StoryEditorOCM
Dubrovnik5 DU STEM radionice

Na tri lokacije: 3D modeliranje i printanje, popravci karića, reciklaža plastike...

Piše dv
2. travnja 2023. - 10:00

U petak 31. ožujka je održano 5 Du STEM radionica na 3 lokacije. Dinka Lale je nastavila s radionicama obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) “Fotonapon u motornim vozilima” na Sveučilištu u Dubrovniku. Najprije je predavačica objasnila postrojenja za proizvodnju električne energije, vrste elektrana, emisiju stakleničkih plinova, rad automobila na električni pogon. Potom su se na Du STEM radionici opisivali funkcija i principi rada solarnih ćelija, te su se definirali termini solarna radijacija i solarna konstanta. Polaznici radionice spajali su solarne ćelije te su mjerili napon i struju u ovisnosti o temperaturi, iluminaciji i kutu upada Sunčevih zraka. Sudionici su stekli znanja u području obnovljivih izvora energije i njihovog principa rada uz praktične vježbe kako bi se tema dodatno približila i pojednostavila djeci i mladima.

image

Polaznici radionica u organizaciji zajednice tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura u Centru za mlade Dubrovniku su održali dvije radionice 3D modeliranja i 3D printanja. Na prvoj radionici polaznici su bili učenici od 3. do 6. razreda osnovne škole, a na drugoj radionici polaznici su bili učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci i odrasli. Na radionicama predavač Matija Miloslavić je prvo predstavio FDM i SLA 3D printere, te objasnio na koji način pojedina tehnologija funkcionira. Za vrijeme radionice mogli su uživo vidjeti kako se printaju predmeti na obje vrste 3D printera. Nakon toga su polaznici u programu Tinkercad crtali 3D modele privjesaka ili nekih drugih predmeta. Nacrtane modele smo na kraju radionice isprintali na 3D printerima i poklonili polaznicima radionica.

image

Polaznici radionica u organizaciji zajednice tehničke kulture

U Centru za reciklažu plastike kojeg vodi udruga Maritimo Recycling u TUP-u Marjan Žitnik je prvo održao radionicu “Morska plastika i recikliranje” za vrtičku djecu i njihove roditelje. Djeca su na radionicu donijeli plastične čepove od boca. Na radionici su polaznici učili o plastici, procesu reciklaže i strojevima koji su za to potrebni. Na kraju su se i sami uključili u proces reciklaže plastičnih čepova i učinili nešto dobro za okoliš. Nakon toga je održana i radionica popravka karića za koje su se pomoću reciklirane plastike izrađivali volani. Karići su se popravljali za Gradske ulične igre.

Pomaže EU

Radionice obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) – fotonapon u motornim vozilima organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Radionice 3D printanja organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Radionicu “Morska plastika i recikliranje” organizirali su Maritimo Recycling i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR/2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR/2.261.070,61 HRK.

 

 

 

19. travanj 2024 23:41