StoryEditorOCM
KorčulaOdržana sedma sjednica

Evo o čemu su raspravljali i koje odluke donosili vijećnici u Gradskom vijeću Grada Korčule

Piše dora lozica
18. ožujka 2022. - 16:13

Prošle srijede, 16. ožujka 2022. u gradskoj je vijećnici održana 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule. Čak 16 točaka Dnevnog reda proteklo je u neuobičajeno mirnom tonu, najzanimljiviji su bili izvještaji o radu gradskih institucija, a burno je bilo tijekom izvještaja o radu Gradskog vrtića.

Aktualni sat sedme sjednice bio je iznenađujuće artikuliran zahvaljujući predsjednici Gradskog vijeća Mariji Šegedin koja inzistira na poštivanju Pravilnika i štopanju minutaže vijećnicima tijekom postavljanja pitanja i odgovora. Svaki je vijećnik imao pravo na jedno pitanje u jednom bloku aktualnog sata, a svaki je blok trajao pola sata. Najzanimljiviji dio aktualnog sata bila je najava gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević o novim prometnim regulacijama u nadolazećoj turističkoj sezoni. Parkirališna mjesta će i ove sezone osigurati pokraj groblja i na poligonu, a nastavit će se i uvišestručiti linije električnim automobilima kako bi stanovici Grada Korčule mogli ostavljati automobile van grada. Osim toga, gradonačelnica je najavila u budućnosti cjelovitu digitalizaciju prometne regulacije pa ćemo već na rotoru signalizacijom dobiti informaciju ima li u središtu grada slobodnih parkirališnih mjesta, a u najavi za nadolazeću sezonu je linija koja će povezati Gradski kotar Sv. Antun s centrom grada. Također, u naredna dva mjeseca najavljena je i cjelovita sanacija ilegalnog deponija na Dominču, a do kraja travnja i raspisivanje natječaja za pročelnike gradske uprave koji već dugi niz godinama vrše dužnosti pročelnika, odnosno imaju prefikse v.d.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, Gradsko je vijeće dalo suglasnost na ishođenje rješenja o izvedenom stanju za rekonstrukciju zgrade u Čari. Kako je objasnila gradonačelnica Silić Maroević, radi se o dvodjelnoj staroj zgradi koju spaja mostić iznad nerazvrstane ceste. Nakon preglda na terenu, sukladno proceduri, Grad Korčula daje suglasnost za obnovu i legalizaciju objekta, istkanula je.

Izglasan je i Konačni prijedlog pravilnika o socijalnoj i medicnskoj skrbi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji. Važno je imati pravilnik i kriterije kako bi raspolagali sredstvima u proračunu za branitelje, ističe gradonačelnica, također je važno da odluke ne donosi samo jedna osoba, gradonačelnica, izjavila je, već komisija. Na taj način Grad Korčula šalje poruku da odgovorno upravlja novcem, ali i da suosjeća s ranjivom skupinom društva, zaključuje Silić Maroević.

Uslijedila su izvješća o radu gradskih institucija za prošlu kao i programi rada i financijski planovi za ovu godinu. Ovacije je kao i svake godine osvojila Gradska knjižnica Ivan Vidali na čelu s ravnateljicom Milojkom Skokandić. Knjižnica je gradska ustanova koja njeguje pristup svakom korisniku, ravnateljica svake godine iznese odlično izvješće, zaključila je gradonačelnica. Zadovoljni su bili i dinamičnim izvješćem Lane Filippi Brkić, ravnateljice Centra za kulturu Korčula. Gradonačelnica je istaknula kako bi voljeli u 2022. vidjeti više zabavnih sadržaja koji bi se mogli preseliti i izvan središta grada.

Usvojeno je i izvješće Marije Hajdić, ravnateljice Gradskog muzeja Korčula. Još u aktualnom satu raspravljalo se o obnovljenom muzeju, odnosno o problemu finaciranja obnove. Gradonačelnica ističe kako je umjesto planiranih 11 milijuna, Grad u obnovu utrošio 14 milijuna kuna, ali još veći je problem što se bespovratna sredstva nisu povukla onom dinamikom kojom su planirali. Iako će točne bojke imati za nekoliko tjedana, kaže gradonačelnica, otprilike je Grad finacirao 70 posto obnove muzeja, a bespovratna sredstva čine tek 30 posto planirnih troškova.

Burno je bilo prilikom izvješća ravnateljice Dječjeg vrtića Korčula Julijane Prižmić koja je prilikom svog izlaganja izjavila kako se "novi članovi Upravnog vijeća vrtića nisu snašli u novoj ulozi. Miješali su se u kompetencije ravnateljice, nisu prihvaćali financijski plan, a zbog njihovih su se intervnecija poništavali natječaji što je dalo lošu sliku na van".

Za repliku se javila vijećnica Vinka Lozica koja je članica Upravnog vijeća vrtića, gradska vijećnica, ali i korisnica Dječjeg vrtića ističući kako su njene kolegice i ona, za razliku od prošlog saziva Upravnog vijeća, zainteresirane za svaki segment rada vrtića.

"Jedini cilj našeg angažmana je unapređenje rada ustanove, sve kritike upućene ravnateljici su konstruktivne. Ne komentiram pedagoški rad ravnateljice, već probleme s uprvljanjem ustanove. Izvještaj koji ste predstavili članovi Upravnog vijeća vidjeli su nakon poziva na sjednicu Gradskog vijeća iako smo više stavki isticali kao sporne još u rujnu kad smo posljednji put raspravljali o izvješću. Predložili smo da se pojedine stavke izvješća maknu budući da obmanjuju javnost, na primjer, navedena je prijava na Projekt unapređenja pedagoškog standarda za koje znamo da nismo dobili novce. Ovo što ste rekli je neprimjereno, ali je vaš stav, no ravnateljica mora surađivati s Upravnim vijećem koje upravlja ustanovom", poručila je na sjednici vijećnica Lozica.

Izvješće ravnateljice Prižmić komentirala je i gradonačelnica Nika Silić Maroević.

"Rečenica ravnateljice me šokirala, ne zato što je nezadovoljna, nije tajna da joj se način rada osoba u Upravnom vijeću ne sviđa, već način na koji je predstavila izvješće o radu kao da je samo izvješće ravnateljice, a ne i Upravnog vijeća. Stojim iza osoba koje je u vijeće postavio osnivač, odnosno Grad Korčula, u vijeću nisam htjela fikuse, već osobe koje će provoditi politike Grada. Sjednica nije bila mjesto ni vrijeme za takvu retoriku, nastup je bio neprimjeren, izvješće je prihvaćeno jer nema smisla da se još jednom prepiremo oko toga. Ono što je važno je poruka da ravnateljica mora surađivati s Upravnim vijećem", zaključuje gradonačelnica.

Izvješće o radu Športskih objekata Korčula (ŠOK), odnosno ravnatelja Dalibora Antunovića, usvojen je bez veće rasprave, a usvojen je i Prijedlog novog Statuta ustanove koji je napokon usklađen sa zakonom.

"U prošlom sazivu vijeća bio je pokušaj izmjene Satuta, tadašnji vijećnici su pokušali umetnuti stavku da ravnatelj ŠOK-a ne mora imati visoku stručnu spremu, uspjeli smo to zaustaviti. Na ovoj smo sjedinici izmjenili Statut, ali tako da smo ga uskladili sa zakonom, a ne da smo pokušali nekome namjestiti posao", objasnila je gradonačelnica Silić Maroević.

19. travanj 2024 12:24