StoryEditorOCM
KulturaS POČETKOM U 20.30 SATI

Dubrovačko glazbeno proljeće: violinistica Loris Grubišić i pijanistica Jadranka Garin večeras muziciraju u Saloči od zrcala

Piše PSD.
24. travnja 2023. - 12:36

Violinistica Loris Grubišić i pijanistica Jadranka Garin večeras će, u sklopu ciklusa Dubrovačko glazbeno proljeće, održati koncert u Saloči od zrcala. Početak koncerta je u 20.30 sati.

Na programu koncerta su Tartinijeva Sonata za violinu i klavir u g molu, Mozartova Sonata za violinu i klavir u e molu, Franckova Sonata za violinu i klavir u A duru te Lamento br. 1 i 2 splitskog skladatelja Vlada Sunka.

Violinistica Loris Grubišić je rođena u Dubrovniku u glazbeničkoj obitelji Krasovac. Počela je svirati violinu kod prof. Ž. Grega već sa tri i pol godine. Za vrijeme školovanja u rodnom gradu osvajala je brojne nagrade, a do odlaska na studij nastupila je solistički sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom 8 puta. U Ljubljani je položila audiciju u sva tri profesionalna orkestra i stekla pravo na slovensko državljanstvo po 13. članu - po tom članu državljanstvo dobivaju umjetnici i sportaši koji su posebno zapaženi i potrebni su u Republici Sloveniji. Audiciju u Slovenskem narodnem gledališču polaže jos kao studentica, na poziv Slovenske filharmonije već nakon 3 mjeseca prelazi kod njih te tu ostaje do 2005. kada se vraća u Split, gdje se zapošljava u glazbenoj školi "Josip Hatze" kao profesorica violine i komorne glazbe. Na poziv Umjetničke akademije u Splitu, polaže docenturu u veljači 2011. godine. Djelovala je kao stalna članica Splitskog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, koncertna majstorica ansambla "Splithesis" te stalna honorarna suradnica Dubrovačkog simfonijskog orchestra. Suosnivačica je Klavirskog trija Dubrovnik, s kojim od 2008. god. redovito nastupa u zemlji i inozemstvu. Također, redovno nastupa s pijanisticom Jadrankom Garin.

Jadranka Garin rođena je u Čileu, Srednju glazbenu školu i jezičnu gimnaziju završava u Splitu, gdje živi od 1974. godine. Studij klavira nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje diplomira 1986. godine u klasi prof. Harry Guseka. 1990. završava postdiplomski studij na istoj Akademiji u klasi prof. Vladimira Krpana. Održala je mnogobrojne solističke i komorne koncerte u gotovo svim važnijim glazbenim središtima Hrvatske. Bilježi nastupe i na mnogobrojnim ljetnim festivalima te u inozemstvu. Predstavljajući Hrvatsku na Međunarodnim susretima mediteranskih akademija (ECUME) gostovala je u Italiji, Grčkoj i Siriji gdje je izvodila djela hrvatskih skladatelja i održala majstorske tečajeve za klavir. Osim koncertne djelatnosti, djeluje i kao klavirski pedagog.

Informacije o ulaznicama dostupne su na brojeve 417 110 i 091 613 7315. Za građane je dostupan niz pogodnosti pri kupnji ulaznica.

19. travanj 2024 08:44