StoryEditorOCM
KorčulaZbroj korčulanske predsezone

U štradama su zavladale gužve, jahtaši traže vez više, ali ipak nije kao 2019.

Piše Dora Lozica
21. lipnja 2022. - 18:35

Predsezonom na Korčuli zadovoljni su svi, od privatnih iznajmljivača i ugostitelja do direktora pet turističkih zajednica diljem otoka. Otok je krcat ljudi, gužve u štradama počele su već sredinom travnja, a u korčulanskoj ACI marini traži se vez više. Iako se čini da je predsezona rekordna, brojke ipak kažu drugačije, u usporedbi s pandemijskim godinama porast noćenja i dolaza je velik, no u usporedbi s rekordnom 2019. ipak je za 20 do 30 posto manji.

Svibanj u Lumbardi

"Svi vidimo puno ljudi, ali kad uzmeš u obzir brojke, 2019. je još uvijek bilo bolje kad smo, uzgred budi rečeno, kukali da je malo ljudi. Brzo smo naučili kako uvijek može biti gore", jednostavno je zaključio direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović.

Broj noćenja na području Grada Korčule do kraja svibnja bilježi povećanje od 250 posto u usporedbi s prošlom godinom, no svibanj je bio lošiji za 23 posto manje noćenja i 38 posto manje dolazaka u usporedbi s 2019. godinom, kako doznajemo od direktorice Hane Turudić. Hrvati su još uvijek najbrojniji gosti, no drugo mjesto uvjerljivo su zauzeli gosti iz SAD-a, a treće iz Velike Britanije što su ciljana tržišta. Slijede ih gosti iz Njemačke, Francuske, Poljske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

image

Direktori svih otočnih turističkih zajednica: Tonko Pecotić, Maja Šeparović, Hana Turudić, Dorjan Dragojević i Ante Šestanović

Dora Lozica/

U kontekstu brojki, unatoč drugačijem dojmu, svibanj nije bio spektakularan ni u Lumbardi. U prvom dijelu godine do kraja svibnja kroz registrirano je ukupno 843 dolaska te su ostvarena 5517 noćenja.To je puno bolje nego prethodne dvije pandemijske sezone, ali ipak manje nego 2019. godine, u dolascima manje za 16 posto, a u noćenjima manje za 8 posto. Gost će se u Lumbardi i u ovom periodu zadržati gotovo tjedan dana, a najbrojniji su turisti Francuzi, Hrvati, Nijemci, Slovenci i UK, otkrivan nam direktor Šestanović.

Turistička zajednica Orebića odnedavno ima novog direktora, inače dugogodišnjeg djelatnika u turizmu, Mladena Đelduma.

Direktor Đeldum otkriva nam da je u prvom periodu godine do kraja svibnja Orebić zabilježio nešto manje od 9 tisuća dolazaka, što je gotovo 16 posto manje u usporedbi s 2019. te gotovo 50 tisuća noćenja što je tek 10 posto manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Rezultatima prednjači Smokvica

Najviše gostiju u odnosu na 2019. izgubila je Općina Smokvica, kako doznajemo od direktora Tonka Pecotića. U prvih pet mjeseci 2022. Smokvica je zabilježila čak 90 posto manje dolazaka u odnosu na 2019. te 72 posto manje noćenja. Smokvicu i Brnu, za razliku od drugih otočnih mjesta, ne posjećuju najviše domaći gosti, najbrojniji su gosti iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Otok je zabilježio i jedan porat i to u Općini Blato. Direktorica Maja Šeparović ističe kako je u svibnju ostvareno 32 posto više noćenja te 39 posto više dolazaka u usproedbi s 2019. Najčešći su gosti iz Hrvatske, Poljske i Njemačke. Vela Luka pak ne bilježi dobre rezultate, Hotel Posejdon ne radi, ističe direktor Dorjan Dragojević pa je zabilježeno 40 posto manje noćenja nego 2019. uglavnom gostiju iz Njemačke i Hrvatske.

image

Dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Grada Korčule Hana Turudić

Dora Lozica/Dora Lozica

Korčulu čekaju promjene

U sustavu turističkih zajednica ove se godine provode natječaji za direktore diljem Hrvatske zaključno do kraja lipnja. Kako neslužbeno doznajemo, Šestanović, Pecotić, Šeparović i Dragojević prijavit će se na natječaje, Đeldum je nedavno imenovan, a Korčulu čekaju promjene. Nakon 10 godina na čelu Turističke zajednice više neće biti Hana Turudić koja se nije prijavila na natječaj. Još uvijek aktualnoj direktorici ne odgovaraju uvjeti natječaja, odnosno reizbor svake četiri godine, a odlazi zbog privatnih razloga.

"Jako sam zadovoljna što sam napravila u ovih 10 godina, ne pada mi teško što neću biti direktorica budući da ostajem raditi u TZ kao voditeljica razvoja turističkih proizvoda. To me radno mjesto veseli, nadam se još kreativnijem angažmanu. Moj će nasljednik imati savršenu startnu poziciju koju ja nisam imala, želim mu sreću u budućem radu. Zahvaljujem se svima na potpori i suradnji, ne samo suradnicima, već i zaposlenicima na timskom radu. Proglašeni smo petim najpoželjnijim otokom na svijetu, sad samo te rezultate treba održavati", poručila je Hana Turudić.

19. travanj 2024 21:56