StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

Zdeslav Hrepić predstavio knjigu ‘Živa fizika - Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje‘: ‘Priroda je životna učiteljica, duhovna učiteljica i iscjeliteljica‘

Piše Dv
11. ožujka 2023. - 19:36

U Narodnoj knjižnici Grad dr. Zdeslav Hrepić predstavio je 10. ožujka knjigu „Živa fizika: Zakoni prirode kao životne metafore za junakovo putovanje".

Uz autora na predstavljanju su sudjelovali Ivana Kolić koja je predstavila autora i Ranko Bautović koji je pročitao dio recenzije knjige koju je napisala dr. sc. Sanja Jurić.

Hrepić je rekao da je glavna misao knjige je da je priroda životna učiteljica, duhovna učiteljica i iscjeliteljica. Transformativne metafore iz prirode poput odnosa žira i hrasta, gusjenice i leptira, ujedno su i kulturalne norme. Živa fizika tako je način koji sustavno objedinjuje fizikalne pojmove i životni trening (life coaching), odnosno pokazuje kako se zakoni fizike pretvaraju u transformativne životne metafore. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.

Dr. Hrepić predstavio je koncept koji je nazvao Junakovo putovanje a koji se oslanja na mit o junakovu putu iz knjige „Junak s tisuću lica“ Josepha Campbella te na Jungove arhetipove. Kroz dvanaest postaja junak prolazi proces transformacije, odnosno rješava probleme. Hrepić u svom konceptu primjenjujući zakone fizike objašnjava i pomoću njih donosi moguće rješavanje problema ukazujući na važnost fizike u svakodnevnom životu.

17. travanj 2024 12:10