StoryEditorOCM
DubrovnikDOGODILO SE NEMOGUĆE

HDZ prihvatio SDP-ove amandmane na Proračun,pa oni glasali za njega! Je li u Dubrovniku na pomolu ‘crveno-plava‘ koalicija, ili smo napokon i politički ušli u 21. stoljeće?

Piše Anton Hauswitschka
2. prosinca 2022. - 14:36

Ono što SDP-u prošli tjedan nije uspjelo u Saboru, uspjelo je u četvrtak u Gradskog vijeću Dubrovniku. Naime, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i vladajuća većina na čelu sa njegovim HDZ-om prihvatili su svih šest amandmana na Proračun za 2023. godinu koji su stigli iz oporbenih klupa socijaldemokrata. Je li na pomolu ‘crveno-plava‘ koalicija u Dubrovniku ili smo napokon i politički ušli u 21. stoljeće, zapitali smo se nakon sjednice Gradskog vijeća i izglasavanja novog Proračuna.

Građani su ispred lijevih i desnih

Gradonačelnik i prvi čovjek gradskog HDZ-a Mato Franković ističe kako mu je izuzetno drago da prilikom glasanja o proračunu nije bilo velikih kritika od ni jednog oporbenog vijećnika. - Sve se svelo na par amandmana od kojih je dio bio neprovediv u ovom trenutku ili je namjena poput plana upravljanja već namijenjena kroz druge odijele. Amandmani SDP a su bili korektni i išli su direktno prema našim sugrađanima. Dobre programe kada je to moguće moramo prihvatiti bez obzira tko ih predlaže. Drago mi je što je SDP pokazao razinu političke svijesti i odgovornosti. Naime u trenutku kada sam im prihvatio sve amandmane ne glasati za proračun bilo bi obično politikanstvo, a SDP se odlučio očito za pragmatizam. To ne znači da smo mi u koaliciji, ali kada razmišljamo o politici grada ona ne prepoznaje lijevo i desno. Ona prepoznaje isključivo i jedino ono što je bolje za grad. Novu infrastrukturu, nove kvalitetne projekte i građane kao centralne figure takve politike. Politika destrukcije kakvu primjerice provodi politička stranka Srđ je Grad koja je apsolutno protiv svega, samo pokazuje koliko su oni nedorasli u obnašanju mandata za koje su ih građani izabrali. Ne možete uvijek biti apsolutno protiv svega i to je ona bitna razlika između nas. Dakle posljednjih šest godina realizirali smo projekte vrijedne više od 2 milijarde kuna. Svaki od tih projekata je povećao u jednom segmentu kvalitetu života naših sugrađana i dok smo ih mi radili, postojali su oni koji su vječito bili protiv. A to je politička stranka Srđ je Grad! Sjetimo se samo što su sve govorili o projektu Lapadske obale. Više puta sam rekao kako ćemo ga na njihovu žalost, a na našu radost završiti i udariti još jednom pečat ozbiljnosti i vjerodostojnosti na posao koji radimo – prokomentirao je Franković izglasavanje gradskog Proračuna za iduću godinu.

Oporba ne smije biti destruktivna

Gradska vijećnica i v.d. predsjednica dubrovačkog SDP-a, Anita Bonačić Obradović ističe kako u ovoj situaciji nema govora o ‘crveno-plavoj‘ koaliciji‘. – Odmah su nas počeli prozivati da smo se ‘prodali‘, da smo ušli u koaliciju sa HDZ-om, da više nismo oporba. SDP i HDZ dvije su ideološki toliko različite stranke da vjerojatno nikada, a posebice ne sada, neće ući u nikakve koalicije. Mi smo na sjednici ‘ceremonijalno‘ podržali Proračun za iduću godinu koji bi svakako bio usvojen jer HDZ ima dovoljno ruku pa nas dvoje vijećnika iz SDP-a im ne trebaju. No obzirom da je gradonačelnik prihvatio naše amandmane koji idu u korist građana, iako je dvije minute prije rekao da za to nema dovoljno sredstava, naša odluka je itekako opravdana jer se tiče građana – ističe Anita Bobačić Obradović naglasivši kako se dubrovački SDP dokazao kao konstruktivna, a ne destruktivna oporba. – Biti oporba ne znači da morate biti uvijek protiv. Cilj oporbe je boriti se za interese građana, a ovim smo još jednom dokazali da su nam građani na prvom mjestu. Mi i dalje držimo da je proračun nerealan te da će se i iduće godine morati praviti rebalans. I dalje nismo zadovoljni sa povlačenjem sredstava iz EU fondova. Naime, Dubrovnik je povukao 3,9 milijuna eura, ali samo projekt Lapadske obale nosi 3,8 milijuna eura. Ne možemo se složiti da u našem gradu nema još projekata koji se mogu financirati iz EU – drži SDP-ova gradska vijećnica.

Šest SDP-ovih amandmana

Podsjetimo, vijećnica Anita Bonačić Obradović u ime SDP-a predložila je šest amandmana na gradski proračun. Zatražila je dodatnih 8 tisuća kako bi sjednice Gradskog vijeća uživo mogli pratiti i gluhonijemi sugrađani, dodatnih 9 tisuća eura za besplatne higijenske uloške u školama, 8 tisuća eura veći proračun za žensko poduzetništvo, 13 tisuća eura bogatije nagrade za uspjehe djece, mladih, studenata i nastavnika, 26 tisuća eura za sufinanciranje dva pokušaja potpomognute oplodnje te za 160 tisuća eura bogatije darove za novorođenu djecu.

23. travanj 2024 09:14