StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPASNOST IZ DUBINA

Vojni analitičari oglašavaju uzbunu od ruske prijetnje za Zapad: Već se šuljaju uz obalu SAD-a, smrtonosnije nego ikad

Piše Damir Pilić
13. ožujka 2023. - 10:39

Američki list Newsweek u posljednjih je tjedan dana objavio čak dva teksta o novoj ruskoj prijetnji SAD-u i NATO-u. Riječ je o ruskim nuklearnim podmornicama, koje se sve učestalije pojavljuju ne samo u Crnom i Sredozemnom moru, nego i na samom “američkom pragu”, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Dok u Ukrajini bjesni rat, i na kopnu i u zraku, raste zabrinutost zbog ruske prijetnje koja je daleko manje vidljiva — ali bi mogla biti daleko opasnija za Zapad. Američki zapovjednici i vojni analitičari oglašavaju uzbunu zbog aktivnosti ruske podmorničke flote tisućama milja daleko, u blizini obale SAD-a”, piše Newsweek.

Ustvrdivši da ruska mornarica “posjeduje jednu od najraznovrsnijih podmorničkih flota na svijetu”, američki list notira da su neke ruske podmornice “sposobne nositi balističke projektile s nuklearnim bojnim glavama”, što Moskva smatra ključnim za svoje strateško odvraćanje.

’Sve ih je više’

“Osobito tijekom posljednjih nekoliko godina, Moskva je proizvela niz podmornica koje imaju sposobnost dosegnuti kritične ciljeve u SAD-u i kontinentalnoj Europi”, upozorava Newsweek, podsjećajući na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin u prosincu rekao da će Moskva graditi više podmornica na nuklearni pogon, “koje će osigurati sigurnost Rusije u idućim desetljećima”.

Jedan od Newsweekovih sugovornika bio je i direktor Ruskog instituta za pomorske studije (RMSI) Michael Peterson, koji je potvrdio da su strahovi američkih vojnih zapovjednika opravdani:

– Postoje naznake da su se (ruske) podmornice na nuklearni pogon rasporedile uz obalu SAD-a, na Mediteranu i drugdje duž europske periferije – izjavio je Peterson, dodavši da je posrijedi “zrcalo sovjetskog raspoređivanja podmornica u hladnom ratu”. Newsweek podsjeća i da je u listopadu prošle godine general američkih zračnih snaga Glen VanHerck, šef američkog Sjevernog zapovjedništva i Sjevernoameričke zračne komande (NORAD), upozorio na sve veću prisutnost ruskih nuklearnih podmornica klase Severodvinsk u blizini obala SAD-a.

image
Alexey Nikolsky/Afp

– Upravo su prebacili svoju prvu podmornicu Severodvinsk u Pacifik. Još jedna je trenutno u Sredozemnom moru, a treća je na putu prema Atlantiku. To će biti stalna, neposredna prijetnja sposobna nositi znatan broj krstarećih projektila koji mogu ugroziti našu domovinu – rekao je VanHerck pred Udruženjem američke vojne konferencije.

Još u veljači 2020. viceadmiral američke mornarice Andrew “Woody” Lewis izjavio je da sve veća aktivnost ruskih podmornica u Atlantskom oceanu znači da njegova služba više ne tretira istočnu obalu SAD-a kao “nesporno” područje ili automatski “sigurno utočište” za svoja plovila.

– Vidjeli smo sve veći broj ruskih podmornica raspoređenih u Atlantiku, a te su podmornice sposobnije nego ikad, raspoređuju se na duža razdoblja, sa smrtonosnijim sustavima oružja – upozorio je tada Lewis.

Newsweek piše kako među članicama NATO-a “raste strah da bi Putin mogao upotrijebiti svoju podmorničku flotu za uništavanje podvodnih kabela i kritične infrastrukture koji su vitalni za globalne komunikacijske sustave”. List dodaje da točan opseg ruske podvodne aktivnosti “ostaje nejasan”, te citira spomenutog RMSI-jeva direktora Petersona, koji smatra da će Putinov rat u Ukrajini “oslabiti” rusku mornaricu “barem idućih tri do pet godina”.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Ponestaje im streljiva

– (Ruskoj) mornarici ponestaje streljiva, mislim da je to jasno. Njihova kampanja protiv strateških infrastrukturnih ciljeva je usporena. Više ne pucaju tako često i mislim da je to pokazatelj da im ponestaje oružja – izjavio je Peterson za Newsweek u utorak 6. ožujka.

No samo tri dana kasnije, u petak 9. ožujka, Rusija je izvela još jedan masovni raketni napad na ukrajinsku infrastrukturu, pri čemu je osobito aktivna bila upravo ruska mornarica, koja je ispalila i najmanje šest hipersoničnih projektila Kinžal, za koje je ukrajinska obrana priznala da su joj “neuhvatljivi”.

Drugim riječima, upitno je koliko je ova Petersonova procjena o ruskom nedostatku streljiva pouzdana.

Newsweek navodi i da američka mornarica “također prolazi kroz modernizaciju”, te da u svojoj floti ima ukupno 64 podmornice, “uključujući 50 jurišnih podmornica na nuklearni pogon”, od kojih su tri najbolje u srpnju 2021. “raspoređene u blizini američkog teritorija”.

Uz to, američka je mornarica u listopadu 2022. “svoju najtajniju podmornicu, klase Ohio, rasporedila u Arapskom moru”, dok je u lipnju počela graditi “svoju najveću i najnapredniju podmornicu s balističkim raketama na nuklearni pogon, klase Columbia”. 

20. travanj 2024 07:27