StoryEditorOCM
KulturaSAKRALNI MOTIVI

U Sponzi otvorena izložba koja okuplja 14 umjetnica: ‘Tišina je trenutak kad smo sami u sebi i pred Bogom najiskreniji i najmirniji!‘

Piše Bruno Lucić
22. ožujka 2023. - 00:01

U atriju palače Sponza otvorena je skupna izložba "Tišina". U izložbi sudjeluju: Berta Miloš, Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić, Lili Gluić, Maria Agneza Gluić, Jakica Gluić, Žana Bajić, Miranda Rako Kuzmanić, Anamarija Bezek, Petra Farac, Jasmina Runje, Zorana Vekić, Nevenka Curić i Ivana Jovanović Trostmann. Potonja je izjavila kako joj je kao inicijatorici velika čast pripremiti i raditi na ovoj izložbi.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Sve skupa, odazvalo se nas 14 umjetnica i poslije kad sam malo promislila, vidjela sam da je 14 postaja – 14 umjetnica. Nisam imala plan ići s tim brojem, svakako, svaka umjetnica došla je sa svojim jednim, dva ili tri rada. Tema je tišina, stanje svakog od nas kad uđemo u molitvu i kad smo sami u sebi i pred Bogom najiskreniji i najmirniji. Imate autora koji samo slikaju religijske motive, a recimo, imate Iris Mihatov Miočić iz Zadra koja radi kršćansku tematiku, likove iz Biblije, iz Novog i Starog zavjeta. Imate umjetnicu Karen Grenc koja je Splićanka i koja radi na isti način, inače je samostalna umjetnica... Na izložbi uglavnom izlažu akademske umjetnice osim par umjetnica koje su nedavno počele slikati ili se time bave jedno izvjesno vrijeme, kazala je Jovanović Trostmann te otkrila više o motivima na izloženim radovima:

image
Mihael Barišić/Cropix

- Fokusirali smo se na samu tematiku tišine, a u sklopu toga imate i Posljednju večeru, trenutak tišine kad su svi u nekoj situaciji osjećaja i predosjećaja da će se nešto dogoditi i svatko uroni u svoju tišinu. To je, na primjer, tema mog rada. Imate Uskrsnuće Mirande Rako Kuzmanić koja je radila lik samog Krista u svjetlosti, Karin Grenc je odabrala jednu od postaja Križnog puta, Petra Farac je radila trenutak Isusove molitve u Getsemanskom vrtu... Nismo isključivo radili postaje Križnog puta, nego smo radili slike vezane za samu temu, objasnila je dubrovačka slikarica

Izložbu je otvorila doktorica znanosti Katja Bakija koja je ujedno i autorica teksta u katalogu.

image

Katja Bakija

Mihael Barišić/Cropix

- Na ovoj izložbi predstavljen nam je ciklus radova okupljen pod zajedničkim naslovom "Tišina". Sva djela određuju sakralni motivi, vjera kao nadahnuće, a umjetnice svoju duhovnost pretaču u likovni, slikarski jezik. Radove četrnaest autorica povezala je i ispreplela tema tišine kao mjesta u kojem umjetnik može biti sam, okrenut sebi i svojoj duhovnosti i povezan s Božanskim nadahnućem. Tišina je prostor mira, kontemplacije, otkrivanja duhovnosti, luka sigurnosti u kojoj se može stvarati zaogrnut plaštem Božje milosti bez buke izvanjskog svijeta u kojem caruju brzina i površnost. Sakralna umjetnost je specifična, ima svoje određene zakonitosti i ikonografiju. Slikarstvo protkano svetom božanskom riječi zrcalo je duhovnosti njenoga tvorca, ali i prostor naših ogledanja i prepoznavanja koja nam otvaraju mogućnosti samospoznaje.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Tišina je fenomen koji nam je istovremeno i blizak i dalek, poznat i siguran, ali istovremeno mističan i tajnovit. Prostor tišine sugerira mir i spokoj, čovjek našeg vremena okružen galamom treba i traži tišinu, ali ne onu vanjsku nego prvenstveno onu unutrašnju tišinu u kojoj gradi svoj prostor osame, mira, prostor sigurnosti koji je istovremeno i prepoznatljiv i teško dokučiv. Iako se može činiti kako nas tišina i samoća ogoljuju, ipak nam mogu otkriti neslućene nepoznate prostore naše duhovnosti i otvoriti vrata samospoznaje, ponuditi odgovore koje inače u svijetu punom brzine, netolerancije i nerazumijevanja ne možemo pronaći. Tišina nas može i osnažiti, iskustvo tišine nužnost je za suvremeno iskustvo Boga, u toj tišini može se kriti Božji jezik. U tom mističnom prostoru koji ga preplavljuje umjetnik može oblikovati svoj izričaj, svoj doživljaj svijeta i sliku sebe u tom svijetu. I u radovima likovnih umjetnica na ovoj izložbi svjedočimo duhovnoj stvarnosti pretočenoj u slikarski medij, navela je Bakija.

image
Mihael Barišić/Cropix

Likovni postav izložbe potpisuje Lea Đurović Ruso koja je naglasila kako kao arhitektica često i rado surađuje s umjetnicima jer smatra kako upravo umjetnost može biti dodana vrijednost arhitekturi i oplemenjivati prostor, a u postavljanju izložbe vodila se unutarnjim glasom koji dolazi iz njezinog osobnog odnosa s Gospodinom.

- On je taj koji vodi izložbu, pokušavam pronaći ono što On želi ovu večer ispričati, a ja sam u tome samo kanal, navela je Đurović Ruso.

U sklopu programa otvorenja čitali su se stihovi Nikše Penda, Jele Nadramije i Slavice Kutnjak na temu korizmene tišine. Stihove je čitala Petra Nadramija te učenice Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, Dora Vicelić, Gabriela Šutalo, Marija Baraba i Antonia Šurković. Sudjelovao je u otvaranju izložbe i katedralni župnik don Marin Lučić.

image

Mješoviti zbor Župe sv. Križa iz Gruža

Mihael Barišić/Cropix

U glazbenom dijelu programa nastupili su mješoviti zbor župe sv. Križa iz Gruža pod ravnanjem prof. Marije Brčić Ivano Urljević, dok je moderatorica večeri bila Marija Đurović.

Izložba ostaje otvorena do 3. travnja.

18. travanj 2024 00:07