StoryEditorOCM
Dubrovnikporuka iz dubrovnika

Benčić, Raukar Gamulin i Giljača: Današnji prvašići moći će slobodno hodati pomorskim dobrom tek kada budu u penziji

Piše Maja Rilović Koprivec
28. veljače 2023. - 12:38
Srđ je Grad i Možemo o Zakonu o pomorskom dobru (Marko Giljača, Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin)Tonci Plazibat/Cropix

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji je u saborskoj proceduri zakon je iznimaka i obmane HDZ-a koji je potrebno povući iz procedure na ponovnu javu raspravu  kako bi novi prijedlog bio kvalitetniji, održiviji i  zagarantirao naš način života i za generacije koje dolaze, i prema željama lokalnih zajednica na obali. Vladin prijedlog zakona o javnom pomorskom dobru potvrdio je naše sumnje  da je namjera Vlade HDZ-a daljnja monetizacija i privatizacija obale. Rekle su to danas na konferenciji za medije u Dubrovniku  saborske zastupnice Možemo Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin te županijski vijećnik Srđ je Grad Marko Giljača.

- Prijedlog Zakona, pun je iznimaka koje su suprotne  zaštiti pomorskog dobra i koje će omogućiti  da naša obala i naše javno pomorsko dobro koje je lokalna zajednica slobodno koristila postanu ‘nečije dobro‘  pod krinkom koncesioniranja kao modela upravljanja. Ovakav Zakon će omogućiti privatno  korištenje našeg zajedničkog i najvrjednijeg resursa kroz koncesije za 20 i 30 godina gdje će najmanje koristi od toga imati lokalna zajednica, a koja će snositi sve troškove kontrole korištenja koncesije. Građani  više neće moći koristiti  javno dobro niti nastaviti dosadašnji način života, ne samo kroz slobodan pristup plažama, nego i  druge mogućnosti korištenja pomorskog dobra za sportske lučice, komunalne vezove  za nove generacije budući da su koncesije jako duge. Današnji prvašići moći će nakon 30 godina koncesije na pomorskom dobru  njime slobodno hodati tek kada budu u penziji – rekla je Benčić. Istaknula je kako predloženi zakon poznaje uređene i neuređene plaže gdje uređene moraju  pod koncesiju, u čemu Možemo vidi preslikavanje Bandićeva adventskog modela uređenja na plaže, gdje bi se koncesijska odobrenja dodjeljivala kao ‘nečije leno‘. – Kod uređenih plaža, iznimka su plaže koje su funkcionalna cjelina s hotelima kojima čak neće trebati niti natječaji za koncesiju, a gdje je zakonom zabranjeno ograđivanje plaža, ali nije zabranjeno ograničavanje pristupa  na druge načine. Tu su i plaže posebne namjene  koje se smiju i ograditi i ograničiti pristup građanima. To je institut  koji nam za dugi niz godina i više generacija može ograničiti  korištenje javnog dobra. Naša je obala zadnji i  najvrjedniji resurs  koji moramo  zadržati kao javni kako bi ljudi na obali zadržali i svoj način života – rekla je Benčić.

 Zastupnica Urša Raukar Gamulin govorila je kako ovaj Zakon suprotno  Zakonu o prostornom uređenju  omogućuje gradnju u  obalnom pojasu: – Posebna je iznimka palijativna skrb, objekti te namjene moći će se graditi  izvan građevinskih zona i u zaštićenim dijelovima. Dođe li ovaj Zakon do drugog čitanja  jasno je da  odlazi zadnji prostor koji smo dužni sačuvati za život nove generacije  – rekla je Raukar Gamulin.  Dodala je kako su za povlačenje prijedloga Zakona o pomorskom dobru organizirali i peticiju koju je do sada potpisalo oko 30.000 ljudi, te pozvala građane da je potpišu.

-Moramo osvijestiti građane što nam se sprema, i da trebamo zakon o pomorskom dobru  koji će jasno definirati  kako gospodariti obalom uz uravnotežen razvoj i očuvanje našeg načina života – rekao je vijećnik Srđ je Grad Marko Giljača.

- Hrvatska obala jedinstvena je na Mediteranu  po tome što je priroda očuvana, što je svuda omogućen slobodan pristup. Nama ne trebaju zatvoreni resorti kojima ne možemo konkurirati Turskoj, ali možemo  imati goste  koji će dolaziti zbog očuvane obale i gdje će turizam biti poluga  za razvoj  drugih grana gospodarstva – rečeno je na konferenciji na novinare.

 Saborske zastupnice Možemo najavile su i javnu tribinu „Nije dobro za pomorsko dobro" koja će se održati večeras u hotelu Hilton Imperial u Dubrovniku, koju zajednički organiziraju Srđ je Grad i Možemo gdje će i u Dubrovniku kao i u drugim mjestima na obali građane upoznati s, kako navode,  štetnim elementima novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

25. travanj 2024 03:24