StoryEditorOCM
KorčulaVIDEO/NEMA HRANE ZA OTOČNE BUKOČE?

Kako su Korčulani spasili sovu ušaru; iscrpljena, neishranjena, dehidrirana i onemoćala uskoro će na rehabilitaciju

Piše Dora Lozica Foto: Ivan Mušić, Mirna Vilović
9. lipnja 2022. - 13:54

Komunalni redar Ivan Mušić i prometni redar Damir Gugić u jutarnjim satima 8. lipnja primili su poziv obitelji Prižmić Ćirko iz Vele Luke koji su ih obavijestili da se u njihovom dvorištu, na adresi Ulica 6 br. 38, nalazi onemoćala i nesposobna za let divlja ptica sova. Ivan Mušić, inače rođeni Lumbarjanin, i njegov kolega Damir izlaze na teren te bezbolno hvataju sovu kako bi je proslijedili na veterinaski pregled i medicinsku srkb u veterinarsku ambulantu Papagalo u Korčuli.

image

Korčulani spasili sovu ušaru

Ivan Mušić, Mirna Vilović/Ivan Mušić, Mirna Vilović

Zaštita kućnih ljubimaca, ali i divljih životinja u opisu je posla komunalnog redara, objašnjava nam Ivan Mušić (56), no hvatanje divlje životinje koja uživo, pritom, izgleda prilično impresivno, nije nimalo lak posao.

image

Korčulani spasili sovu ušaru

Ivan Mušić, Mirna Vilović/Ivan Mušić, Mirna Vilović

"U svom dosadašnjem životnom iskustvu imao sam iskustva s divljim životinjama, no kad sam vidio kandže, veliki kljun, nije mi bilo svejedno. Ipak, sova mi je izgledala ozlijeđena, nije bilo izbora već pomoći joj. Ležala je nepomična, onemoćala, reagirala je na naše pokrete, ali minimalno, činilo se da su joj krila ozlijeđena i da ne može poletjeti. Glavu je, međutim, okretala u našem smjeru, pratila je svaki naš pokret. Dok je kolega privlačio njenu pažnju, ja sam je poklopio s ribarskom jankom, korak po korak premjestili smo je u kartonsku kutiju na kojoj smo napravili rupe za zrak. Bila je veličine kokoši", ispričao nam je Ivan Mušić.

image

Korčulani spasili sovu ušaru

Ivan Mušić, Mirna Vilović/Ivan Mušić, Mirna Vilović

Sova je u sigurnim rukama komunalnog redara došla do jedine veterinarske ordinacije na otoku, Papagalo, gdje su je dočekali legendarni veterinar Sergio Vilović i njegova kćer, dr. med. vet. Mirna Vilović. Doktor Sergio odmah je izrazio sumnju da je ozlijeđena, on je zaključio da je neishranjena i dehidrirana, a to je na kraju bila točna dijagnoza.

image

Korčulani spasili sovu ušaru

Ivan Mušić, Mirna Vilović/Ivan Mušić, Mirna Vilović

"Radi se o sovi ušari, ili kako je mi na otoku nazivamo, bukoču. Ovaj primjerak sove trebao bi imati najmanje dva kilograma, a sova koju je komunalni redar doveo u ordinaciju ima tek nešto više od kilograma. Iscrpljena je, neishranjena, dehidrirana, onemoćala, razlog je vjerojatno nedostatak hrane u prirodnom staništu. Sve je manje malih zečeva u prirodi kojima se hrani, uništili smo prirodnu dinamiku, sad je najvažnije da sova ozdravi i ojača", ispričala nam je doktorica Mirna ističući kako su sovu prvo hranili na sondu s hranom za obnavljanje, a sad već jede meso i dobro se oporavlja.

image

Korčulani spasili sovu ušaru

Ivan Mušić, Mirna Vilović/Ivan Mušić, Mirna Vilović

Komunalni redar Mušić kaže kako je priča o nedostatku hrane izvjesna budući da su Velolučani nedavno vidjeli nesvakidašnji prizor sove u borbi s galebovima i vranama, vjerojatno oko hrane, plijena, što bi značilo da za bukoče na otoku više nema dovoljno hrane. Problem će ovoj sovi biti i kontakt s čovjekom, kaže nam mlada doktorica veterine, grabežljivci nakon doticaja s čovjekom gube instikte i nagone, a tako i šanse za preživljavanje u divljini. Sova se nalazi u Papagalu, a čim dovoljno ojača kreće za Sokolarski centar u Šibenik gdje se bave rehabilitacijom divljih životinja. Sokolarski centar će odlučiti što je najbolje za sovu, ističe doktorica Mirna, a Mušić nadodaje ukoliko bude mogućnosti, da će tražiti da se sova vrati u svoje prirodno stanište u Velu Luku.

25. travanj 2024 21:02