StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetModna policija

Zaredali napadi konzervativaca na Zelenskog jer nije obukao odijelo za posjeta Bijeloj kući. Trumpovi kolege prozivaju ga da nosi trenirku, ‘kao sva istočnoeuropska mafija‘

Piše Davor Krile/sd
22. prosinca 2022. - 14:09

    Da odijelo čini čovjeka, pa i onoga u višemjesečnom ratu, uvjereni su brojni američki konzervativci i njihovi medijski glasnogovornici. Frapantan je među njima broj lažnih moralista koji su na ukrajinskog predsjednika osuli drvlje i kamenje zbog toga što je u Bijelu kuću, na susret s američkim predsjednikom Bidenom, došao bez uobičajenog protokolarnog tamnog odijela, donosi Slobodna Dalmacija.

     Iako šefovi stranih država obično nose formalniju odjeću dok posjećuju Bijelu kuću, Zelenski je u posjet došao u nekoj vrsti vojne uniforme, kao što to i inače čini tijekom svih svojih javnih nastupa od početka ruske agresije u veljači. Takvim dress codeom prvi čovjek Ukrajine cijelome svijetu odašilje poruku da su u njegovoj zemlji pitanja života i smrti ispred svih drugih pitanja, te da čvrsto stoji uz svoju naciju koja danomice oružjem brani golu egzistenciju.

image

Joe Biden nije modno isključiv

Brendan Smialowski/Afp

   Brojnim perjanicama Republikanske stranke je, međutim, njegov modni izričaj navodno jako zasmetao, navodi Newsweek. Bit će da je riječ o onim istima kojima svojedobno uopće nije smetalo Trumpovo koketiranje s Putinom i ruski pokušaji uplitanja u američke izbore, baš kao ni svojedobni Trumpovi ucjenjivački pritisci na Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Bidenovog sina.

   Posjet ukrajinskog predsjednika Washingtonu dešava se u trenutku kad američki zakonodavci razmatraju zakon koji uključuje dodatnih 45 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini. Taj novac je zapravo glavni razlog konzervativne ‘modne‘ hajke i glavni motiv njihova perfidnog napada na ukrajinskog predsjednika. Donald Trump Junior među prvima je naciljao Zelenskog u vojnoj majici nazivajući ga "kraljicom blagostanja", a već nekoliko sati kasnije navodno provokativno odijevanje prvog čovjeka Ukrajine postalo je masovnom opsesijom američkog desničarskog diskursa.

image

Odijela i ljudi

Olivier Douliery/Afp

     "Ovaj nezahvalni se***a nema pristojnosti ni obući odijelo u Bijeloj kući, niti ima poštovanja prema zemlji koja financira njegov opstanak", tweetao je poznati konzervativni medijski trudbenik i osuđeni plagijator, voditelj na televiziji Newsmax Benny Johnson. Dodao je i da "trenirke nosi sva istočnoeuropska prevarantska mafija“, te da su „Ameriku osramotili njezini vođe koji su sjeli s takvim čovjekom“.

     "Znam da je rat, ali Zelenski nije na udaru", tvitao je i konzervativni financijski komentator Peter Schiff. Doći u SAD privatnim zrakoplovom američke vlade i dovesti se u Bijelu kuću u SUV-u s vozačem, a ipak biti u trenirci nije logično. I dalje držim, tvrdi ovaj financijsko-modni kritičar, da je odgovarajuća odjeća odijelo.

image

Zelenski prima američku zastavu nakon govora u Kongresu

Mandel Ngan/Afp

    Autor na konzervativnoj web stranici Breitbart Wendell Husebo također je papagajski objavio da „45 milijardi američkih dolara iziskuje malo veće modno poštovanje." I urednica politike na Breitbartu Emma-Jo Morris po nalogu je tvitnula sličnu poruku: da „Zelenski može u ratu letjeti sve do SAD-a, a ne može obući pristojno odijelo“. Konzervativni podcaster VF Castro spočitnuo je Zelenskom i supruzi da su pozirali u modnim časopisima usred rata, a da im Bijela kuća nije dovoljno dobra za pristojnu odjeću. Libby Emmons, glavna urednica konzervativne novinske web stranice The Post Millennial, također je mišljenja da je Zelenski svojom zelenom majicom više osramotio Bijelu kuću nego Donald Trump svojim retardiranim, destruktivnim i civilizacijski nazadnim petogodišnjim mandatom. Najbezumniji napad na Zelenskog potpisuje ‘trumpovski‘ voditelj Fox Newsa John Roberts, koji je rekao u tv-kamere pred milijunskim auditorijem kako osnovano sumnja da je Volodimir Zelenski u Bijeloj kući nosio istu odjeću kao i tijekom posjeta gradu Bahmutu na prvoj liniji ukrajinske fronte samo dan prije. Roberts je, drugim riječima, upozorio auditorij kako je lako moguće da se ukrajinski predsjednik u međuvremenu nije ni oprao, niti promijenio odjeću.

image

Trump, vječiti ruski saveznik

Eva Marie Uzcategui/Afp

    Čega se budala stidi, pametan se nerijetko ponosi – kaže stara poslovica. Rijedak glas razuma iz konzervativnih redova koji je upućen američkim ‘putinofilima‘ pripada Ricku Wilsonu, republikanskom strategu i suosnivaču Lincoln Projecta. On je na twitteru ‘modnim mačcima‘ među stranačkim kolegama jasno poručio da su svi koji se obrušavaju na Zelenskog zbog novog paketa financijske pomoći ili tobožnjega nepoštovanja SAD-a jer ne nosi odijelo, zapravo pristaše ruskog vođe Vladimira Putina i da u ovom ratu žele Ameriku na ruskoj strani.   

18. travanj 2024 22:47