StoryEditorOCM
KorčulaBiodinamička poljoprivreda osvaja Korčulu

Kako do zdravijeg vrta, farme i OPG-a? Svako gospodarstvo je jedan organizam, treba ga oživjeti svježim humusom, revitalizirati tlo...

Piše Dora Lozica
19. veljače 2023. - 10:47

U organizaciji Europe direct centra Korčula, u konferencijskoj dvorani korčulanskog Gradskog muzeja održano je nesvakidašnje predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi koje je okupilo brojne vinogradare, vinare, maslinare, vlasnike OPG-ova i ugostitelje s otoka i poluotoka.

image

S predstavljanja na Korčuli

Europa je već neko vrijeme krenula u novom smjeru zelenih politika, jedna od tih politika u središtu europskog plana je strategija Od polja do stola. U suradnji sa Centrom dr. Rudolfa Steinera i Gradskim muzejem kao domaćinom, Korčulani su sa zanimanjem prisustvovali besplatnom predavanju o biodinamičkim agrikulturama te uvodnom predavanju o osnovnim postulatima i tehnikama uzgojima ove sve popularnije poljoprivredne prakse.

Nadstandard ekološkoj proizvodnji

Začetnik ove zanimljive filozofije je dr. Rudolf Steiner, Austrijanac koji se, sasvim slučajno, rodio u Međimurju. Zahvaljujući tome, danas je u Donjem Kraljevcu, njegovom rodnom mjestu, jedan od najpoznatijih svjetskih centara s njegovim imenom u koji hrle posjetitelji sa svih kontinenata kako bi razgledali njegovu rodnu kuću i upoznali se s osnovama biodinamičke poljoprivrede. Ravnateljica centra je doktorica znanosti Dijana Posavec koja je u ponedjeljak održala predavanja.

image

Dijana Posavec i voditeljica Europe direct centra Korčula Katarina Slejko

”Biodinamička proizvodnja je nadstandard ekološkoj, najstariji je i najstroži način proizvodnje, neke tehnike i proizvodi koji su dopušteni u ekološkoj proizvodnji, u biodinamičkoj su zabranjeni. Točno 1924. godine dr. Steiner je dao naputke na koji način proizvoditi hranu da bude lijek za organizam, da principima koje primjenjujemo čuvamo tlo i pitku vodu. Jedno gospodarstvo, veliko ili malo, je jedan organizam, a temeljni rad u biodinamičkoj proizvodnji je stvaranje humusa i revitalizacija tla. Ako proizvodite po tim principima, bilo u vrtu, farmi, većem ili manjem OPG-u, stvarate kvalitetan proizvod i zdravo tlo”, objasnila je dr.sc. Posavec.

Velike klimatske promjene i pandemija u zalazu vratila je svijet na tzv. tvorničke postavke, sve se češće okrećemo praksama iz prošlosti. Biodinamička poljoprivreda nije ništa novo, prije konvencionalne poljoprivrede s mnoštvom mineralnih gnojiva, pesticida i fungicida, bila je uobičajeni način proizvodnje.

image
/Shutterstock

Kako ističe dr.sc. Posavec, jedan od trenutno najvećih problema je rekordni manjak kvalitetnog tla u Europi i svijetu zbog čega su biljke sve manje otporne na bolesti i klimatske promjene.

Kalendarski priručnik

”Važno je prenijeti znanja o biodinamičkoj proizvodnji i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji budući da ovdje ima puno vinogradara i maslinara. Ubrzo će kolege iz Slovenije održati konferenciju u našem centru o biodinamičkom vinogradarstvu, a u listopadu planiramo konferenciju o biodinamičkom uzgoju maslina. Nedavno smo ugostili dva puna autobusa poljoprivrednika iz vaše županije koji su bili oduševljeni predavanjima i novim znanjima, a ovog ću tjedna održati još nekoliko predavanja diljem županije”, naglasila je dr.sc. Posavec koja je okupljenim poljoprivrednicima, vrtlarima i pčelarima podijelila kalendarski priručnik za biodinamičku proizvodnju za 2023. godinu.

Biodinamičkih farmi imamo sve više u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Malo je reći da je dr. Rudolf Steiner bio vizionar, rođen prije više od 160 godina, bio je suvremenik Nikole Tesle, a njegove su ideje mijenjale svijet. Steiner je osnivač Waldorfske pedagogije, cijenjene filozofije odgoja i obrazovanja djece koja danas broji na tisuće dječjih vrtića i privatnih škola diljem svijeta.

image

Pomer, 290822.
Crvena zemlja na jugu Istre vrlo je dobra za uzgajanje cvjetace. Sadi se krajem ljeta, a bere se u kasnu jesen i pocetkom zime.
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix

Osmislio je i samoodržive, niskoenergetske kuće, antropozofiju, euritmiju, a značajno je utjecao na poimanje modernog turizma. Iza njega je ostalo 365 knjiga i više od sedam i pol tisuća predavanja u tek nešto više od 60 godina života. Sljedeće godine, otkriva nam dr.sc. Posavec, obilježava se stogodišnjica biodinamičke proizvodnje u sklopu koje sliejde brojna događanja u glavnom centru u Švicarskoj te u Donjem Kraljevcu.

Farma kao jedinstveni organizam

Ideal biodinamičkog uzgoja je kružno gospodarstvo, poljoprivrednik drži onoliko životinja koliko može hraniti svojom zemljom dok njihov gnoj osigurava visoku plodnost tla čime stvara najbolju hranu za ljude. Na taj se način farma pretvara u jedinstveni organizam u kojem svaki organ treba onaj drugi, ljudi, biljke, životinje i tlo, svi rade zajedno.

Poljoprivreda je predstavljena u kontekstu zemaljsko-kozmičkih sila pa će se u praksi, a tako je bilo i u prošlosti, različito voće i povrće saditi i brati u skladu s mjesečevim mijenama kako bi urod bio optimalan.

24. travanj 2024 15:55