StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetANTIRATNI GLAS IZ NATO-A

Wagner mu ucijenio glavu na 15 milijuna eura, a on poručuje: ‘Dosta je bacanja benzina na vatru, Europa mora pokrenuti mirovne pregovore‘

Piše Damir Pilić/SD
30. travnja 2023. - 18:45

Otkad je počeo rat u Ukrajini, nije popularno govoriti o miru. Takav se govor, naime, smatra proruskim. Osim kad na mirovne pregovore pozove ministar obrane jedne NATO članice, čiju je glavu ruska privatna vojska Wagner ucijenila na 15 milijuna eura.

Govorimo o talijanskom ministru obrane Guidou Crosettou, koji je o ukrajinskom ratu progovorio u nedavnom intervjuu za talijanski list La Repubblica:

- Italija se kreće duž dvije glavne linije. Prva je linija pomoći: moramo zajamčiti pravo Ukrajine da se brani. Ali s druge strane postoji stalna i svakodnevna predanost pokušaju izgradnje stola za mirovne pregovore. Moramo pokušati zaustaviti sukob i i posjesti zavađene sugovornike za isti stol – rekao je Crosetto, donosi Slobodna Dalmacija

Talijanski ministar potom je izrazio nadu da će u vezi ukrajinskog rata Europa poduzeti veće mirotvorne napore nego što to danas čini:

- Nadao bih se da će Europa igrati veću ulogu u pokušaju gašenja vatre. Jer čini se da je netko vrlo dobar u bacanju benzina na vatru, ali ne postoji vatrogasac. Trebaju nam vatrogasci u svijetu u kojem je UN, koji je trebao biti vatrogasac, izgubio mogućnost da to bude. Jer Vijeće sigurnosti blokiraju stalne članice poput Rusije, Kine, SAD-a. Dakle, za mir je potreban još jedan sugovornik – poručio je ministar.

BEZ KINE NEMA PREGOVORA

Crosetto nije precizirao tko to točno "baca benzin na vatru", iako je iz konteksta jasno da misli na one zapadne aktere koji ne

skrivaju da ukrajinski rat vide kao priliku za slabljenje Rusije, bez obzira na ukrajinske žrtve. No zato je Crosetto precizirao da vatrogasca tog ukrajinskog plamena – koji prijeti da će zahvatiti čitavu Europu, a možda i svijet – vidi u Kini:

- Kina mora biti sugovornik za mirovnim stolom – zaključio je talijanski ministar.

image

 Guido Crosetto

Takashi Aoyama/Afp

Inače, ministar Crosetto dolazi iz desničarske stranke Braća Italije, koju vodi aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni. Štoviše, Crosetto je 2012. bio jedan od osnivača te stranke, skupa s Meloni, te njezin prvi predsjednik.

Crosettov poziv na mirovne pregovore utoliko je interesantniji što se radi o političaru koji slovi za jednog od najglasnijih pristaša Ukrajine protiv ruske agresije. Tako je u veljači ove godine izjavio za list La Repubblica da je ukrajinski otpor "bitka za slobodu, bitka za međunarodno pravo, bitka za Europu".

A mjesec ranije, u siječnju, za RAI News je ustvrdio da je vojna podrška NATO-a vladi Volodimira Zelenskog spriječila izbijanje Trećeg svjetskog rata, koji bi bio neizbježan da su "ruski tenkovi stigli do Kijeva".

15 MILIJUNA EURA ZA MINISTROVU GLAVU

Zbog takvih svojih izjava Crosetto je često bio meta napada članova ruske vlade i elite. Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev nazvao ga je "budalastim", dok ga je osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin u ožujku žestoko izvrijeđao, nakon što je Crosetto za nedavni veliki porast dolazaka migranata iz sjeverne Afrike u Italiju okrivio grupu Wagner:

"Možemo reći da je eksponencijalni porast migracijskog fenomena koji polazi od afričkih obala (...) dio jasne strategije hibridnog rata koju provodi ruska plaćenička divizija Wagner, koristeći svoj značajni utjecaj u nekim afričkim zemljama", napisao je Crosetto u izjavi za talijanske agencije 14. ožujka.

Istog dana Prigožin je odgovorio Crosettou audio-porukom na službenom Telegram kanalu grupe Wagner, u kojoj je demantirao ministrove optužbe, piše Slobodna Dalmacija

image

Jevgenij Prigožin

/Slobodna Dalmacija

- Nismo svjesni što se događa s migracijskom krizom, ne bavimo se njome, imamo hrpu drugih problema kojima se bavimo - objavio je Prigožin, nakon čega je vulgarno uvrijedio talijanskog ministra, poručivši mu da je "seronja i magarac".

Međutim, sukob se nije zaustavio na Prigožinovim uvredama: samo dan kasnije, 15. ožujka, talijanski list Il Foglio izvijestio je da je Wagner grupa na jednom od svojih Telegram kanala odredila 15 milijuna eura nagrade za glavu ministra Guidoa Crosettoa.

Iz toga proizlazi da ministar Crosetto teško može biti "ruski čovjek". Stoga bi njegov poziv Europi na mirovne pregovore trebalo shvatiti ozbiljno. Ali tu nastaje komunikacijski problem: on govori ušima koje ne čuju frekvencije mira.

19. travanj 2024 18:44