StoryEditorOCM
KorčulaNA LIVU BANDU U LUMBARDI|

OBITELJ OREB U JAVIĆU IMA JEDINSTVEN ZELENI KUTAK: Bajkoviti vrt sa 386 ruža, više od 50 garofala i dvjestotinjak ljiljana!

Piše Dora Lozica
8. lipnja 2021. - 20:16

U Javiću, predjelu Lumbarde, kuća broj 1 na „livu bandu“ s najmirisnijim, najšarenijim i najljepšim vrtom na otoku je naša, objašnjavaju Tanja i Saženko Oreb. U bajkovitom vrtu raste 386 ruža, preko 50 garofala i više od 200 ljiljana, čerošpanja i drugog cvijeća u bojama koje nećete inače sresti u otočnim vrtovima.

image
U vrtu obitelji Oreb sve je puno cvijeća
Dora Lozica

Ruže ne cvatu samo ljeti

Tanja i Saženko prvi su cvijet u lumbarajskom Javiću posadili još krajem 70-ih kad su prodali vrt u Njemačkoj gdje su živjeli gotovo 45 godina. Nekoliko sadnica ruža Tanja je u naručju donijela iz Njemačke i posadila ih u Lumbardi i te su ruže, kaže Saženko još uvijek žive. Kad su se 2014. godine konačno vratili na otok, posvetili su se vrtu, a on im je uzvratio najljepšim „kolurima i vonjima“. -Nemam najdraži cvit, svaki je poseban i jedinstven, osobito ako ga spasiš od bolesti i štetočina. Ruže zahtijevaju puno posla, ali ako znaš s njima onda su jednostavne, najvažnije je prskanje što naš svit baš ne radi- objašnjava nam Tanja, a Sažensko se brzo nadovezao.

image
U vrtu obitelji Oreb sve je puno cvijeća
 
Dora Lozica

– U Njemačkoj se prvi red do loze sadi ruža jer je najosjetljivija. Ako je zahvati bolest, to je alarm da će uskoro oboljeti i loza. Prskamo je pretežno barkom i sumporom, isto kao i lozu- zaključio je mudro. Orebovi sadnice naručuju iz Njemačke, poštom dođu u odličnom stanju i jeftinije su nego ovdje, otkrivaju nam. Posla ima preko glave, u vrtu provedu svaki dan po nekoliko sati, zimi se ruže obrezuju, a svaka bode, ističe ljutito Saženko! Naruče i 40 vreća stajskog gnojiva kojeg treba rasuti, a onda i okrenut zemlju kako bi gnojivo dospjelo što dublje. Zimsko prskanje je najvažnije, kaže Tanja, a ruže treba skratit i dignut višak stabljika. U veljači se ruže opet skraćuju na 15 centimetara, a ljeti je najvažnije čišćenje gundeji, ružinih, zelenih kukaca koji se zatvore u pupoljak i ne daju mu da procvate. Osim toga, važno je zalijevanje. Ruže se zalijevaju jednom tjedno, ali treba ih natopiti, otkriva Saženko, ljeti se budi u četiri ujutro radi žege i pritiska vode te zalijeva cvijeće sve do devet sati! -Neki misle da ruže cvatu samo ljeti, ja svake godine mojoj ženi uberem buket ruža za Valentinovo - zadovoljno ističe Saženko.

Tanja je ipak glavna

Skup je to sport, zaključuju Orebovi, sadnice, gnojivo, prskanje, račun za vodu... Ali vrt im pričinja zadovoljstvo, to im je rehabilitacija, priznaje Tanja, djeca i unuci su ostali u Njemačkoj, drugog posla nemaju, veseli ih i raduje. I ne samo njih, šareni lumbarajski vrt mamac je za brojne turiste i posjetitelje koji se rado slikaju s brojnim ružama i njihovom gazdaricom. Da, Tanja je glavna, priznaje nam Saženko, ne morate to niti pitat, ali i on daje sudjeluje u radovima. Tanja mu suptilno napomene kako je pokoja ruža ostala nezalivena, a on se izvlači kako se to dogodilo samo jedanput!

image
U vrtu obitelji Oreb sve je puno cvijeća
Dora Lozica

Kroz smijeh Tanja nam priznaje kako ponekad, zbog puno posla, Saženko prijeti da će počupati cvijeće i sve asfaltirati. No, kad ih čujemo kako govore o cvijeću, shvatimo da je to samo šala. - Nikad u našoj kući nećete naći ubran cvijet, više volimo da nam je cvijet ispred kuće u vrtu, da raste i veseli se s nama i da živi dokle može živjeti. Što imaš od cvijeta kad ga ubereš i staviš u vazu? - pita se Saženko, a Tanja se nadovezuje. – Treba imati ljubavi za vrt, ako ćeš posadit cvijeće samo da ti drugi gledaju kako je lijepo, nema ništa od toga. Ako ćeš posadit jer ti je mater rekla da bi ti to bilo dobro, nećeš osjećati zadovoljstvo - zaključila je Tanja.

image
U vrtu obitelji Oreb sve je puno cvijeća
Dora Lozica
Cviće moraš jubit kako i mladu ženu

Pitali smo ih tajnu uspješnog vrtlarstva. Saženko je odgovorio poetično, dok je Tanja konkretnija. - Cviće moraš jubit kako i mladu ženu!- tvrdi Saženko. - Ma ne, moraš gulit travu i svaki dan radit u vrtu - odvratila mu je Tanja. Osim cvijeća, Orebovi sade i verduru, tikvice, pomidore, kukumare, a imaju i maslinik za domaće ulje.

23. travanj 2024 09:56