StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAD ĆE SE OTVORITI NOĆNI KLUBOVI?

Austrijanci su sa 40 tisuća novozaraženih dnevno proslavili ‘vikend slobode‘, no u Hrvatskoj unatoč sve manjem broju zarežnih i dalje su stroga ograničenja! Je li to loša poruka pred ionako upitnu turističku sezonu?

Piše Ahmet Kalajdžić
7. ožujka 2022. - 21:32

Premda se i dalje dnevnmo bilježi i do 40 tisuća novozaraženih, susjedna Austrija je nakon skoro dvije godine pauze zbog pandemije COVID-a, ovog vikenda ukinula skoro sva ograničenja i dozvolila ponovno otvorenje noćnih klubova. Ponovni početak rada javnost je popratila komentarima o "novom normalnom", a mnogi su ovaj vikend nazvali "vikendom slobode". Također, nema više ni ograničenja u dužini radnog vremena ugostitelja, ako ni posjeta kulturnim i drugim događajima, što je bio razlog više da i "na domaćem terenu" provjerimo razmišlja li se o sličnim mjerama i kad se ponovno otvaraju naši noćni klubovi.

I dalje nužno razumijevanje

Upit o utvrđenim dosadašnjim gubicima, već pripremljenim ali neostvarenim projektima i uopoće što misle o otvorenju noćnih klubova poslali smo a adresu najvećeg i najpoznatijeg dubrovačkog noćnog kluba "CC Revelin", ali odgovor nismo dobili. Nije pomoglo ni podsjećanje na očekivane odgovore, nakon čega smo doznali tek da im "traju sastanci cijeli dan". Ipak, odgovor glede epidemioloških mjera mjera o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata temeljem Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama i ograničavanju okupljanja radi sprječavanja prijenosa COVID-19 putem okupljanja“ stigao je iz Kriznog stožera Civilne zaštite Dubrovačko- neretvanske županije:

-Mjere određene u ovoj odluci na snazi su do 31. ožujka ove godine. Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije od početka ima za cilj zaštiti zdravlje i živote naših sugrađana, osigurati kapacitete i kvalitetu usluge u zdravstvenim ustanovama te zaštititi bolesne i starije osobe. Svjesni smo da nam se život proteklih godina promijenio, no i dalje je nužno razumijevanje situacije koja nam omogućava dobru zdravstvenu sliku županije po pitanju bolesti COVID-19, manje opterećenje zdravstvenog sustava i djelatnika u zdravstvu jer nam sve to otvara mogućnosti okretanja gospodarskim aktivnostima i kvalitetnoj pripremi turističke sezone. Kao i dosad, Stožer CZ DNŽ u stalnom je kontaktu s nadležnim zdravstvenim ustanovama, epidemiološkom strukom i Stožerom Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ilegalni BiH-partyji

Obratili smo se i bivšem predsjedniku hrvatske Udruge noćnih klubova i barova Bivši predsjednik Udruge noćnih klubova i barova Domagoju Petričeviću koji je za aktualnu situaciju nazvao "izvan zdrave pameti" koju postojeće mjere izruguju te ukazao na pojavu održavanja ilegaln ih partya u susjednoj Bosni i Hercegovini:

image
Bivši predsjednik hrvatske Udruge noćnih klubova i barova Domagoj Petricevic
Vojko Basic/Cropix

-Zakon o ugostiteljstvu koji je na snazi od neovisnosti Hrvatske se ne provodi, a tako je bilo i prije korone. Naime, mnogi kafići i restorani su postajali noćni klubovi iako nemaju ni minimalne tehničke uvjete. Kontrole su skoro pa nikakve, a naši ugostitelji plaćaju najveći PDV u EU: uz dodani prirez iznosi čak 28 posto! Mi u Dalmaciji imamo problem noćnih klubova u Hercegovini, posebno izražen upravo u doba korone jer tamo rade bez ikakvih ograničenja. U Splitsko- dalmatinskoj županiji smo imali situaciju da nismo mogli popiti kavu, a par kilometara dalje, preko granice ste mogli ići bez testa i potvrde te ostati do 5 iza ponoći! Ali, nije išlo 20- 30 ljudi, nego su organizirani autobusi i kombiji, što je izvan zdrave pameti! I dalje tako rade, imaju niži PDV, a pretekli su nas i na način da smo izgubili potpore za fiksne troškove, država nam više ne plaća najam niti bilo što, prisiljeni smo raditi samo do ponoći... Ukratko: apsurdna situacija Jedina smo država u EU koja nije obeštetila svoje poduzetnike koji su i dalje prisilno zatvoreni, a još ne znamo kad ni kako ćemo ponovno raditi. Jer, otvoren je veliki broj klubova po Hercegovini, nadmašili su nas ulaganjima i neopisivo je kolike su u koroni zarade ostvarili od naših gostiju. Stoga, teško ćemo se vratiti na brojke prije korone.

Neometani rad preko granice

Svojedobno je u javnosti odjeknuo Petričevićev prijedlog da vlasnici ponude noćne klubove Nacionalnom kriznom stožeru i Vladi RH na otkup kako bi s tim kapitalom mogli pokrenuti nove poslove. Petričević i dalje tvrdi da javnost ima percepciju vlasnika noćnih klubova kao pijanih milijunaša, čak milijardera i mafijaša te da su klubovi stjecišta droge i prostitucije:

-Neka dođu, uzmu i obogate se kao i mi. Ali, vidjet će da su to posao i kruh sa sedam kora. Jer, imate samo primjer Splita u kojem je zbog jako velikih troškova i ulaganja, ogromnog PDV-a koji nas guši te brojnih inspekcija zadnje desetljeće otvoreno pa zatvoreno više od 15 klubova. Sve navedeno uvjetovalo je da su trajali samo sezonu- dvije. Gleda nam se sve moguće kroz povećalo, a preko granice svo vrijeme radi Srbija te BiH, ali i Slovenija koja je bila jedan od najžešćih zagovornika lock downa! Uz sve to, imali su puno lošije brojke od nas, što znači da mjere nemaju nikakve veze s noćnmim klubovima koji su od početka epidemije etiketirani kao mjesta na kojima se najviše širi zaraza. Jer, bili smo zatvoreni, a korona se ipak širila. A vlasnici nisu dobili ispriku a unatoč novim znanstvenim spoznajama još smo neopravdano zatvoreni i ne daju nam raditi- rekao je Petričević te na dodatni upit je li za to da im vlast dozvoli otovcorenje ili preuzme odgovornost za propast branše, uzvratio:

-Ne trebaju oni preuzimati nikakvu odgovornost, jer je ova branša propala ima godinu dana!

19. travanj 2024 14:49