StoryEditorOCM
KulturaU CRKVI MALE BRAĆE

Maestralno djelo Giovannija Battiste Pergolesija "Stabat mater" bit će izvedeno u petak u jednom od najljepših dubrovačkih kulturnih spomenika

Piše dv
15. ožujka 2023. - 09:30

Maestralno djelo Giovannija Battiste Pergolesija "Stabat mater" bit će izvedeno u petak 24. ožujka u 20 sati u jednom od najljepših dubrovačkih kulturnih spomenika, u crkvi Male braće.

Na koncertu će nastupiti sopranistica Sara Vujošević Jovanović i bariton Dimitrije Grinih, dok će za orguljama biti Karolina Juodelyte.

Mnogi skladatelji, sve do našeg vremena, bivali su inspirirani tematikom o patnjama Majke Božje pred raspetim Sinom. Kao rezultat navedenog, svijet je dobio beskonačan niz skladbi napisanih u različitim stilovima na tu temu, a najpoznatije od njih je svakako Pergolesijeva "Stabat mater" koju će dubrovačka publika imati prigodu čuti u korizmenom vremenu u izvedbi troje sjajnih glazbenika.

Koncert se organizira u okviru koncertne sezone crkve Male braće i ulaz je slobodan.

Sopranistica Sara Vujošević Jovanović rođena je 1986. godine u Podgorici. Diplomirala je akademsko-operno pjevanje u klasi operne primadone Vere Kovač Vitkai na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Dvogodišnji magistarski studij iz opernog pjevanja završila je u klasi soliste Baljšoj teatra Dmitrija Trapeznikova na Državnoj Akademiji Majmonida u Moskvi. Magistrirala je, također, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na smjeru "Marketing i biznis". Doktorirala je na odsjeku teorije muzike, kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatorijumu u Rusiji "L.V.Sobinov". Sve je završila s vrlo visokim ocjenama.

Dobitnica je mnogih međunarodnih priznanja, sudjelovala je na brojnim natjecanjima, održala solističke koncerte i nastupala kao dio raznih ansambala na značajnim festivalima u Crnoj Gori i inozemstvu. Nastupa i kao predavač na temu svojih muzikoloških, etnomuzikoloških istraživanja o nacionalnom muzičkom identitetu Crne Gore na međunarodnim znanstvenim konferencijama, objavljuje znanstvene članke te je i autorica knjige/monografije na ruskom jeziku "Implementacija nacionalne tematike u operskoj umjetnosti Crne Gore" (2017.). Radila je kao urednica programa umjetničke muzike u Muzičkom centru Crne Gore te potom kao voditeljica Edukativnog centra MCCG u Podgorici. Dugo godina radi kao profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a 2022. godine izabrana je za docenta Univerziteta Crne Gore, na istom fakultetu. Udata je i majka je četvero djece.

Bariton Dimitrije Grinih podrijetlom je iz Ukrajine. Bio je dugo vremena profesor akademskog-opernog pjevanja na Moskovskom Državnom Univerzitetu. Od 2012. godine bio je dekan i šef katedre za smjer solo pjevanja na Internacionalnom Slavjanskom institutu u Moskvi. Diplomirao je, a potom i specijalizirao (2001.) na Ruskoj Akademiji Muzike, kasnije nazvanoj Gnjesinih, kada je i ista ušla u zvanični popis ruskog nacionalnog dobra. Potom je na istoj akademiji završio i umjetnički doktorski studij (2004.).

Bio je stipendista međunarodnog fonda "Nova imena". Nastupa aktivno po svim značajnim kulturnim centrima Europe. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim natjecanjima i osvojio brojne nagrade. Nastupao je kao solista s najznačajnijim orkestrima današnjice na renomiranim festivalima klasične glazbe.

Repertoar kojim vlada je impresivan, obuhvaća djela od XIV. do XXI. stoljeća. Od 2014. godine je stalni član saveza pedagoga Poljske (PSPS). Također je redovni član žirija međunarodnih natjecanja već dugi niz godina. Autor je više od 20 znanstvenih radova (eseja, publikacija, monografija) o problemu vokalne pedagogije.

Od veljače 2022. godine živi u Baru (Crna Gora) i radi kao profesor pjevanja na Cetinju te aktivno nastupa, pretežno u inozemstvu.

Orguljašica Karolina Juodelyte rođena je u Litvaniji. Studirala je orgulje kod eminentnih profesora u Litvaniji, Austriji, Finskoj i Njemačkoj. Laureat je mnogobrojnih međunarodnih natjecanja: Ciurlionis Organ Competition u Litvaniji, Janacek Organ competition u Češkoj, Sweelinck Organ Competition u Poljskoj, Shanghai Organ Competition u Kini, Schmidt Organ Competition u Njemačkoj…

Redovno nastupa kao solistica i član kamernih ansambla, kao i raznih orkestarskih sastava na glazbenim festivalima diljem Europe. Snimila je nekoliko nosača zvuka za europske diskografske kuće, najznačajniji su: "The Road to Silence" (2020, MAMA Studios) Concerto for Organ, Violin and Orchestra of lithuanian composer J. Juzeliūnas (Odradek Records, 2018).

Od 2017. godine radi kao profesorica na Litvanskoj Akademiji Muzike i Teatra, a od 2022. godine imenovana je umjetničkom ravnateljicom koncertne dvorane Heilige Familie u Berlinu.

01. lipanj 2023 04:33