StoryEditorOCM
KulturaKAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Večeras u 19 sati Razgovori o kazalištu s Darijom Harjačekom, a u 20 pretpremijera "Stolice"

Piše DV
26. listopada 2022. - 12:26
Večeras, 26. listopada // Razgovori o kazalištu s Darijom Harjačekom u 19h & pretpremijera ”Stolice” u 20hVedran Levilazarina 120000 Dubrovnik/

Večeras će se u Kazalištu Marina Držića održati Razgovori o kazalištu s početkom u 19 sati na Velikoj Sceni. Gostuje redatelj Dario Harjaček uz moderatoricu Stašu Aras povodom premijere predstave "Stolice" prema tekstu E. Ionesca. Ulazak na ovo događanje je slobodno.

Pretpremijera "Stolice" odigrat će se potom u 20 sati, a u komadu će zaigrati Siniša Novković (Stari), Angela Bulum (Stara) i Srđana Šimunović/Nika Lasić (Govornik). Uz redatelja Darija Harjačeka, na komadu su u autorskom timu surađivali Vesna Režić (scenografkinja), Doris Kristić (kostimografkinja), Žarko Dragojević (autor glazbe) i Marko Mijatović (oblikovatelj rasvjete).

 

Ova kultna komedija apsurda je radnjom smještena četiristo tisuća godina nakon nestanka svjetlosnog grada – Pariza, u izolaciji jednog otočkog svjetionika, dvoje staraca sumira što je još ostalo od čovječanstva i razmišlja može li se od toga još skuhati kakva dobra juha. Redatelj ističe: "Volim razmišljati o Ionescovim Stolicama kao o futurističkoj distopiji u kojoj umiranje, izumiranje gubi bilo kakav sentimentalni predznak. Ionescove Stolice ne mogu biti ništa drugo nego realistična komedija situacije. Našu bih predstavu jednostavno nazvao modernom frančezarijom."

Premijera je 27. listopada u 20 sati, a potom reprize 3., 4. i 6. studenog u 20 sati.

20. travanj 2024 02:09