StoryEditorOCM
KulturaLAPADSKA GALERIJA

Tonko Smokvina u Florinom domu otvorio izložbu ‘Impuls življenja‘: Kroz svoj rad htio sam zaustaviti pozitivne trenutke koje mi znače

Piše Bruno Lucić
20. ožujka 2023. - 13:51

Dubrovački umjetnik, likovni pedagog i aktualni ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina otvorio je u Galeriji Flora izložbu "Impuls življenja". Voditeljica Galerije, Ivona Pegan, pozdravila je okupljene, a potom je kustosica izložbe, Petra Golušić, podsjetila na umjetnikovu prvu izložbu u Florinom domu 2009. izrazivši zahvalnost što je ponovno dobila mogućnost uvida u njegov rad.

image
Igor Brautović

- Događa se neprestana linija kretanja brzih poteza kistom u jednoj apstraktnoj formi izraza unutar samog centralnog dijela djela koje se uprizoruje s monokromnim površinama, bilo da one potpuno uokviruju centralni dio pituranog polja ili su samo postavljene uz njega. Dolazi do jednog dijaloga u samom stvaralaštvu koji se vidio već 2009., autor je radio monokromne krajolike i izražavao se snažnim gestualnim izričajem. U ovom ciklusu, koji je nastao prošle godine, dolazi do povezivanja tih dviju vrsta govora unutar jedne harmonije koja se postiže na izrazito jednostavan i snažan način. Izraz je snažan, direktan, izraz je taj koji uprizoruje monokrome koji su ‘bezglas‘, koji su tišina, koji su vječni, postojani mir koji postoji i koji nam je uvijek dostupan. S druge strane, život koji nosi u sebi, to što autor nosi u sebi deskriptira ga unutar jednog maha kao optimistično polje, polje svjetla, polje kretanja, kretanje koje je apsolutno bez početka i kraja. Dakle, opet je jedna ontologija u slici koja dovodi do portretistike samog čovjeka, ne samo čovjeka, nego i svijeta kojemu je imanentno neprestano gibanje i neprestana svjetlost bez obzira radi li se o monokromoj površini ili je to splet boja, izjavila je Golušić.

image
Igor Brautović

Potom je autor zahvalio publici na dolasku, ali i Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Dubrovnik na organizaciji izložbe, posebno Dorindi Bulić Čotić, Ivani Pegan, Slavenu Tolju te Petri Golušić.

- Nakon dosta godina ovo je moja druga izložba u Galeriji Flora, a između toga bila je izložba u Galeriji Sebastian. Baš sam danas, dolaskom u Galeriju razgovarao kako se moja Lucija tad tek rodila, imala je možda šest, sedam mjeseci, a danas je drugi razred osnovne škole i ima osam godina! Prošlo je zaista puno vremena od ponovnog predstavljanja u svom gradu i zaista me veseli predstaviti svoje radove. Naziv izložbe je "Impuls življenja", zaista sam kroz svoj rad htio zaustaviti određene trenutke, one pozitivne koje mi zapravo znače i vjerujem da svatko ponaosob ima te trenutke u svom životu, ali vrijeme nekad možda ne dozvoljava da uživamo u njima. Upravo zbog toga su te bijele ili sive površine oko samog detalja takve da promatrač može ‘ući‘ i ‘otploviti‘, možda se zadržati na trenutak, svatko može pronaći nešto svoje... Slike nisu nazvane imenom da ne bih nešto sugerirao, bez naziva su, numerirane su kronološki kako su nastajale. I dalje ću razvijati ovaj ciklus, vidjet ćemo gdje me on odvesti, kazao je Smokvina.

image
Igor Brautović

Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka.

15. travanj 2024 00:47