog njihova pomora?

Piše Dora Lozica
25. lipnja 2022. - 15:48

Komunalni redar Ivan Mušić i prometni redar Damir Gugić iz Vele Luke pronašli su nedavno onemoćalu sovu ušaru koju su potom transportirali na liječenje u veterinarsku ordinaciju Papagalo. Prije nekoliko dana, u ordinaciju je iz Lumbarde došla još jedna onemoćala sova ušara, obje su uginule. Legendarni veterinar Sergio Vilović kaže kako mu je u 25 godina uginuo jedan ćuk, a sad dvije sove u 10 dana. Što se događa s otočnim bukočima?

Mušić je sovu za koju je mislio da je ozlijeđena, hrabro i pažljivo uz pomoć kolege premjestio u kartonsku kutiju s rupicama za zrak i transportirao je u Papagalo, jedinu veterinarsku ordinaciju na otoku, gdje su je dočekali legendarni veterinar Sergio Vilović i njegova kćer, dr. med. vet. Mirna Vilović. Dr. Sergio odmah je izrazio sumnju da je ozlijeđena, zaključio je da je neishranjena i dehidrirana, a to je na kraju bila točna dijagnoza.

image

Nesretni bukoč nije imao sreće

Veterinarska ordinacija Papagalo

Uništena prirodna dinamika?

"Radi se o sovi ušari, ili kako je mi na otoku nazivamo, bukoču. Ovaj primjerak sove trebao bi imati najmanje dva kilograma, a sova koju je komunalni redar doveo u ordinaciju ima tek nešto više od kilograma. Iscrpljena je, neishranjena, dehidrirana, onemoćala, razlog je nedostatak hrane u prirodnom staništu. Sve je manje malih zečeva u prirodi kojima se hrani, uništili smo prirodnu dinamiku", ispričala nam je dr. Mirna ističući kako su sovu prvo hranili na sondu s hranom za obnavljanje, a onda je počela jesti i meso.

Veterinarski tim imao je namjeru sovu, čim dovoljno ojača, poslati u Sokolarski centar u Šibenik na detaljnu rehabilitaciju, međutim, sova je u međuvremenu uginula.Komunalni redar Mušić nam priča da su Velolučani nedavno vidjeli nesvakidašnji prizor sove u borbi s galebovima i vranama, vjerojatno oko hrane, plijena, što bi potvrdilo priču da za bukoče na otoku više nema dovoljno hrane. Uskoro je u veterinarsku ordinaciju došla još jedna sova, ovog puta iz Lumbarde.

"Ova je sova bila u još gorem stanju, zvali smo u Zagreb što napraviti. Impresivne su, jako su lijepe, inteligentne, bilo nam je teško kad su uginule, samo spuste glavu i uginu, tužno. Dr. Sergio kaže da nešto slično nije doživio u 25 godina radnog staža, a to nije kraj, bit će ih još", zaključila je dr. Mirna.

Neki mještani nisu uvjereni u priču o nedostatku hrane, kažu da su sove izuzetno snalažljive životinje i da nema šanse da ne pronađu hranu. Mišljenja su da su ove dvije sove pojele otrovane miševe, no dr. Mirna uvjerljivo je odbacila tu mogućnost, da su sove bile otrovane, drugačije bi uginula.

image

Sve češća su stradavanja ušara

Veterinarska ordinacija Papagalo

Nedostaje hrane

O problemu s bukočima pitali smo i predsjednika korčulanske Lovačke udruge Kamenjarka Josa Đijana. Udruga broji veliki broj lovaca raspoređenih u četiri sekcije na području Grada Korčule i to Korčula, Žrnovo, Pupnat kojoj pripadaju Račišće i Kneže te Čara.

"Apsolutno nedostaje hrane za bukoče, za to je kriv čovjek, odnosno otrovi, pesticidi koji se pretjerano koriste. Prošetajte se vinogradima, maslinicima, gotovo više i nema trave i ostalog bilja, sve je to ubio otrov isto kao što ubija poljske miševe kojih nema, a kojima se sove najčešće hrane. Nema za njih ni malih ptica, malih zečeva, ni za lovce nema divljači. Mi ponekad kupimo diljvač, no kad odraslog zeca uzgojenog u kavezu dovedete u lovište, vrlo brzo se otruje u prskanom vinogradu", zaključuje Đijan.

Lovci nisu ubojice!

Otkad je Đijan predsjednik udruge, ističe, Grad Korčula nije lovcima dao niti jednu kunu kako bi se kupila hrana za divljač ili napunile lokve vodom, a još ima ljudi koje lovce smatraju ubojicama, a ne čuvarima prirode. Osim toga, ističe Đijan, sve je podređeno turizmu, Donje blato je ljeti prometnije nego Plokata, turisti kontaminiraju okolinu otpadom, zvukovima, ali i kompletnim uništavanjem flore i faune.

19. travanj 2024 13:07