StoryEditorOCM
KulturaU PETAK

Obilježavanje pedeset godina časopisa „Latina et Graeca“ u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

Piše DV
15. ožujka 2023. - 13:37

Pedeset godina časopisa Latina et Graeca obilježit će se u prizemlju Znanstvene knjižnice, Cvijete Zuzorić 4, u petak, 17. ožujka 2023. u 12 sati. Tom prigodom bit će postavljena izložba koja prikazuje različita izdanja Latine kroz pet desetljeća.

Nastao u krugu studenata prvenstveno klasične filologije, ali i arheologije, lingvistike i povijesti, časopis Latina et Graeca tijekom godina postao je jedini časopis u Republici Hrvatskoj posvećen prvenstveno klasičnim jezicima, antičkoj kulturi i civilizaciji, a u novije vrijeme i hrvatskoj baštini vezanoj uz latinski jezik.

Prvi broj Latine tiskan je 25. svibnja 1973. godine. Sadržajno, časopis pokriva širok spektar tema vezanih uz starogrčki i latinski jezik obrađujući njihove morfološke, sintaktičke, leksičke i druge zanimljivosti, zatim povijest Grčke i Rima kroz važne događaje, slavne osobe, religiju, kulturu i umjetnosti, nadalje, recentna arheološka otkrića i prikaze bogate arheološke baštine, kao i suvremene prijevode temeljnih djela antičkoga svijeta, ali i hrvatskih latinista.

Na obilježavanju će sudjelovati glavna urednica Tamara Tvrtković, članica uredništva Irena Bratičević, te dugogodišnja suradnica časopisa Latina et Graeca Jadranka Bagarić.

02. lipanj 2023 06:23