StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsrbijanski predsjednik

Vučić je ogorčen: Iživljavaju se na Srbiji jer Rusiji ne mogu ništa! Iz Hrvatske stižu naredbe i prijetnje, nisam fasciniran

Piše dv
6. lipnja 2022. - 23:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dnevniku Radio-televizije Srbije u povodu otkazanog posjeta Sergeja Lavrova, prvog čovjeka ruske diplomacije, da nije iznenađen ovakvim razvojem događaja, ali da je nezadovoljan atmosferom te da ovakvu 'histeriju prema Srbiji već dugo nije vidio', prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ne možete shvatiti koliko je bilo razgovora u kojima su od Srbije tražili da otkaže dobrodošlicu ministru vanjskih poslova Rusije. Nastala je histerija, znaju da ne mogu ništa napraviti Rusiji, pa se iživljavaju nad Srbijom, ocijenio je Vučić.

Rekao je da pritom ne misli na Amerikance, već 'na male', od 'Carla Bildta do Hrvatske'.

- U Srbiju je u zadnja 24 sata stiglo više predstavnika zapadnih medija nego ikad prije, čekajući da snime fotografiju Vučića i Lavrova, da mogu napasti Srbiju, rekao je Vučić.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da Srbija mora paziti koju stranu bira i da nije vrijeme za sjedenje na dvije stolice, Vučić je primijetio da iz Hrvatske stižu naredbodavni tonovi, a ne susjedski i prijateljski.

- Oni ne kažu 'volio bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno s nama u nečemu'. To bi onda bio drugačiji rječnik. Nisam naročito fasciniran njihovim prijetnjama i naredbodavnim tonom, više bih volio da dođe do dijaloga i da netko shvati da su razgovori ljekoviti, rekao je Vučić.

Što se tiče odnosa s Rusijom, Vučić je podsjetio da je Srbija osudila invaziju na Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Vučić je poručio da ne može pristati na to da se iz škola i kazališta izbacuju Dostojevski i Čajkovski. Ocijenio je da je nepristajanje Srbije da uvijek bude dio čopora nešto što izaziva glavobolju.

- Ne želim ja kao predsjednik države pripadati čoporu koji želi osuditi Dostojevskog, je li histerija toliko daleko otišla?, upitao je.

- Čitam na svim mrežama kako je Vučić zlikovac kojemu treba otkinuti glavu. Hoćete li sutra to reći članici NATO-a Turskoj s obzirom na to da Lavrov putuje u Ankaru? Nećete, izgleda, jer možete biti bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija, rekao je Vučić.

Spomenuo je kako je nekim čelnicima Europske unije dopušteno ići u posjet Putinu, a on ne može voditi razgovore.

Istaknuo je da će Srbija čuvati svoju politiku "samostalnog i neovisnog odlučivanja", ali i da mora donijeti jasan i nedvosmislen zaključak da mora požuriti na svom europskom putu, ma kako to zvučalo kontradiktorno.

- To je najbolje za Srbiju. Je li najljepše? Ne mora biti, ali je najbolje za našu djecu, naglasio je Vučić.

Vučić je napomenuo da je zbog krize u svijetu 'de facto' uvedeno izvanredno stanje u Srbiji istaknuvši da vlada svaki dan ulaže napore kako građani ne bi osjetili nikakav problem.

Spomenuo je ipak neke probleme, kao što je povećana potrošnja, primjerice šećera.

- Prodajemo 400 tona šećera na dnevnoj razini, a prije je to bilo 170 tona. Nemamo problema, ne lažemo ljude, imamo dovoljno, ali logistički se to ne može izvesti jer ljudi dođu i uzmu po 10 ili 20 kilograma. Iz cijele regije dolaze kupovati kod nas, rekao je Vučić.

Spomenuo je i posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza 10. lipnja Beogradu. Smatra kako bi on došao u Srbiju čak i da je Lavrov došao u Beograd.

Rekao je da Scholz dolazi s teškim porukama koje se mnogima neće dopasti.

- Tih nekoliko sati sa Scholzom su od velikog značaja za nas. Njemačka je za nas najveći trgovinski partner i najveći investitor, ulaže u tvornice, zapošljava 77.000 ljudi. Hvala kancelaru Scholzu, bio je toliko korektan da su iz njegovog kabineta rekli da čak i ako Lavrov dođe, Scholz uvijek vidi rješenje u razgovorima i u izravnom angažmanu te da će svakako doći, ustvrdio je Vučić.

Naglasio je da voli iskren razgovor kada netko želi čuti argumentaciju Srbije za Kosovo.

- Ne može teritorijalni integritet vrijediti za Ukrajinu, a ne za Srbiju. Ako ne vrijedi, onda recite barem da razumijete našu poziciju, naglasio je Vučić i poručio da ima jako loš osjećaj kada je riječ o situaciji u svijetu.

25. travanj 2024 07:00