StoryEditorOCM
DubrovnikZABAVA I RESTRIKCIJE |

NOĆNI ŽIVOT DUBROVNIKA S covid potvrdom, čeka vas zabava do jutra; oni bez potvrde nakon ponoći se sami organiziraju, dok ih policija ne rastjera

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. srpnja 2021. - 07:30

Noćni život Dubrovnika dali su 'na obradu' totalno pogrešnoj osobi, onoj koja se natulumarila u životu, ali sada ima obitelj i blizu 50 i nije joj do nespavanja iza 21 sat, a kamoli do izlazaka. Posebno ovih izlazaka u 2021. godini, kada vrijede pravila gora od onih 1991., kad je bio rat i policijski sat.

U današnje doba biti mlad i željan zabave nije nimalo jednostavno. Na ulazu vas pitaju 'Ausweis', Covid putovnicu kojom navodno dokazujete da ste zdravi, mada i osobe cijepljene uvjetno (!) odobrenim cjepivima prenose virus i razboljevaju se, što 'struka' uopće ne krije i u tome ne vidi nikakav problem. Ustvari, zbog toga i od cijepljenih u raznim situacijama traže da nose maske, drže razmak i rade testove. Njihova 'prava' pred necijepljenima u Hrvatskoj svakako istječu za 210 dana, što se često zaboravlja, pa se čovjek uistinu mora zapitati zašto se izložio opasnosti od teških nuspojava i nedajbože smrti za koje doslovno nitko ne snosi odgovornost, osim vas, navodnog vlasnika svog tijela.

image
Božo Radić/cropix

Elem, vratimo se na izlaske i noćni život Dubrovnika. Naša sugovornica, 18-godišnjakinja, za otvaranje Ljetnih igara krenula je s ekipom u Grad. Nećemo vam otkriti odakle je htjela pogledati vatromet, ali su je ondje tražili Covid putovnicu, opjevani 'Ausweis'. Nije je imala, tek joj je 18 i veseli se budućnosti. Vatromet manje-više, vidjela ga je već prije, a ove, 2021., dobro su ga vidjeli oni s diskutabilnom potvrdom i oni s nediskutabilnom vezom. Pošto nisu imali ni jedno ni drugo, mlada ekipa je svoj entuzijazam (i novce) ispucala na drugom mjestu.

Dubrovnik je turistički grad koji se napatio u ovih godinu i pol dana 'koronakrize'. Sve što bi donijelo novac bilo je ili jest zabranjeno. Segregacija cijepljenih od necijepljenih samo je dodatno pogoršala situaciju, jer izlaziti vole i necijepljeni, ali pronalaze druge načine za zabavu koji ne uključuju potrošnju novca u objektima koji traže potvrdu o cijepljenju. Svjesni su toga i ugostitelji i ljuti su, kako oni cijepljeni, tako i oni necijepljeni, po čemu im je ograničeno i vrijeme poslovanja.

Gošća u apartmanu poznanice, Austrijanka Michaela, kaže da je u Dubrovnik došla jer više nema gužvi, pa mogu u miru obići sve ono što su htjeli i prije, primjerice zidine, Lokrum i Grad u cjelini. Noćni život je, kaže, sasvim solidan – bila je sa suprugom na Banjama, koje rade do 4 ujutro.

image
Božo Radić/cropix

– Svugdje ima i popusta, koje ranije nismo zamjećivali. Volimo Dubrovnik. Vraćamo mu se i u vrijeme pandemije. Sad je baš lijepo jer nigdje ne čekamo u redovima – rekla je. Imaju Covid putovnice, vrijede im devet mjeseci. Željeli su putovati pa su riskirali posljedice, dodaje. Mogli su birati između tri opcije - potvrde o negativnom testu (brzom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR- testa ne starijeg od 72 sata), potvrde o cijepljenju ili potvrde o preboljenju bolesti Covid-19. Koronu nisu imali, a testovi su im bili komplicirana opcija.

U Revelinu također vrijedi pravilo Covid putovnice, bez koje nema ulaska. Na naš upit kakvo im je radno vrijeme, traže li na ulazu svojim gostima tzv. Covid putovnice i kako to utječe na njihovo poslovanje, odgovorio je generalni menadžer Vlado Raunig: 'Kad smo otvoreni, radimo prema naputku stožera i regulacija Grada Dubrovnika. Na ulazu tražimo covid putovnice svim gostima’.

O noćnom životu ragovaramo s ekipom mladih Dubrovčana, koji stalno izlaze, nisu cijepljeni i neki od njih su preboljeli koronu. U Lazaretima im ne traže potvrde jer rade do ponoća.

– U objektima koji rade do ponoća ne traže nam covid potvrde. Iza ponoća Stradun se isprazni jer se sve zatvori i ljudi idu na mjesta koja rade do jutra, primjerice u Revelin, ali tamo moraju pokazati potvrde koje mi uglavnom nemamo. Zato se nastavljamo okupljati kod nekog doma ili na lokacijama gdje nikome ne smetamo – kažu nam ovi mladi ljudi. - S covid potvrdom možete se zabavljati do jutra, bez nje samo do ponoća, osim ako se sami ne organiziramo. Onda nas znaju prijaviti zbog buke, a ne zbog korone, pa nas policija rastjera – govori nam dubrovačka mladost. U trenutno važećem kontekstu korona virus tako postaje nešto poput glavnog lika neke sarkastične bajke – do ponoći je princeza, a poslije ponoći opet postaje Pepeljuga, ali samo onima koji nemaju svoju čarobnu vilu – covid putovnicu.

image
Božo Radić/cropix

Imaju li klubovi i drugi objekti pravo kontrolirati covid potvrde s obzirom da ne smiju uzimati osobne podatke, pitali smo Agenciju za zaštitu osobnih podataka, čije je sjedište u Zagrebu. Na naš upit nisu nam odgovorili, pa smo taj podatak pokušali pronaći drugim putem. Prema podacima iz raznih medija, izgleda da prikupljanje osobnih podataka građana za nadležne nije problematično kad se radi o covid putovnicama. U travnju su Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) u svom zajedničkom mišljenju pozvali države članice da osiguraju uvjete u kojima će izdavanje digitalnih zelenih potvrda biti u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom EU-a o zaštiti osobnih podataka, odnosno GDPR-om.

Njena uporaba 'ni na koji način ne smije rezultirati izravnom ili neizravnom diskriminacijom pojedinaca i mora biti u potpunosti u skladu s temeljnim načelima nužnosti, razmjernosti i učinkovitosti', što je samo po sebi oksimoron, nešto tipa 'pametna glupost', kako god se to službeno nazvalo i pokušalo proturiti kao pošteno. S obzirom da su nam iz AZOP-a automatskim odgovorom na e-mail obećali pojasniti problematiku u najkraćem mogućem roku, njihov odgovor ćemo objaviti čim stigne.

25. travanj 2024 01:39