StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNije teško kako se čini

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec savjetuje: Evo kako sjajno opremiti malo kvadrata prije nego iznajmite stančić. U rješenje ćete se naprosto zaljubiti

Piše DV
20. studenog 2021. - 11:02

Kako urediti stan za najam?

Na prvi mah lagano pitanje, u biti počesto problem koji se može odraziti kroz neželjenu miš-maš nakupinu neprilagođenih stilova.

Ljudi nerijetko kod uređenja stana za najam ne posvete dovoljno pažnje najvažnijoj odrednici, generalnoj stilskoj ideji koja će se kao vodilja provesti kroz cijeli prostor.

Stan za najam u sebi mora sadržavati sve komponente ugodnosti i svrsishodnosti, a uz detalje koji se upleću ambijentu pružiti potrebnu toplinu. 

- Pri uređivanju stanova za najam teži se stvaranju ugodnog prostora bez prevelikih odstupanja u stilu i bojama. To smo najbolje prezentirali na ovom objektu u kojem nas je dočekala tek gotova kupaonica, te kuhinja koju smo trebali samo malo dotaknuti.

I kod stanova za najam uvijek težimo postizanju atraktivnosti prostora, što se realizira pomno odabranim detaljima i bojama, te određenim preinakama u prostoru.

Dnevni prostor ovog stana površine 19 kvadrata, miks boravka i blagovaonice, uredili smo na način da smo visoki blagovaonski stol nadovezali na kuhinju.

On je kao poveznica spojio ta dva prostorna dijela – saznajemo od najpoznatije hrvatske dizajnerice interijera Mirjane Mikulec.

Kuhinja je zbog određenih nedostataka tražila sitne promjene kako bi dobila na atraktivnosti i modernosti. Tako joj je na jednu stranu postavljena po mjeri izrađena polica za vino. Isti materijal od kojeg je izgrađena polica iskorišten je i kod opremanja većeg dijela dnevnog boravka, čime se vizualno postigla ujednačenost.

- Ubacivanjem kombinacija bijele i smeđe-sivih tonova uvezanih uz drvo, postigli smo oku jako ugodno slaganje. Takvim stilskim dodirom postiže se i ugodna, nenametljiva i bezvremenska kombinacija koja je u biti svima jako dopadljiva i često nazočna u brojnim domovima.

Tu i tamo smo tu stilsku ravnotežu dotaknuli sitnim detaljima izrađenim od antracit metala, koji su donijeli moderni prizvuk - veli iskusna dizajnerica.

Bočne strane dnevnog boravka povezane su nepravilnom policom koja je unijela dinamiku u prostor. I niša je odlično iskorištena policom postavljenom pokraj sofe. Evo nam i nove tajne zanata, odgovora na pitanje kako se od pogleda mogu sakriti tehnički uređaji poput klima i grijaćih tijela?

Lako, uz uporabu praktičnih i trendi drvenih letvica i igru punog i praznog. Time su se sakrili oku nepoželjni dodaci, ali postigao i mehanizam za propuštanje toplog i hladnog zraka.

- Letvica se tu iskazala kao vrlo efektan dekorativni element u prostoru. Želeći maksimalno iskoristiti prostor, u manji hodnik koji vodi do spavaće sobe i kupaonice smješten je ormar po mjeri.

Sastavljen je od dvije cjeline, fiksne kojom se sakrila vertikala i druge koja je u funkciji ormara. Konzola ispred ormara od istog je materijala kao i dio dnevnog prostora, pa sve čini povezanu cjelinu i odiše istim dojmom – pojašnjava nam.

Spavaća soba površine 12 kvadrata nosi radni dio, prostor za spavanje dvoje ljudi, garderobni ormar, veliko ogledalo i TV. Da bi se stvorio funkcionalni višenamjenski prostor takvog gabarita, klupica je djelomično obložena.

Time se dobio prostor za spremanje i povećala dubina za smještanje radnog stola. Kako bi se sakrile instalacije za TV, na samom ulazu u spavaću sobu desni zid obložen je kombinacijom ogledala od istog dekora koji je korišten za izradu ormara.

- Kako bismo u zadanom gabaritu napravili multifunkcionalan prostor i iskoristili svaki centimetar, spavaća soba je izrađena po mjeri. Korištene su tri vrste iverala i dvije različite boje za zid. Uzglavlje kreveta je ujedno i skladišni prostor, a osiguralo je dubinu za smještanje radnog stola.

Gornji elementi su izravnati s visećim ormarima i skrili su istak. Napravili smo kombinacija otvorenih i zatvorenih elemenata kako bi jedan dio mogao služiti za rad, a drugi za skladištenje odjeće.

U donjem dijelu s druge strane kreveta uzglavlje je ujedno i polica za knjige jer nije bilo dovoljno prostora za smještanje noćnog ormarića. Izvlačenjem uzglavlja dobivena je dovoljna dubina za manji radni stol koji je povezan s noćnim ormarićem – navela nam je Mirjana Mikulec.

21. travanj 2024 07:17