StoryEditorOCM
KorčulaPRVI OTOČNI VRTIĆ KOJI ĆE RADITI DO 21 SAT

Predstavljen veloluški projekt Radost za obitelj

Piše dora lozica
7. travnja 2022. - 08:40

Načelnica Vele Luke Katarina Gugić u utorak je službeno na konferenciji za medije predstavila jedan od najvažnijih projekata najvećeg otočnog naselja. Projekt Radost za obitelj Općina Vela Luka provodi u suradnji s projektnim partnerom, Dječim vrtićem Radost, a projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz EU fonda. Odobreni iznos od gotovo milijun i pol kuna bespovratnih sredstava omogućit će produljeno radno vrijeme Dječjeg vrtića Radost, osigurat će implementaciju novih programa i kupovinu dodatne opreme te financirati otvaranje osam novih radnih mjesta.

Projekt Radost za obitelj odobrilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu poziva Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je 2. siječnja ove godine, što ujedno označava i službeni početak projekta čije je ukupno trajanje 20 mjeseci.

Konferenciju za medije otvorila je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Općine i Dječjeg vrtića Radost te se osvrnula na postignute rezultate i provedene aktivnosti u zadnjih pet godina kojima su se, iz različitih nacionalnih natječaja i europskih fondova, osigurala znatna sredstva za opremanje i uređenje vrtića s ciljem omogućavanja kvalitetnijeg i ugodnijeg boravka najmlađih korisnika.

Voditeljica projekta Jasna Maričić naglasila je kako je glavni cilj projekta Radost za obitelj usklađivanje poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima te poboljšanje uvjeta za optimalan razvoj djece kroz produljeni rad vrtića, opremanje, zapošljavanje, edukaciju odgojno-obrazovnog i stručnog kadra, unapređenje sportskog programa i uvođenje programa engleskog jezika.

Kao i druga mjesta na otoku na otoku, ali i diljem Hrvatske, i Vela Luka se suočava s velikim brojem djece koji se ne uspiju upisati u vrtić. To je pogotovo slučaj u posljednjih nekoliko godina, kako je istaknula Miranda Oreb, ravnateljica veloluškog vrtića Radost.

"Zadnjih godina javlja se sve veća potreba za smještajem djece u vrtiću kao i za prilagođavanje radnom vremenu roditelja te dodatnim sadržajima za djecu. Prošle godine, na upis za pedagošku godinu 2021./22. pristiglo je 128 zahtjeva, nažalost nismo mogli udovoljiti svim zahtjevima. Upisano je 102 djece i to isključivo zaposlenih roditelja i djece s poteškoćama u razvoju te naših predškolaca dok je čak 26 zahtjeva bilo odbijeno. Prijavom na ovaj projekt osigurali smo produljeno radno vrijeme vrtića od 15:30 do 21 sat, dobili smo

program ranog učenja engleskog jezika te sportski program, a zaposlili smo čak osam osoba, osigurali smo još dvije odgojne skupine, stariju i mlađu, u koje je upisano onih 26 djece koje prvotno nismo mogli upisati, a radi se o djeci čiji roditelji ne rade ili radi samo jedan od njih. Vjerujem kako je nezaposlenom roditelju sasvim svejedno hoće li dijete dovesti u vrtić ujutro ili poslijepodne, već mu je najbitnije da je ono obuhvaćeno odgojno-obrazovnim radom u našoj ustanovi", objasnila je ravnateljica Miranda Oreb.

Ovim projektom veloluška načelnica napravila je presedan na otoku, Velolučani su dobili prvi otočni vrtić koji će raditi i u popodnevnim satima sve do 21 sat.

19. travanj 2024 19:49