StoryEditorOCM
KonavleRIJETKO VIĐENA SLIČNOST |

CAVTAT U GRČKOJ IMA DVOJNIKA Dimitris Ginis iz Epidaurosa ostao je u čudu kad je u Hrvatskoj prepoznao rodni grad

Piše Gabrijela Bijelić
18. travnja 2021. - 06:41

Kad je Grk Dimitris Ginis iz Epidaurosa na poluotoku Peloponezu prvi put uživo vidio naš Cavtat, pomislio je da se nije ni pomaknuo od kuće. O gradu nalik njegovom čuo je od prijateljice iz Atene koja je tamo bila na odmoru, pa ga je i sam odlučio obići. Rečeno-učinjeno.

image
Grčki zaljubljenik u Cavtat Dimitris Ginis s načelnikom Konavala Božom Lasićem i zamjenikom Ivom Radonićem
Općina Konavle

Za prvog posjeta 2017. ostao je zapanjen podudarnostima između dvaju gradova antičkih imenjaka. Zatekao je Epidauros kao preslikan iz Grčke u Hrvatsku, zajedno s hridima iz kojih rastu borovi, masline i rijetke nespole koje je dotad povezivao samo s egejskim priobaljem. I tako se rodila ideja koju ni globalna pošast korone nije uspjela osujetiti. Cavtat i Epidauros prije ili kasnije će postati gradovi-prijatelji, zarekao se Dimitris.

Dva moćna polisa

Njegova je zamisao naišla na svesrdnu podršku konavoskih domaćina. Za obilaska Cavtata više o povijesti našeg gradića doznao je od ravnateljice Muzeja i galerija Konavala Antonije Rusković Radonić i suradnika. Zaintrigirala ga je legenda o špilji na brdu iznad Cavtata u kojoj je ljekovito bilje skupljao Asklepije ili Eskulap, bog liječništva kojemu je posvećen jedan od četiri stupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

image
Sličnost između našeg Cavtata i grčkog Epidaurosa je fascinantna
Dimitris Ginis

Dimitris Ginis potom se posvetio dubljem istraživanju cavtatske povijesti, od vremena doseljenika iz starogrčkih kolonija do vojnog pohoda francuskog maršala Marmonta pred kojim je dio dubrovačkog plemstva pokušao pronaći utočište baš u Epidaurusu. Ovog grčkog entuzijasta dodatno je zaintrigirala blizina Dubrovnika. Njegov Epidauros bio je moćan polis, a i Dubrovačka Republika je stoljećima njegovala samostalnost temeljenu na trgovini i diplomaciji:

- Gradovi-države su zaslužne za dominaciju Grčke tijekom povijesti, ali je posljednji grad-država u povijesti koji je imao toliku moć i utjecaj bio baš Dubrovnik – oduševljeno je ustvrdio stanovnik grčkog Epidauruma koji je ne samo izgledom i vegetacijom, već i brojnošću stanovništva pandan Cavtatu. U centru broji 2 tisuće duša, s okolinom oko 4 tisuće.

- Kolega Dimitris Ginis neumorno se u ime svog grada grčkog Epidaurusa bori za ovu suradnju. Plan je da se naša dva grada formalno sprijatelje i otpočnu suradnju za projektima utemeljenim na geografskim, povijesnih i drugim sličnostima – kazala nam je Ginisova prijateljica i zaljubljenica u baštinu Antonia Rusković Radonić.

Grk ima teatar

I načelniku Konavala Božu Lasiću povijest i kulturno naslijeđe neskrivena su strast pa se nada skorom ponovnom susretu s Dimitrisom Ginisom. Naravno, posjet gradu grčkom Epidaurosu bio bi poučan. Tek toliko da se vidi koliko je istine u Ginisovoj tvrdnji da je Cavtat 'copy-paste' svog peloponeškog grada- blizanca.

image
Bog -liječnik Asklepije ili Eskulap - prema legendi se rodio u grčkom Epidaurosu, a djelovao u Cavtatu
Muzeji i Galerije Konavala

Među rijetkim razlikama u usporedbi s Epidaurosom jest izostanak antičkog teatra u Cavtatu. Grčki imenjak se pak može pohvaliti grandioznim amfiteatrom koji se pročuo po međunarodnom festivalu antičkog teatra. Pred gledalištem s 14 tisuća sjedećih mjesta svojedobno je nastupila operna diva Maria Kallas i hollywoodski glumac Kevin Spacey. Stari Epidauros je bio država grad na sjeveroistoku Peloponeza i važna luka u Saronskom zaljevu, poznat još iz Homerova doba. S izuzetkom Cavtata, naziv Epidauros dali su još samo jednoj od kolonija, Epidauros Limira, na jugoistočnoj obali Peloponeza.

Zdravstveni turizam

Grčki kolonizatori su na sjevernijim obalama Dalmacije stvarali kolonije, na Elafitima, na Korčuli... Na putu su žitelji Epidaurosa uplovili tako i u cavtatsku valu koja ih je nesumnjivo iznenadila izgledom gotovo istovjetnom njihovu polisu. Stoga Ginisa ne čudi što su koloniju nazvali Epidaurum, u čast zavičaju koji nije bio samo snažno središte, nego i jedno od najvećih svetišta stare Grčke, te lječilišni centar pod zaštitom boga Eskulapa koji se prema predaji upravo tamo rodio. Iz svih dijelova grčke dolazili su ljudi u Epidauros koji je razvio veze s brojnim drugim lječilištima diljem Sredozemlja.

19. travanj 2024 17:36