StoryEditorOCM
KorčulaSAŽETAK 14. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA KORČULE

Prihvaćena izvješća gradskih institucija, osim jednog. Gradonačelnici povećana plaća

Piše Dora Lozica
21. ožujka 2023. - 20:51

Jučer je u gradskoj vijećnici održana 14. sjednica Gradskog vijeća Korčule, donosimo najzanimljivije trenutke petosatnog vijećanja.

Promjenom vlasti u Gradu Korčuli, promijenile su se i sjednice Gradskog vijeća, izgubile su na oštrini, rasprave su konstruktivnije, oporba je blaga, a sjednice kraće. Ipak, i dalje su predmet interesa Korčulana budući da se radi o odlukama koje će izravno utjecati na njihovu svakodnevicu. Izdvojili smo najzanimljivije trenutke 14. sjednice Gradskog vijeća s 21 točkom Dnevnog reda koja je trajala nešto više od pet sati.

Tijekom aktualnog sata i ovog su puta vijećnici postavljali po dva pitanja gradonačelnici Korčule Niki Silić Maroević. Vijećnik Tarle postavio je pitanje o glasinama da će se na boćalištu Pod Sv. Antunom izgraditi stambena zgrada budući da je park u središtu Gradskog kotara privatno vlasništvo. Gradonačelnica je umirila vijećnika s informacijom kako radi sve što je u njenoj moći da to zemljište postane vlasništvo Grada Korčule te da je s vlasnikom pri kraju dogovora. Ako dogovor bude postignut, središte Sv. Antuna postat će javna površina. Tijekom aktualnog sata doznali smo da su Čarani dobili komunalnog čistača koji ostaje za stalno, a pojačanja za predstojeću turističku sezonu dobila je i Korčula, Račišće, Pupnat i Kneže.

Vijećnik Cebalo postavio je pitanje o bijelom asfaltu koji se prvi put koristio u sklopu projekta obnove Marmontovog puta u Žrnovu, pitanje se odnosilo na previsoku cijenu asfaltiranja. Gradonačelnica je istaknula kako je asfaltiranje spomenute trase sa studioznim tamponiranjem koštalo manje od asfaltiranja uobičajenim, crnim asfaltom, a o prednostima u kontekstu estetike prostora i ekologije nije potrebno niti govoriti. Osim toga, Žrnovci su prezadovoljni, istaknula je Nika Silić Maroević. Postavljeno je i pitanje o stečaju brodogradilišta Leda d.o.o. na koje je odgovorila Željka Marunović, pročelnica Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom, gospodarstvo i turizam. Pročelnica je istaknula kako je Grad Korčula na vrijeme i sukladno protokolu prijavio svoja potraživanja, ali nisu bili zadovoljni onim što je odredio stečajni upravitelj pa su uložili žalbu Viskom trgovačkom sudu, čeka se drugostupanjska presuda.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, Dnevni red nadopunjen je Prijedlogom Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Korčuli. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, gradnju, komunalno gospodarstvo i promet Vedran Božanić, objasnio je vijećnicima kako je važeću Odluku o parkiranju potrebno uskladiti s propisima koji su se nakon 16 godina uvelike promijenili. Napravljen je prometni elaborat, istaknuo je pročelnik, za kojeg je Grad dobio i suglasnost MUP-a. Ukratko, radi se o temeljitoj kategorizaciji i popisivanju svih parkirnih mjesta Grada Korčule kako bi se standardizirala te kako bi se definiralo koja su parkirna mjesta naplativa, a koja nisu. Nakon što je gradonačelnica uvažila amandman kluba vijećnika HDZ-HSS-HSP-HSLS, Odluka je izglasana jednoglasno.

Uslijedila je duga rasprava u trećoj točki Dnevnog reda, Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, koju je prezentirao direktor KTD-a Hober Marko Milat. Korčulane uskoro čeka prelazak na novi način sakupljanja i naplaćivanja komunalnog otpada. Sličnu je Odluku vijeće već prihvatilo 2018. godine jer je tako zahtijevao Zakon o gospodarenju otpadom iako se znalo da je neće moći do kraja ispoštovati, a situacija pet godina nakon je tek malo bolja. Vijećnica Lozica istaknula kako još uvijek nemamo infrastrukturu potrebnu za provođenje Odluke te da u Korčuli proces izmjene načina prikupljanja otpada ide obrnutim putem, građanima su prvo nametnute obaveze i to bez ikakve edukacije, a infrastruktura tek treba doći. Građani su prema zakonu dužni odvajati bio otpad, u tu će svrhu uskoro biti podijeljeni besplatni komposteri, ali samo za one s okućnicom budući da su vrtni, nemaju dno. Kako će nekima računi za odvoz rasti, vijećnik Milat izrazio je opravdanu sumnju da će se dio otpada naći na divljim deponijima. Postavljeno je pitanje i o građevinskom otpadu kojeg građani nepropisno odlažu, no direktor Milat je zaključio kako će se taj problem riješiti sam jer će novi sustav ukinuti otvorene kontejnere s javnih površina. Iako se od građana jedan dio odvajanja otpada zakonski zahtjeva, a drugi dio moralno očekuje, nakon što otpad odvoje, korčulansko će ga komunalno društvo pražnjenjem spremnika ponovno miješati i odlagati na Kokojevicu budući da reciklažno dvorište, kao ni sistem za zbrinjavanje razvrstanog otpada, u Korčuli ne postoje. Od Korčulana se očekuje da takav apsurd prihvate mirno, bez otpora i bez ikakve edukacije o novom načinu prikupljanja otpada i o načinima pravilnog razvrstavanja otpada, uz propisane kazne ako nešto od toga naprave krivo. Ono što je dobro je najava i direktora Milata i gradonačelnice da će se Odluka koja je sinoć izglasana mijenjati, odnosno prilagođavati stanju na terenu.

Prije nego su uslijedila izvješća o radu, programi rada i financijski planovi gradskih institucija, vijećnik Tarle napustio je sjednicu pa je u vijećnici ostalo 12 gradskih vijećnika. Kao i svake godine, ovacije vijećnika ponovno je svojim radom zaslužila ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali, Milojka Skokandić. Izvješće o radu, program i financijski plan prihvaćen je bez veće rasprave za Centar za kulturu Korčula, odnosno ravnateljicu Lanu Filippi Brkić, a kratka rasprava o budućem sportskom centru radnog naziva Škoji vodila se prilikom izvješća ravnatelja ustanove Športski objekti Korčula, Dalibora Antunovića, koji je također prihvaćen. Nakon izvješća ravnateljice Gradskog muzeja Korčula Marije Hajdić uslijedila je kritika Kluba vijećnika SDP-HSU. Kritike su se odnosile na obnovu muzejske zgrade za koju su se potrošili veliki novci, a broj posjetitelja nije ni blizu očekivane razine.

Iako su vijećnici očekivali izvješće Julijane Prižmić, ravnateljice Dječjeg vrtića Korčula, predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin otkrila je da se ravnateljica ispričala dva sata prije sjednice visokom temperaturom pa su tri točke Dnevnog reda obrisane. Odnosi na relaciji ravnateljica Prižmić, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Korčula i Grad Korčula na čelu s gradonačelnicom su već duže vrijeme loši. Upravno vijeće vrtića traži od ravnateljice da surađuje i radi sukladno zakonu dok ravnateljica smatra, kako je izjavila prošle godine na sjednici Gradskog vijeća, da se članovi Upravnog vijeća miješaju u kompetencije ravnateljice. Još je prošle godine gradonačelnica Silić Maroević stala iza rada članova Upravnog vijeća, a to je napravila i sinoć pohvalivši njihov angažman. Vijećnica Lozica, koja je ujedno i korisnica i član vrtićkog Upravnog vijeća, izrazila je zabrinutost lošim stanjem u Dječjem vrtiću, navela je zlouporabu Statuta prilikom zapošljavanja, nekoliko pritužbi roditelja, ali i zaposlenika. Gradonačelnica Silić Maroević priznala je vijećnicima da je dobila dva anonimna pisma s vrlo ozbiljnim pritužbama zaposlenika vrtića koji se žale na mobing, neisplaćivanje dnevnica za seminare, nepoštivanje kolektivnog ugovora i općenito izrazito lošu radnu atmosferu u vrtiću. Za ta je pisma gradonačelnica od ravnateljice Prižmić tražila očitovanje koje još nije dobila. Vijećnik Fabris zaključio je kako je pisma mogao napisati bilo tko te kako nije u redu voditi raspravu dok osoba o kojoj se raspravlja nije prisutna. Kako doznajemo, do 18. travnja ravnateljica Prižmić dužna je, sukladno zakonu, raspisati natječaj za odabir ravnatelja Dječjeg vrtića.

U ostalim je točkama vijeće izglasalo povećanje koeficijenata gradskim službenicima čije su plaće toliko male da se na natječaje za gradsku upravu rijetko tko javlja. Izglasana je i Odluka o plaći i drugim pravima gradonačelnice čime je gradonačelnici koeficijent plaće povećan na maksimum, odnosno 4,5. Taj je prijedlog obrazložila Petra Fabijanović, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i mjesnu samoupravu, ističući kako je nekadašnji gradonačelnik imao zamjenika pa mu je i obim posla bio manji, uloga je gradonačelnice od 0-24, nema pravo na godišnji odmor, božićnicu i druge benefite koje inače imaju gradski službenici. Govoreći o putnim troškovima gradonačelnice, prozvan se našao govoriti vijećnik Fabris, nekadašnji gradonačelnik, tvrdeći da će gradonačelnica više potrošiti na putne troškove nego na održavanje gradskog automobila kojeg je prodala za male novce. Prodala ga je vlasniku, tvrdi vijećnik Fabris, koji ga je onda prodao trećoj osobi za 30 tisuća kuna više. Gradonačelnica je odgovorila kako je možda mogla i trebala dobiti veću cijenu za gradsko auto, no stoji iza svoje odluke. VW Passat od 200 konja nije automobil koji predstavlja nju kao gradonačelnicu, ukoliko se odluči za opciju gradskog automobila, odabrati će nešto manje i ekološki prihvatljivije poput električnog auta. Vijećniku Fabrisu nije bilo dovoljno verbalnog nadmetanja pa je pitao, činilo nam se s dozom cinizma ili ozlojeđenosti, što će biti s izglasanom Odlukom kad na vlasti jednog dana ne bude više gradonačelnica, već gradonačelnik, budući da je u dokumentu funkcija napisana u ženskom rodu na što mu je pročelnica Fabijanović, vrlo precizno i nedvosmisleno, odgovorila kako su gradski pravni dokumenti rodno neutralni.

 

25. travanj 2024 06:01