StoryEditorOCM
KulturaKRŠĆANSKO LICE KULTURE

Zbor Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški iz Trebinja održao koncert u crkvi sv. Blagovještenja, pred dubrovačkom publikom izveo 13 skladbi

Piše Dv
24. ožujka 2023. - 10:27

Koncert zbora Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški u sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture 2023. održan je u četvrtak 23. ožujka u crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku. Zbor sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Trideseteročlani mješoviti višeglasni crkveni zbor osnovan je 1892. godine u Trebinju, a ovo im je peti koncert u Dubrovniku nakon prvog održanog na Danima kršćanske kulture 2012. godine.

image
Dubrovačka biskupija/

Publici su se predstavili izvodeći 13 skladbi iz različitih stoljeća koje uključuju najznačajnije autore pravoslavne liturgije i one njom inspirirane kao što su: D. Arzumanov, V. Samarin, arhiepiskop Jonatan, K. Stanković, S. Binički, I. Denisova, V. Berdović, Z. Orfelin i drugi. Zborom je dirigirala Jovana Marić.

Sve prisutne pozdravio je svećenik Srpske pravoslavne Crkve u Dubrovniku Miroslav Bošković. Trebinjski paroh Dražen Tupanjanin kratko je predstavio djelovanje zbora te istaknuo da su dva Dubrovčanina dala veliki doprinos glazbi i ovom zboru, a to su skladatelj, dirigent, violončelist i pravnik Vladimir Berdović, čije su dvije skladbe izvedene na ovom koncertu, i Arsenije Ćorović, rođeni Dubrovčanin koji je služio u Trebinju. Poručio je, također, da se u ovom vremenu korizme i u međusobnom susretu trudimo pronaći ljepotu u licima naše braće i sestara.

image
Dubrovačka biskupija

Na kraju se okupljenima, uime organizatora manifestacije, obratio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan zahvalivši na gostoprimstvu i izvođačima na dojmljivom koncertu. Na koncertu su bili prisutni i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i dubrovački protojerej-stavrofor Vladan Perišić.

Sljedeći događaj u sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture 2023., bit će u petak 24. ožujka s početkom u 18 sati kada će započeti stručna vođenja po crkvenim muzejima u samostanu Male braće, dominikanskom samostanu, katedrali i Biskupskoj palači.

23. rujan 2023 04:00