StoryEditorOCM
DubrovnikNa Suđurđu održan mirni prosvjed

Stanovnici ogorčeni Jadrolinijom poručuju: "Iako nas je bilo puno, znamo da nas opet neće čuti. Ne bi da nas voze džabe. Ali idući prosvjed neće biti miran..."

Piše L.V.
18. svibnja 2023. - 14:05

Stanovnici otoka Šipana muku muče s prijevozom i brodovima koje im Jadrolinija svako toliko servira kako bi ispunila osnovne životne potrebe-prevela ih do kopna. Dugo su govorili, dugo pitali, nitko im nijeizašao ususret, pa su, kako su i najavili, jutros u 11 sati održali mirni prosvjed u luci Suđurađ.

-Možemo reći da je prosvjed uspio, došlo je sedamdesetak stanovnika, što je nevjerojatno, od 350 stanovnika Šipana, jako smo zadovoljni. I to je poruka Jadroliniji. kao i ono da je ovo bio mirni prosvjed. Idući neće biti takav..." - priča nam teofil Bogdan, jedan od Šipanjaca koji je već dugo revoltiran odnosom Jadrolinije prema otočanima.

-Ne bi da oni nama prijevozom rade neku uslugu, kao da nas voze džabe! Ako sam dobro pročitao, poticaji na godišnoj razini za Postiru su u milijunima kuna, znači ne rade nam uslugu. Rekao sam da je ovaj prosvjed bio miran. Idući put bit će nešto drugačije. Vezat ćemo brod i nećemo dati da isplovi. Vidjet ćemo." - dodaje Bogdan, a na pitanje misli li hoće li ih u Jadroliniji ovaj put poslušati i obratiti pozornost, dodaje: -Znamo da neće. Zato unaprijed najavljujemo drugi prosvjed."

Podsjetimo, mještani Šipana se žale kako zamjenski brod koji su dobili od Jadrolinije ‘skoro pa više ne vozi prema njihovu otoku, nego vozi sad u svibnju‘ pa se pitaju kako će prometovati zimi kad vremenske prilike budu puno gore.

Podsjetimo, katamaran Novalja je zamjenski broj umjesto Postire koja je, kažu otočani, održavala liniju s Dubrovnikom i po teškim vremenskim uvjetima. 

U travnju je Jadrolinija potvrdila kako je u tijeku javni natječaj za gradnju tri električna broda koji će, između ostalog, biti namijenjeni održavanju državnih linija prema Elafitima.

19. travanj 2024 16:31