StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoEKSPLOZIJA U EURIMA

Ma kakav Dubrovnik, pogledajte kakve su cijene u Rovinju. Inspekcija Jutarnjeg lista se šokirala!

Piše Barbara Ban/jl
26. travnja 2023. - 11:17

Trend rasta cijena u restoranima diljem naše obale ne jenjavaju. Još lani su mnogi domaći ljubitelji fine klope počeli zaobilaziti Istru jer im je jednostavno postala preskupa, a ove godine te su cijene dodatno porasle, a još glavna sezona kada će cijene opet eksplodirat, nije ni počela, donosi Jutarnji list

Primijetili smo to u jednom od najskupljih istarskih gradova i hrvatskoj perjanici turizma Rovinju. A pravu polemiku oko cijena u Rovinju izazvao je prije desetak dana i naš poznati pjevač Luka Nižetić koji se pohvalio svojim postom na Intagramu kako je u Rovinju lijepo, no jedina mu je zamjerka bila kuglica kajmaka od 9 eura u jednom rovinjskom restoranu. Objava je izazvala niz reakcija, od onih da su cijene na tada aktualnom Food Festivalu, gdje se skuplja gastronomska elita, uvijek iznimno visoke, do toga da jeftinije nije ni u Dalmaciji, ali i da su cijene pizza u Rovinju i do 20 eura. Dovoljno da nas ponuka da pronjuškamo na početku predsezone kako dišu ugostitelji i njihove cijene. Dio njih još svoje restorane nije ni otvoriti, a oni koji jesu u centru grada već su puni strancima.

image

cijene u rovinju su visoke

Goran Šabelić/cropix/

Na svakom je koraku vidljivo da su one nešto porasle u odnosu na lani, dok su neki iznenadili činjenicom da su ih ostavili istima kao i te 2022. Napravili smo đir po klasičnim restoranima i pizzerijama koji nude uobičajena jela na svojim jelovnicima poput lignji na žaru ili onih friganih, pomfrita, rižota sa škampima, pizza, ćevapčića, bifteka, sladoleda. Tako se primjerice cijena običnih prženih lignji s pomfritom kreće od 13,94 do čak 18 eura. Porcija se pak pomfrita može dobiti za četiri do pet eura, a okvirno se tako kreću i cijene drugih priloga koji se često naručuju uz meso. Cijena ćevapčića je svugdje bila više-manje ista - koštaju 12 eura. Jedan nam je ugostitelj rekao da je slična cijena ćevapčića bila i lani i da se gosti ne žale. I sam je svjestan da je cijena pomfrita od pet eura po porciji malo previše.

- A što da vam kažem. To nije normalno ništa više. Skupo je sve. Skupo je u restoranima, a ni u trgovinama nije bolje. No, zanimljivo gosti se ne žale. Nitko i ne pita za cijene. A mi na kraju krajeva nikoga ne silimo da mora nešto naručiti, bio nam je iskren ovaj ugostitelj u poznatoj ulici Grisia.

image

cijene u rovinju su visoke

Goran Šabelić/cropix/

Cijena tosta je pak u jednom lokalu čak 4 eura, a cijena tjestenina i rižota se pak kreće do negdje 18 eura. To je ona najskuplja varijanta sa škampima. Proučili smo i cijene bifteka bez dodataka i umaka. Najpovoljniji cijena je 24 eura, dok je onaj najskuplji čak 35 eura. Kuglica nešto skupljeg domaćeg sladoleda je pak 2,5 eura. Cijene pizza ostale su izgleda svugdje na istom nivou kako su bile i lani, pa tako i najboljoj pizzeriji u gradu, Da Sergio, kako je mnogi nazivaju, a i ima najbolje ocjene gostiju na Trip Advisoru, ona stoji od 8 do 10 eura.

- Nismo dizali cijene u odnosu na lani kada smo morali jer su nam cijene nabavljene robe išle u nebo. Ove godine to nije bio slučaj i ostali smo na istome. Ne znam gdje u Rovinju imate pizzu po 20 eura, možda ima neki mali lokal koji to nudi uz ostalo što ima. No, mi sigurno to nismo. Lani smo to morali napraviti, a ove godine kada smo cijene mijenjali u eure, čak smo negdje zaokruživali i na niže, kaže nam konobar u tom lokalu. I sam je ostao začuđen informacijom da je cijene kuglice kajmaka u Rovinju bila 9 eura, piše Jutarnji list

- Stvarno ne znam gdje se kuglica kajmaka jede za 9 eura, osim u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Rovinju i skupim hotelima. Prvi put čujem za tako nešto. A svaka reklama je dobra reklama. Lani se digla polemika oko kave s mlijekom od 20 kuna na našoj rivi. I na kraju je taj ugostitelj zbog toga imamo i veću posjećenost, priznaje nam naš sugovornik.

image

cijene u rovinju su visoke

Goran Šabelić/cropix/

U ulici E. De Amicisa u restoranu Tone naišli smo i na burger od 16 eura. Riječ je o restoranu koji nudi nešto drugačiji meni od ostalih u toj ulici ili pak na rivi, a jedna nam je konobar rekao da će ta cijena burgera u sezoni još i rasti.

- Da, bit će viša za nekoliko eura. Pogledajte što nude ugostitelji na rivi ili ili pak mi pa usporedite kvalitetu hrane i cijene. Kod nas se nitko na cijenu ne žali jer zna što će za to dobiti, zaključio je naš sugovornik. Činjenica je da su cijene još lani za domaće goste postale poprilično nepristupačne nakon Uskrsa, posebno kada govorimo klasičnoj ponudi jela, a ove godine ta će razlika biti još i veća.

22. travanj 2024 12:12