StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZapeti k‘o puška

Zašto se toliko čeka s ukrajinskom protuofenzivom? ‘General Zalužni zna da ima samo dvije velike prednosti, inače...‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
16. svibnja 2023. - 18:32

Nove rakete dugog dometa, bespilotne letjelice i tenkovi te druga oklopna vozila koja je predsjednik Volodimir Zelenski osigurao od saveznika posljednjih dana ispunit će mnoge, ali još uvijek ne sve zahtjeve za oružjem koje Ukrajina traži za uspješnu protuofenzivu, piše Slobodna Dalmacija.

Vojni analitičari vjeruju da će barem dio najnovije tranše zapadnog oružja biti brzo poslan na prve crte bojišnice kako bi se presjekle ruske opskrbne rute i napali njihovi topnički sustavi i zapovjedni centri na jugu i istoku Ukrajine. Drugi bi mogli biti isporučeni kasnije, na jesen, kako bi ukrajinski vojni vrh mogao raditi daljnje planove ako se rat oduži. 

Stalno se postavlja pitanje kad će krenuti ofenziva, a analitičari podsjećaju kako je Ukrajina morala čekati i da se upotpuni kompletna brigada koja se obučavala u Švedskoj, opremljena modernim tenkovima Leopard 2, borbenim vozilima CV-90 i artiljerijskim sustavom Archer, što je čini jednom od najmoćnijih postrojbi. Oni su se sad vratili Ukrajinu i spremni su za borbu. Također se čekalo britanske rakete Storm Shadow koje mijenjaju pravila igre na bojištu jer imaju domet preko 300 kilometara, što dosad Ukrajinci nisu imali. Već se i koriste za napade na ruska logistička čvorišta i skladišta koja su izvan dosega američkih Himarsa, što se može vidjeti ovih dana u Luhansku.

image
Anatolii Stepanov/Afp

„Prilično robustan paket koji je najavljen za vrijeme brze turneje ukrajinskog predsjednika u četiri europske prijestolnice – signalizira da zapadni dužnosnici vjeruju da bi Ukrajina mogla povratiti značajne dijelove teritorija u protuofenzivi – ocijenio je za The New York Times, Jacob Funk Kirkegaard, bivši obavještajni časnik danske vojske.

"U ovom trenutku ne bismo Ukrajini dodijelili ovu količinu oružja, da ne vjerujemo da će uspjeti", komentirao je Kirkegaard, koji je sada viši suradnik u istraživačkoj skupini njemačkog Marshallovog fonda u Bruxellesu.

Leopardi za ukrajinsku stepu 

Dio zapadnih dužnosnika očekuje da će Ukrajinci, ako na bojnom polju oslobode što više teritorija, imati i više utjecaja u bilo kakvim mirovnim pregovorima. Kirkegaard kaže kako će  dodatni Leopardi i borbena vozila pješaštva koje Njemačka šalje kao dio svog paketa vrijednog 2,7 milijardi eura biti vrlo korisni u okupiranoj južnoj ukrajinskoj stepi koja je pogodna za tenkovsko ili manevarsko ratovanje.

Berlin je Ukrajini već isporučio 18 tenkova Leopard, no Max Bergmann, direktor programa za Europu, Rusiju i Euroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, kaže kako nije jasno hoće li ova druga tranša najavljenih njemačkih tenkovi stići uskoro. Međutim, rekao je, kako i sam spremnost da im se pošalju daje Ukrajini određeni stupanj samopouzdanja dok se vojni planeri pripremaju za dugotrajnu bitku.

image
Ludovic Marin/Afp

Do početka ožujka samo je 31 posto obećanih tenkova i 76 posto drugih oklopnih borbenih vozila isporučeno Ukrajini za nadolazeću protuofenzivu, prema tajnim procjenama američke vojske koje su nedavno procurile. Bidenova administracija također je obećala poslati 31 američki tenk Abrams u Ukrajinu, ali ne očekuje se da će oni stići najranije na jesen. Sad započinje obuka na njima na poligonu u Njemačkoj.

Jacob Funk Kirkegaard istaknuo je i da su bespilotne letjelice dugog dometa koje je Britanija obećala u ponedjeljak posebna prijetnja Crnomorskoj floti ruske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj i drugim lokacijama u i blizu Krima, uključujući Kerčkog most koji spaja okupirani Krim s Rusijom.

Prije nego što je krenuo na europsku turneju Zelenski je upozorio da bi očekivana protuofenziva mogla biti odgođena do ljeta ako Kijev brzo ne dobije više oružja. Europski saveznici odgovorili su mu u roku od nekoliko sati.

image
Sergei Supinsky/Afp

Najznačajnija podrška stigla je od Njemačke, koja je u subotu, neposredno prije nego što je Zelenski sletio u Berlin, objavila da će poslati Ukrajini 30 dodatnih tenkova Leopard i 20 oklopnih borbenih vozila, 16 sustava protuzračne obrane, više od 200 bespilotnih letjelica i ubojica ostalog oružja i streljiva. Čelnici Francuske i Italije također su dali obećanja da će poslati lake tenkove, streljivo i sustave protuzračne obrane.

Zalužni zna da ima samo dvije prednosti

Umirovljeni američki general Mark Philip Hertling, koji je bio zapovjednik američke vojske u Europi i Sedmoj armiji kaže kako oni koji nagađaju o tome kada bi točno trebala započeti ukrajinska ofenziva moraju razumjeti složen izazov s kojim se suočavaju ukrajinske snage. Dok Rusi čekaju protuofenzivu k‘o zapeta puška, to je upravo ono što general Zalužni i želi: tjeskobnu rusku snagu koja ne zna kada i gdje će Ukrajina udariti, ali je iscrpljena stalnim iščekivanjem toga dana.  

„Kao profesionalni vojnik, ukrajinski general Valerij Zalužni zna da ima samo dvije velike prednosti kada ide u ofenzivu: odabir vremena i mjesta napada. On dobro zna da je nemoguće opozvati akciju nakon što pokrenu na desetke tisuća vojnika protiv ruske vojske — sile koja je mjesecima pripremala obrambene položaje. Možda je to jedan od razloga zašto se general Dwight D. Eisenhower, nakon što je posjetio svoje trupe noć prije invazije na Dan D, vratio u svoju trošnu kolibu kako bi napisao bilješku preuzimajući punu odgovornost za neuspjeh iskrcavanja u Normandiji, ako bi to bilo ishod. Srećom, ta je invazija bila uspješna, podsjetio je Hertling.

image

Mark Hertling 

Arne Dedert/Afp

Napadne operacije zahtijevaju više snaga, veću manevarsku spretnost, precizno ciljanje i gađanje te dulje i sigurnije linije opskrbe.

"Ukrajinska vojska nije izvršila ništa slično u ovolikim razmjerima koji ih sad čekaju. Prema mom iskustvu u obuci i borbi, čak je i pametnoj i dobro uvježbanoj postrojbi iznimno teško postići masovnu borbenu moć na više odlučujućih točaka napada. Ali to je ono što ukrajinska vojska mora učiniti. Predviđam da će Zalužni i njegova vojska na kraju u ovoj ofenzivi osloboditi većinu - ako ne i svu - zemlju koju su okupirali Rusi. Poznajem ukrajinsku vojsku, a također poznajem i rusku vojsku, i nemam sumnje kakav će biti krajnji rezultat ove ofenzive. Ali nemoguće je sa sigurnošću reći kako će se točno odigrati, zaključio je Hertling u komentaru za The Washington Post.   

image
Handout/Afp

 

18. travanj 2024 19:52