StoryEditorOCM
Kulturasamo jedan kandidat

Gradonačelnik imenovao ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik

Piše DV
19. ožujka 2023. - 16:47

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković imenovao je Tonka Smokvinu iz Mokošice ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik, na mandatno razdoblje od četiri godine, od 22. ožujka 2023. godine. 

Smokvina je i u proteklom mandatu bio ravnatelj ove gradske javne sutanove. Mandat mu istječe 21. ožujka. Smokvina je bio jedini kandidat koji se javio na javni natječaj za ravnateljsko mjesto, raspisan u prosincu prošle godine.

Upravno vijeće Umjetničke galerije je na sjednici 31. siječnja otvorilo i pregledalo pristiglu dokumentaciju te je utvrdilo da pristigla prijava sadrži sve potrebne dokumente po raspisanom natječaju. Nakon proučenog programa rada kandidata, Upravno vijeće je 9. veljače jednoglasno podržalo predloženi program rada te predložilo gradonačelniku da se za ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik imenuje Tonko Smokvina, dosadašnji ravnatelj.

image

Tonko Smokvina

Zvonko Pavic/Cropix

"Tonko Smokvina udovoljava svim uvjetima iz natječaja, a predloženi Program rada za četverogodišnje razdoblje usklađen je s misijom i vizijom ustanove te je u suglasju s idejom osuvremenjivanja stalnog postava s interaktivnim pristupom suvremenim prezentacijama. Program uključuje valorizaciju dubrovačkih autora, povećanje lokalne i međunarodne publike, ali i povećanje vidljivosti Umjetničke galerije kroz organizaciju nacionalnih i međunarodnih izložbi. Cilj programa rada jest pozicionirati Umjetničku galeriju Dubrovnik na svjetsku kartu događanja na sceni moderne i suvremene umjetnosti te se kvalitetom sadržaja izdvojiti kao jedan od najvažnijih muzejskih prostora u ovom dijelu Europe. Posebna pažnja usmjerena je i na pedagošku djelatnost, povećanje fundusa galerije, uređenje postojeće muzejske suvenirnice i otvaranje nove u Galeriji Dulčić-Masle-Pulitika, nastavak obnove palače Banac te nakladničku djelatnost. Osnovne odrednice četverogodišnjeg programa rada Umjetničke galerije u cjelosti su u skladu s ciljevima Strategije razvoja kulture Grada Dubrovnika", piše u obrazloženju.

Inače, akademski slikar Tonko Smokvina upravo izlaže u Galeriji Flora. Izložba je nazvana "Impuls življenja".

21. travanj 2024 23:56