StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU |

UŽASAVAM SE IGLE, ALI... Ipak ću se cijepiti, ako budem imao s čim. A onda bi mogao malo otputovati

Piše Mark Thomas
29. siječnja 2021. - 14:07

Kako se vi nosite s injekcijama i osjećajem da vam netko zabada oštru iglu u ruku? Mislim, oštra igla u svakom je slučaju bolja od tupe, ali svejedno. Ako je vjerovati naslovnicama, do ljeta ćemo svi biti "izbodeni". Da, cijepljenje protiv virusa Covid-19 u punom je jeku. Jest da malo posustaje jer je pofalilo, ali valjda će se riješit. A ja sam jedan od onih koji jedva čeka da to obavi. A vjerujte, kad ja to kažem, onda je to stvarno velika stvar. Naime, imam ekstremno veliki strah od igle, i to oduvijek.

Sam pogled na nju i ja bježim u suprotnom smjeru. Znam, znam, sve je u glavi, zapravo, ništa ne boli, ali, moj je mozak puno jači od mog tijela. Padao sam u nesvijest zbog straha od igle više puta nego su boksači padali pod Tysonovom šakom. Prije nekoliko godina dobio sam injekciju, ne, zapravo, trebao sam izvaditi krv, i vjerujte, nije dobro prošlo. "'Ko je doveo ovog Engleza da izvadi krv," viknula je sestra na prijemnom šalteru u bolnici.

"Pao je na pod k'o jesenski list," dodala je, objašnjavajući ljudima razlog duljem čekanju. Da, u okršaju "Mark protiv igle" igla je ponovo pobijedila. Ležao sam preko tri stolice bijel k'o snijeg na Plitvicama. Da bi stvar bila gora, isto se ponovilo i par dana kasnije kad sam vadio krv u jednoj privatnoj dubrovačkoj klinici. Dakle, imam li problem s iglama? Imam! Hoću li se cijepiti? Hoću! Znači, prvo idu rizične skupine, zdravstveni djelatnici s prve linije i zatim političari.

Apsolutna zvijezda javnog cijepljenja svakako je bio ministar Marić, ili, kako ga sad zovu Kapetan Hrvatska. Za razliku od većine, a tu svrstavam i sebe, koji se upišemo u teretanu, pođemo par puta, a nakon toga se uvjeravamo "ma, idem sutra (sigurno)", ministar Marić mora da živi u teretani. S bicepsima a la Popaj i trbušnim mišićima kao da se upravo hrvao s Thanosom, ne čudi što su društvene mreže poludile te mu dodijelile nadimak Kapetan Hrvatska, referirajući se pritom na Kapetana Ameriku.

"Hrvatski ministar financija cijepio se i svojim istreniranim tijelom utegnutim u T-shirt ukrao cijeli šou," bio je naslov članka kojeg sam objavio i dobio gotovo 13.000 pregleda. Ostali političari, također u potkošuljama, teretanu posjećuju otprilike kao i ja. Moja domovina, ona u kojoj sam rođen, u velikom je zamahu s cijepljenjem. U Velikoj Britaniji prvu dozu cjepiva protiv Covida-19 primilo je više od četiri milijuna stanovnika, premašivši s tim broj zaraženih.

Cijepljenje se vrši 24 sata dnevno, cjepiva ima više nego dovoljno, jedino nedostaje prostora gdje bi se sve to trebalo odvijati. U svakom slučaju bolje da je tako, nego obrnuto. Centri za cjepivo otvoreni su posvuda: u rugby klubovima, konjičkim klubovima, pa čak i u jednoj katedrali.

Cilj je procijepiti 15 milijuna stanovnika do sredine veljače, tako da je organizacija svega zaista impresivna. Tako je Velika Britanija na trećem mjestu po broju cijepljenih na uzorku od 100.000 stanovnika, samo su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael, koji je na prvom mjestu, bolji od Britanaca.

Svi cjepljeni, dobit će Covid-19 putovnicu. Kao što znamo, s cijepljenjem stvorit će se svojevrsna diskriminacija. Cjepivo, kao nije obavezno, ali zapravo jest. Zelena će putovnica očigledno biti ulaznica u svijet u kojem, ako mislimo putovati van zemlje, biti i dokaz da smo"ubodeni." Pojedine zrakoplovne kompanije već su objavile da će na svojim letovima primati jedino putnike sa zelenom putovnicom.

Naravno da će sve to dodatno potpiriti teoriju zavjere, koje je uvijek bilo, skeptike kojih ima i uvijek će ih biti, ali, ako nas se većina cijepi, pripadnici skupine "tin foil hat" (šešir od alu folije za kojeg pojedinci vjeruju da štiti od magnetsikh valova, čitanja misli i ostalog), slobodno nek dalje bleje, a mi ćemo ostali putovati. Ne mogu dočekati da ponovno krenem na put, posjetim obitelj u Velikoj Britaniji i otputujem sa ženom na neki odmor.

Ako je cijena tomu padanje u nesvijest nakon što me cijepe, platit ću je! Tako da, ako čujete u nekoj čekaonici "'ko je doveo ovog Engleza na cijepljenje," spravite se na nešto duže čekanje dok me rekuperaju. Pa se, eto, unaprijed ispričavam!

16. travanj 2024 13:46