StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKI MUZEJ KORČULA

Osvojio prestižnu arhitektonsku nagradu: Zavirite u njegovu unutrašnjost

Piše Dora Lozica
22. veljače 2022. - 12:50
Projektu unutarnjeg uređenja i postava Gradskog muzeja Korčula dodijeljena je prestižna arhitektonska nagradaMario Zlokić

Projektu unutarnjeg uređenja i postava Gradskog muzeja Korčula dodijeljena je prestižna arhitektonska nagrada Big See Interior Design Award 20220. u kategoriji Interior.

Radi se o nagradi koju dodjeljuje Zavod Big, Centar za kreativnu ekonomiju jugoistočne Europe, u okviru platforme Big See za podršku i razvoj kreativne industrije. Nagrada obuhvaća širok spektar dizajnerskih kategorija te nagrađuje izvanredna postignuća na prostoru 21 zemlje Europe.

Detalje o nagradi otkrila nam je arhitektinja Petra Ivanišević Brzulja iz Arhitektonske radionice centar d.o.o. iz Splita koja je osmislila projekt interijera. Petra Ivanišević Brzulja se zajedno s kolegicom Martinom Jelić javila na natječaj Grada Korčule, dobile su projektni zadatak unutarnjeg uređenja Gradskog muzeja, a ove su godine za svoja rješenja osvojile i nagradu.

"Na nagradu smo aplicirale početkom godine, u šest različitih kategorija prijavljuju se arhitekti s autorskim realizacijama u prošloj godini. Stručno povjerenstvo koje donosi odluke sastoji se od dvadesetak arhitekata iz raznih zemalja, ocjenjuju se kvaliteta projekta, originalnost i kreativnost. Osim nagrade za interijer, nominirani smo i za Grand Prix za javne građevine, velika je to čast budući da se radi o ozbiljnoj konkurenciji i sjajnim arhitektima diljem Europe. Zahvaljujem se Gradu Korčuli i cijelom muzejskom timu koji je bio uz nas, ovo je i njihova nagrada. Kad radite na renesansnoj, zaštićenoj palači, nailazite na brojne probleme koje morate rješavati u hodu, mislim da smo izvukli maksimum", ispričala nam je Ivanišević Brzulja.

Nagradnom su oduševljeni i djelatnici muzeja, u prvom redu stručni tim koji je izradio muzeološki koncept, kasnije obranjen pred Hrvatskim muzejskim vijećem, a činili su ga ravnateljica Marija Hajdić, kustosice Sani Sardelić i Marta Kalebota te Tonko Barčot iz Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo i arheolog Dinko Radić iz Centra za kulturu Vela Luka.

"Jako smo zadovoljni i ponosni na ovu nagradu, mislim da može biti i na ponos cijele Korčule jer je dokaz kvalitete, profesionalnosti kojom pristupamo, truda i ljubavi prema poslu. Muzej nama nije samo posao, to je način života", poručila je zadovoljno ravnateljica Gradskog muzeja Korčula Marija Hajdić.

Arhitektinjama iz Splita posao nije bio nimalo lak. Ivanišević Brzulja nam otkriva kako je prilikom dolaska na teren, glasovita palača Ismaeli Gabrielis iz 16. stoljeća bila već gradilište, sa starim se muzejom upoznala kroz priče stručnjaka i uz pomoć starih fotografija. Arhitekt prilikom kreiranja muzejskog prostora mora upoznati svaki muzejski predmet, ističe, i doznati priču i detalje o svim izlošcima.

"Htjele smo sačuvati renesansnu palaču, odmaknuti se s opremom od zidova i ne narušiti povijesnu vrijednost zgrade. Odabrali smo neutralne plohe kako bi naglasile postav. Posebno smo ponosne na ideju uređenja podruma koji je u starome projektu trebao biti prostor za deponij, skladište. Kad smo ugledale prirodnu stijenu u zidu, toliko tipičnu za Korčulu, odlučile smo iskoristiti taj prostor za arheološku i prirodoslovnu zbirku u kojoj danas imate šumu stakla i starih predmeta. Katove smo složili kronološki", prisjetila se Petra Ivanišević Brzulja.

Dvojcu Ivanišević Brzulja - Jelić ovo je bio jedan od najizazovnijih i najtežih projekata u karijeri, no ističu kako im je bio i veliki užitak. Muzej je, kažu, život tkivo, unutrašnjost treba skrojiti posebnom vještinom i pažnjom jer osim okruženja, kreiraju i osjećaj. Prošle je godine Big See nagradu osvojio jedan restoran u Dubrovniku i luksuzni apartman u Veloj Luci, ove je godine nagrada pripala Korčuli.

Obnova Gradskog muzeja prije nešto više od četiri godine prijavljena je na projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija kojeg je provodila Dubrovačko-neretvanska županija s još 11 partnera. Na nešto manje od 600 kvadratnih metara palače potrošeno je gotovo pet milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje, a Korčulani su napokon dobili muzej bogatog postava i s interaktivnim sadržajima kakvog i zaslužuju.

20. travanj 2024 12:02