StoryEditorOCM
MišljenjaMilanovićev horoskop

Prorok Republike Hrvatske: ‘Ono što radi Zelenski vodi u poraz. Rusija je nevjerojatna vojna sila. Neuništiva je. Što osvoji, ne pušta‘

Piše Jadran Kapor
12. rujna 2022. - 15:30

Točno su tri mjeseca prošla otkako je prorok Republike Hrvatske Zoran Milanović, komentirajući rusku agresiju na Ukrajinu, rekao da ono što radi ukrajinski predsjednik Zelenski vodi u propast. Milanović je objasnio i zašto je loše "to što Zelenski radi". "Zato što je Rusija nevjerojatna vojna sila", kaže naš predsjednik i ne samo to... "Rusija je neuništiva. Ruska čizma tamo gdje dođe više ne odlazi", rekao je predsjednik Milanović 10. lipnja u Svetoj Nedjelji.

Kompletnu izjavu i kontekst u kojem je izrečena možete pročitati na ovom linku, ali kako naš predsjednik tvrdi da tiskani mediji lažu, video možete pogledati ovdje. Milanović je kritizirao Ukrajinu i njenog predsjednika što su se usudili oružano suprotstaviti Rusiji za koju je rekao da nije demokracija, da je vrlo nasilna, ali je jednostavno nepobjediva vojna sila. Načitan, obrazovan i opremljen savjetnicima, Milanović je mogao znati da je Rusija (a zapravo vojno puno nadmoćniji Sovjetski Savez) izgubio rat u Afganistanu, jednako kao što su se pod naletom talibana otamo nedavno povukle Sjedinjene Države. Što znači da, makar na teoretskoj razini, ne postoje nepobjedivi protivnici. Naravno, sloboda izvojevana u ratu košta i ponešto krvi. U svojoj izjavi Milanović je jasno dao do znanja da će, po njegovom uvjerenj,u uzaludan pokušaj Zelenskoga da obrani svoju zemlju, stajati živote mnoge ukrajinske mladiće. Hoće, naravno, ali sad dolazimo do onog što je doista zabrinjavajuće.

Da je Milanović na mjestu Zelenskog... Da je kojim slučajem predsjednik države koju je odlučila napasti treća najjača vojna sila Europe (kako se svojedobno tepalo JNA), što bi napravio naš predsjednik, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske? Pitam za prijatelja.

Jer ako sam dobro shvatio svog predsjednika, on bi Zelenskom predložio da prihvati okupaciju i s Putinom pregovara o onome što je ostalo. To je valjda ono što bi on napravio, to je ono što su ga savjetovali savjetnici iz njegovog ureda, od kojih se najmanje dvojica razumiju u vojna i sigurnosna pitanja (general-pukovnik Marijan Mareković i Dragan Lozančić). Volio bih vjerovati da ga oni oko ove izjave nisu savjetovali. Ili da bi ga savjetovali drukčije kad bi netko (ponovno) napao Hrvatsku.

Uglavnom, s predsjednikom Milanovićem ne bih ulazio ni u kakvu polemiku jer je to unaprijed izgubljena bitka. Samo bih ga volio upozorio na to kako su se od njegove izjave do danas mijenjali planovi nepobjedive Rusije u Ukrajini. Plan A je bio da se svrgne "neonacistička" vlast predsjednika Zelenskog i na vlast dovede netko skloniji suradnji s Rusijom. Plan B je bio da se osvoji sav ukrajinski prostor istočno od Dnjepra i linije Kijev-Kremenjčuk-Zaporožje, uključujući Herson. Svaka sličnost s linijom Karlovac-Virovitica-Karlobag koju je svojedobno iscrtao Vojislav (rođen kao Vjekoslav) Šešelj iz Orahova dola sasvim je slučajna. Kad je taj plan propao, Rusi su prešli na plan C koji podrazumijeva osvajanje oblasti Donjeck i Luhansk, te Zaporožje i Herson. Potom su uslijedili planovi D,E i F koji su nešto umanjene varijante plana C. Nepobjediva ruska armada trenutno se bori za plan G koji bi im trebao osigurati Herson, Luhansk i ako bude moguće, što veći dio oblasti Zaporožje. 

Naravno da rat nije završen. Jasno je da se Ukrajinci bore za slobodu, a Rusi za plaću, ali jasno je i da Rusi imaju više oružja. Čak i onog atomskog kojega su se naivni Ukrajinci riješili prije 30 godina. Još uvijek postoji mogućnosti da Milanović kaže - vidite da sam bio u pravu i da je Rusija nepobjediva. Ali to neće više biti po planu A,B,C, a ni plan G trenutno ne stoji baš najbolje.

23. travanj 2024 21:23