StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČEMU SLUŽI OZNAKA?

‘Z‘ na ruskim vojnim vozilima u Ukrajini nije Zorov znak. Prihvatili su ga kao simbol ruske pristaše invazije, evo što se krije iza tog misterioznog ‘amblema‘

Piše Dv
7. ožujka 2022. - 19:38

Prošle subote je ruski gimnastičar Ivan Kuliak izazvao globalnu kontroverzu noseći simbol "Z" na svom sportskom prsluku i sada se suočava s "disciplinskim postupkom" od strane Međunarodne gimnastičke federacije, koja ne dopušta političke simbole na sportskim događajima.

Ali što znači simbol "Z"? Slovo je ispisano bijelom bojom na tisućama ruskih vojnih vozila uoči rata u Ukrajini – navodi "The National", a prenosi Slobodna Dalmacija.

Što znači rusko slovo "Z"? Sada je postalo i simbol za ruske pristaše invazije, a ruski analitičar Kamil Galeev misli da znači “Za pobedy” (Za pobjedu), ili možda “Zapad”, kao jednostavna oznaka za tamošnje ruske snage.

Neka vozila viđena su sa sprejom ispisanim velikim bijelim simbolom "V", za koji analitičari smatraju da ukazuje na podrijetlo s istoka Rusije (Vostok – istok) odnosno istočne snage.

Simboli bi se također mogli koristiti kao pomoć pri identifikaciji prijateljskih snaga, što je posebno važno s obzirom na to da ukrajinske snage koriste sličnu opremu ruske proizvodnje. No, to bi mogao biti dvosjekli mač za Ruse. Tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu, saveznička vozila bila su označena bijelom zvijezdom u krugu, nazvanom Allied Star, što je mogla biti i oznaku cilja za Nijemce.

Kako bilo, simbol "Z" prihvatili su ruski nacionalisti, uključujući instagramske influencere, dok su političari Mihail Deljagin i Marija Butina primijećeni kako nose značke i majice s tim slovom.

Zašto oružane snage ispisuju simbole na vozilima? Istaknute oznake na vozilima invazijskih snaga nisu neuobičajene tijekom vojne povijesti. Osim Allied Star, snage u Normandiji naslikale su crno-bijele pruge na krilima svojih zrakoplova. Razlog tome je što su 1943. godine, tijekom savezničke invazije na Siciliju, američke kopnene snage srušile više od 20 svojih vojnih teretnih zrakoplova koje su zamijenili za njemačke, ubivši gotovo 100 ljudi. Trebalo bi brzo pronaći rješenje i odlučiti se za istaknute obojene oznake za velike zračne formacije.

Isto tako, tijekom Zaljevskog rata 1991. godine, kada je međunarodna koalicija oslobodila Kuvajt od okupacijskih iračkih snaga, saveznička vozila bila su ukrašena crnim, obrnutim simbolom V, koji je prema američkoj vojsci trebao "smanjiti rizik od bratoubojstva" ili prijateljske vatre. Rusija je također dugo koristila "invazijske pruge" na tenkovima, oslikavajući veliki bijeli križ na krovovima tenkova u kasnijem razdoblju Drugog svjetskog rata, kao identifikatore za prijateljske zrakoplove.

Prošle godine postojala je zabrinutost zbog ruskog napada na Ukrajinu kada su ruski tenkovi viđeni u blizini granice sa svježe obojenim bijelim prugama. Očito su se Rusi zadovoljili slovnim oznakama.

20. travanj 2024 10:04