StoryEditorOCM
DubrovnikSve ili ništa!

Zašto se ne može kupiti karta za jedan muzej, nego samo zajednička ili Du Pass? Pitali smo Vlahušića koji za sebe kaže da je ‘dobri duh Grada, Merlin Dubrovnika‘

Piše Silvia Rudinović
26. svibnja 2023. - 07:30

Par iz Zagreba nedavno je htio posjetiti Umjetničku galeriju Dubrovnik. Međutim, neugodno ih je iznenadila informacija koju su dobili na ulazu: ne mogu kupiti ulaznicu samo za Galeriju. Da bi ušli, moraju kupiti jedinstvenu kartu koja vrijedi za sve gradske muzeje i galerije, a cijena joj je 20 eura. Otprilike toliko su platili ulaz u Rijksmuseum.

Spomenuta jedinstvena ulaznica vrijedi za Kulturno-povijesni muzej, Arheološki muzej, Pomorski muzej, Etnografski muzej, Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Atelijer Pulitika i Galeriju Dulčić Masle Pulitika, i to sedam dana od dana prvog posjeta. Osim cijene od 20 eura po osobi, na cjeniku su grupna za 15 te ulaznica za studente i učenike po cijeni od osam eura. Neslužbeno se može čuti kako gradska uprava s ustanovama u kulturi priprema novi model napate u kojem će biti i pojedinačne karte za svaku muzejsku i galerijsku ustanovu zasebno.

Malo se tko više sjeća da je odluka o uvođenju jedinstvene karte donesena još 2014. godine, za gradonačelničkog mandata Andra Vlahušića. Osim jedinstvene karte, gosti Dubrovnika u UGD i ostale galerije i muzeje mogu ući s DuPassom, no najniža cijena je 35 eura, i to za jednodnevnu kartu.

- Ulaz u gradske ustanove i na zidine za sve stanovnike županije je besplatan. Nismo tada našli dobar model za ostale građane Hrvatske - komentira Andro Vlahušić.

image

Andro Vlahušić najavljuje prijedlog kako će zidine podići primanja svih građana Dubrovnika

Tonci Plazibat/Cropix

Uvjeren je da je postojeći model daleko isplativiji od pojedinačne naplate po muzejima zasebno. Vlahušić predlaže CroCard koja će svim stanovnicima Hrvatske omogućiti besplatan pristup nacionalnom blagu, odnosno besplatan ulaz u sve nacionalne parkove, na dubrovačke zidine, muzeje i galerije u Dubrovniku, Vukovaru, Splitu, itd. Tim potezom bi Dubrovnik, procijenio je gradski vijećnik i bivši gradonačelnik, ‘izgubio‘ najviše 100 tisuća eura prihoda od ulaznica.

Bivši gradonačelnik, koji za sebe kaže kako je mati i ćaća Dupass-a, pomno prati ‘uspjehe‘ te kartice pa iznosi podatak o 250.000 korisnika od 1. srpnja pošle godine. Od Nove godine do danas, zabilježeno je 80.000 DuPass korisnika, uz prihode od tri milijuna eura.

- Otkako smo izjednačili cijenu ulaza na zidine i u muzeje, vidimo da zidine koristi 85 posto korisnika DuPassa, 35 posto Libertasov prijevoz, Knežev dvor i Pomorski muzej 30 posto, a manje muzeje ispod deset posto. Ranije su cijene ulaznica u muzeje bile simbolične. Nešto veću prodaju imali su u suradnji s velikim, neuređenim sustavom – agencijama. Iduće godine bismo trebali krenuti sa zimskim DuPassom po cijeni od 15 eura za dnevnu, 25 eura za trodnevnu i 35 eura za sedmodnevnu kartu. U razgovorima sam sa Zračnom lukom Dubrovnik o tome da temeljem dogovorenog paketa 10 posto od svakog prodanog DuPassa ide njima pod uvjetom da ulažu u produljenje sezone. Bilo bi sjajno da možemo privući građane Hrvatske da dođu ovdje po cijeni od 100 eura za zrakoplovnu kartu – kaže Vlahušić.

U kojoj ulozi Vlahušić dogovara zimski DuPass?

- Ja sam dobri duh Grada, Merlin Dubrovnika – odgovara Vlahušić.

Tom analogijom, dubrovački Excalibur bile bi zidine. Upravo u vrijeme kad Vlada iznosi prijedlog ‘porezne reforme‘, tako da lopticu uglavnom prebacuje na jedinice lokalne samouprave, Vlahušić iznosi prijedlog kako povećati plaće stanovnicima Dubrovnika.

- Moj je prijedlog da se građanima Dubrovnika iduće godine smanji stopa poreza na dohodak na 15 posto zato što će zidine ove godine donijeti oko 120 milijuna kuna. Radi usporedbe, ukupni porez i prirez lani su bili ukupno 154 milijuna kuna – kaže Vlahušić i najavljuje da će uskoro detaljnije iznijeti svoju ideju.

20. travanj 2024 07:25