StoryEditorOCM
KorčulaLUMBARAJSKI KOLAŽ:

Kako se Lumbarda, mjesto pijeska, grka, arheologije, sunca i mora, prometnula u kulturni centra Korčule

Piše Dora Lozica
11. rujna 2021. - 18:54
Mladi umjetnici iz Lumbarde na svoju izložbu privukli su 1000 posjetitelja, koliko stanovnika broji sama LumbardaMarko Obrvan

Kako se Lumbarda prometnula u centar kulturne scene istočnog dijela otoka Korčule, trebalo bi pitati članove lumbarajske udruge Bašćina osnovane prije 16 godina. Milka, Marija, Tonka i Marko, doživjeli su kreativni zamah u čemu im je posebno pomogla činjenica da je galerija 3Volta jedini primjereni izložbeni prostor ovog dijela otoka. Njihovo je kulturno ljeto posjetilo gotovo tisuću ljudi!

Trg jutih naranača

Nakon izložbe fotografija Dee Botica, lokalne slikarice Franice Botica i najvećeg živućeg slikara, Lumbarjanina Stipe Nobila, na red je došao Lumbarajski kolaž koji je okupio čak 12 mladih, lumbarajskih umjetnika. Lumbarda, mjesto pijeska, grka, arheologije, sunca i mora broji tek oko tisuću stanovnika, a kroz povijest dalo je brojne umjetnike svjetske slave, među njima, osim najvećeg Stipe Nobila, tu su još i Frano Kršinić, Ivo i Lujo Lozica, Ivan Jurjević Knez, do onih današnjih poput Jakše Kriletića Jordesa ili Roka Radovana. Izdanci tih poznatih umjetničkih korijena predstavili su se izložbom u galeriji 3Volta u organizaciji udruge Bašćina.

image
Veliki interes za izložbu Lumbarajski kolaž
Marko Obrvan

Budući da je njihov način izražavanja različit i izložba je bila multimedijalna, a brojnim okupljenim posjetiteljima na Trgu jutih naranača predstavili su se redom Anamaria Šestanović, video, Andrej Korica, glazba, Angel Karlo Milina, otografija, Antonela Milina, glazba, Mara Silić Kirhmajer, slikarstvo, Marijeta Markovina, modni i tekstilni dizajn, Marko Mujan, fotografija, Marko Obrvan, fotografija, Marko Sitar, fotografija, Matij Jurjević, klesarstvo, Sara Hančević, fotografija te Vinko Lipanović Pinta, nakit i dizajn. Mi smo popričali s nekoliko njih. Osamnaestogodišnji Angel Karlo Milina Alba sin je oca Lumbarjanina i majke Peruanke. Krenuo je stopama svoga dide koji je također bio fotograf, a sad je predstavio tri fotografije lumbarajskih pejsaža.

Spoj mladosti i zanesenosti

Andrej Korica na otvaranju izložbe pjevao je s kolegicom Antonelom Milinom. Andrej nam otkriva kako se nije mogao odlučiti hoće li svirati klavir, gitaru ili bubanj pa je na kraju naučio sve troje. Uzore pronalazi u hard rock-u i grunge-u devedesetih. Marko Sitar poznat je otočnoj publici, prošle je godine baš u galeriji 3Volta obilježio 10 godina autorske fotografije. Diplomirani ekonomist fotografiju vidi kao opuštanje, zabavu i hobi, a glavne motive pronazali u ljudima. Svojom je fotografijom na izložbi objedinio umjetničke izričaje svojih kolega. Vinko Lipanović Pinta s epoksi-smolom upoznao se na studiju restauracije i konzervacije kamena, a taj je susret završio dizajniranjem nakita i namještaja. Danas brojne otočanke nose njegove naušnice, ogrlice, na zidovima su njegovi satovi, a u dnevnim boravcima stolovi. Mare Silić Kirhmajer umjetnički je poziv osjetila tek nedavno uz, kako kaže, malo vina i malo kistova. Motive pronalazi u prirodi, na izlaže autorska djela nadrealizma ispod morske površine, a uskoro će je nadahnuti jesen, šipci i jematva. Najveća su joj podrška suprug Maroje i prijateljica Marijeta, ujedno i mentorica. Marijeta Markovina studentica je modnog i tekstilnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Pola otoka već nosi njene torbe inspirirane lumbarajskom psefizmom, trganjem naranača i drugih sličica lumbarajske svakodevnice. Na izložbi je predstavila autorsku kimono haljinu na kojoj je eksperimentirala kako se boja ponaša u sudaru s vodom, a šivana je patchwork tehnikom.

image
U Lumbardi je otvorena izložba Lumbarajski kolaž 12 mladih umjetnika
Marko Obrvan
Gdje se vide za 10 godina

Bilo je zanimljivo pitati ih gdje se vide za 10 godina. Najmlađi Angel priznao je da još uvijek ne zna što bi htio biti, Andrej sanja nekoliko uspješnih albuma iz sebe, Marko bi želio napraviti drugu, autorsku izložbu, a Pinta se pohvalio kako uskoro kreće na tečaj modelinga u Zagrebu. Marija se vidi u mirnom, obiteljskom životu, a Marijeta u bučnom, velikom gradu Europe.

20. travanj 2024 03:06