StoryEditorOCM
DubrovnikMORSKE ZIMSKE RADOSTI

Dok se većina Dubrovčana grije i po ormaru traži vunene rukavice, ona se kupa u moru čak i kad je oblačno kao danas!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. prosinca 2022. - 15:19

Jutros je većina nas sretno upalila grijanje, bilo na struju, drva ili pelete, a Gordana Ratković uzela je šugaman, kupaći i - bacila se u more. Temperatura mora je odlična, kaže, čak 18 C stupnjeva...

- Ako to prelomiš, osjećaj je neopisiv! - govori nam o svom zimskom kupanju i o onom prvom osjećaju da bi najradije pobjegao jer je more u ova doba, treba li to uopće reći, hladno.

Ali ona se kupa. Poslala nam je fotografije s plivanja ispod Splendida. Danas, oko podne i po. U rukama je držala hrvatsku zastavu, kao potporu našim nogometašima u Katru.

Goge je sportašica, bivša plivačica, danas instruktorica yoge. O sebi kaže da se prije voljela ‘dinstati‘ ispod tuša. Tuširala se isključivo vrelom vodom, čak se nije ni umivala hladnom, nego toplom vodom. Ovo je stoga za nju najveća pobjeda - pobjeda nad samom sobom.

image

Gordana Ratković ljetno je kupanje nastavila i zimi

Privatni Arhiv/

- Imam jednu prijateljicu, bivšu plivačicu koja živi u Švicarskoj i kupa se u njihovim rijekama i jezerima, na temperaturama od 4 C stupnjeva, dok je vanka i minus 18. Pitala sam je zašto to čini i ona mi je spomenula da je imala problema s rukama i šakama, išla je po doktorima i nitko joj nije znao pomoći. Čitala je Wim Hofa i tvrdi da se izliječila tom hladnom vodom - kazuje Goge. - Ona mi je savjetovala da zimi u more ne idem s plivačkom, nego s vunenom kapom i da ne močim kosu jer i ona tako čini.  

- Jako sam sretna i ponosna na sebe jer sam se prije doslovno ‘dinstala‘ ispod tuša. Već 2 i pol godine razmišljam o kupanju zimi, psihički sam se pripremala za to  i ovog ljeta ‘prelomila‘ da ću pokušati. Ovo je za mene nevjerojatan uspjeh. Poslije ljeta sam se samo nastavila kupati, tako je najbolje jer se temperatura postepeno spušta i nema prevelikog šoka za organizam. Vidjet ćemo kako će to biti u budućnosti jer zna biti prekida zbog kiše i nevremena nekoliko dana - kazuje Goge, koja svakog jutra prvo provjerava prognozu jer valja se ići bacit‘ u more. U međuvremenu je pročitala i nekoliko knjiga na temu zimskog kupanja, koje je zapravo trend u svijetu jer čini dobro ljudskom zdravlju.

- Doma obučem kostim i odmah ulazim u more, a ne postepeno - tako je lakše. Tu svatko za sebe mora biti oprezan zbog svog zdravlja. Kad izađeš vanka, cijelo tijelo bridi i imaš osjećaj dvojakosti - izvanka koža bridi, a unutra kao da gori vatra. Mislila sam da će izlazak iz mora biti problematičan, ali nije - govori o ovom iskustvu Goge. Danas je, prema meteorološkim podacima, temperatura mora bila 18, a zraka 15 C stupnjeva.

- Taj osjećaj koji dobiješ nakon ulaska u hladno more je neopisiv. Uđem, osjetim hladnoću i duboko dišem. Napuniš se snagom, mentalnim mirom, dobiješ osjećaj potpunog zdravlja i snage. Pobijedio si samoga sebe! Baš zbog tog osjećaja se i vraćaš tom hladnom moru. Čini mi se da sam postala ovisnik o tom osjećaju - s osmijehom kaže Goge, koja je danas bila jedina kupačica na Splendidu. Ima još Dubrovčana koji cijene zimsko kupanje jer ima puno benefita za zdravlje, s kojima je u kontaktu i razmjenjuje iskustva.

- Bude nas nekoliko, danas sam bila sama. Oblačno je bilo, ali nije mi smetalo - kaže, već provjeravajući kakvo će vrijeme biti sutra jer kupanje neće preskakati osim ako budu ‘padale sjekire‘!

19. travanj 2024 19:01